Woensdag 22/09/2021

Opinie

Deze regering is verantwoordelijk voor het belabberde beeld dat de buitenlandse pers van België schetst

Lange tijd was er twijfel of de kerstmarkt in Brussel zou doorgaan. Deze vrouw is er in elk geval klaar voor. Beeld bob van mol
Lange tijd was er twijfel of de kerstmarkt in Brussel zou doorgaan. Deze vrouw is er in elk geval klaar voor.Beeld bob van mol

Marc Van Ranst is griepcommissaris en viroloog.

Er lopen gemaskerde jongemannen met zware wapens in onze hoofdstad rond. Al zes dagen. Hoe meer soldaten in de straten, hoe leger de straten. Plots is het dadaïstische gedicht Boem paukeslag van Paul van Ostaijen weer brandend actueel, gelukkig nog zonder de boem en de paukeslag. Plots lijken alle Belgen bange wezels die schrik hebben van hun eigen schaduw, en op aanraden van de overheid nog amper op straat durven te komen. Winkels dicht. Scholen toe. Theaterzalen donker. Anderlecht speelt zonder publiek. Aan ambtenarij en bedrijven wordt aangeraden om thuiswerk te promoten. Wat is er gebeurd met 'Keep calm and carry on', met 'Nie neute, nie pleuje!', met 'Ze zullen hem niet temmen'?

Wanneer gevaarlijke sujetten rondlopen in onze hoofdstad is het de taak van de politiediensten om die zo professioneel mogelijk op te snorren, met alle mogelijke middelen. Zoals altijd en overal. Maar graag zonder het fascistoïde machotheater in de rest van de stad. Sommigen voelen zich een beetje meer beschermd, maar de meeste mensen vinden het beangstigend.

Het is de taak van de overheid om op elk moment de kalmte en het overzicht te bewaren, en de bevolking niet op te hitsen en angstig te maken. Dit doe je niet door een hoofdstad dagenlang lam te leggen en een de facto 'noodtoestand' af te kondigen. Dit doe je niet door geruchten te verspreiden over een dreiging die 'zeer ernstig en nabij' is. Dit doe je niet door geheimzinnig te doen 'in het belang van het onderzoek'. Dit doe je niet door nietszeggende nachtelijke persconferenties te organiseren na een serie van avondlijke raids die noch terroristen, noch wapens, noch explosieven opleverden.

Dit doe je niet door minister van Buitenlandse Zaken Reynders op ABCNews te laten zeggen dat tien jihadisten met explosieven en zware wapens een aanslag willen plegen op commerciële centra, al zeker niet wanneer zijn kabinet een uurtje later een 'De Wevertje' doet en zegt dat die uitspraken uit de context zijn gerukt en misbegrepen. Dit doe je niet door minister van Binnenlandse Zaken Jambon op VRT te laten bevestigen dat afgelopen zondag een dodelijke aanslag is verijdeld, waarbij een uurtje later blijkt dat ook dat weer een misinterpretatie was.

Marc Van Ranst. Beeld Tim Dirven
Marc Van Ranst.Beeld Tim Dirven

Ik weet dat crisisbeleid en -communicatie moeilijk is. Mochten we echter een griep- of eboladreiging - beiden dodelijker dan terreur - te lijf gaan met zulke maatregelen, en er op dezelfde manier over communiceren, dan zou het compleet uit de hand lopen.

Wanneer de overheid geen rust en sereniteit uitstraalt door een heldere crisiscommunicatie, en dan nog eens heel zichtbare en uitzonderlijk draconische maatregelen treft, dan moet ze er rekening mee houden dat een deeltje van de bevolking er nog een schepje bovenop doet. Zo was er een godsdienstleraar die in zijn klas de deur op slot deed en barricadeerde met een stoel, omwille van 'de veiligheid van de leerlingen'. Zinloze hysterie. Zo vroegen en kregen de buschauffeurs van De Lijn 50 euro bibbergeld per dag om toch naar de hoofdstad te durven rijden. Een compleet verkeerd signaal van De Lijn, maar het past allemaal in de toon die werd gezet door de regering.

Wanneer je als crisisteam een maatregel neemt, dan moet je meteen beslissen wat je exitstrategie zal zijn - hoe je van die maatregel weer af geraakt. Dit blijkt niet erg elegant te lukken. Deze regering is verantwoordelijk voor het belabberde beeld dat de buitenlandse pers momenteel niet geheel onterecht van een surrealistisch disfunctioneel België schetst.

Kunnen we morgen allemaal weer normaal doen?

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234