Maandag 05/12/2022

CultuurOpen Brief

‘Deze quarantaine bewijst het belang van cultuur’: An Pierlé, Fien Troch en Tom Dewispelaere over de noodkreet van hun sector

An Pierlé. Beeld AU
An Pierlé.Beeld AU

Terwijl de Vlaamse en Franstalige cultuurministers en hun federale collega’s samenzaten om te bekijken hoe de cultuursector kan heropstarten, zetten ruim 300 vooraanstaande acteurs, regisseurs en muzikanten hun handtekening onder een vlammende open brief. Uitzonderingsmaatregelen moeten er zo snel mogelijk komen, vinden zij. Drie van hen leggen uit waarom.

Pieter DumonRobin Broos en Ewoud Ceulemans

Muzikante An Pierlé: ‘Het wordt voor artiesten steeds moeilijker een deftig inkomen bij elkaar te harken’

“Hadden wij ook maar iemand als Angela Merkel, die het aandurft om het belang van cultuur in de verf te zetten. Dat zou voor de hele sector een gigantische opsteker zijn.” An Pierlé (45) moest normaal aan het toeren zijn met haar Quartet. Daarna volgde eind september een concert in de AB waar ze haar debuutalbum Mud Stories nog eens voor een livepubliek zou spelen. Zou, want of dat concert ook effectief plaats zal kunnen vinden, is nog maar de vraag.

“Uit alle onderzoek blijkt dat afgesloten ruimtes met airco de plekken zijn waar het coronavirus het best gedijt”, vertelt ze. “Eerlijk? Ik vrees dat culturele evenementen in dat soort zalen nog niet voor meteen zijn.” Dat zorgt voor enorme onzekerheid. Niet alleen bij Pierlé zelf maar ook bij haar collega-muzikanten en bij uitbreiding iedereen in de culturele sector. Meteen ook de reden waarom Pierlé zonder aarzelen haar handtekening zette onder de open brief waarin de regering gevraagd wordt om een helpende hand. “De devaluatie van de cultuursector is al jaren aan de gang”, zegt ze. “Het wordt voor artiesten steeds moeilijker een deftig inkomen bij elkaar te harken. Ik verdien nu minder dan toen ik afstudeerde. Dat klopt toch niet?”. Pierlé hoopt dat deze crisis tot een opwaardering van cultuur kan leiden. “De voorbije weken vulden we allemaal onze dagen met films, televisiereeksen en muziek. Willen we dat ook in de toekomst nog kunnen, dan moet er nu ingegrepen worden.”

Regisseur Fien Troch: ‘We moeten ons voortbestaan verzekeren’

Fien Troch.  Beeld Hollandse Hoogte / Alex Vanhee
Fien Troch.Beeld Hollandse Hoogte / Alex Vanhee

“Om nu meteen over geld te gaan hebben, dat zou ik egoïstisch vinden van mezelf.” Regisseur Fien Troch beschouwt haar handtekening onder de open brief vooral als een signaal. “Natuurlijk ken ik de angst dat deze crisis een serieus economisch gat zal slaan, en het is evident dat er nu in de eerste plaats wordt geïnvesteerd in de zorg, dat we eerst de mensen moeten redden. Maar als deze quarantaine nog iets aantoont, is het wel de belangrijke rol die cultuur speelt. Het geeft zuurstof aan de samenleving. Want wat is een maatschappij die mechanisch in leven wordt gehouden zonder cultuur? Ook dat voortbestaan moeten we verzekeren.”

Als lid in de raad van bestuur van de Brusselse Cinema Palace maakt ze zich onder meer zorgen over de toekomst van de bioscoop. “We waren nog maar net begonnen met iets mooi op te bouwen. Dat wil ik nu liever niet van op afstand zien afbrokkelen tot er niets meer overschiet.” Nog voor de lockdown begon, was Troch al aan het schrijven aan een nieuwe film. Iets wat ze perfect vanuit haar kot kan voortzetten. Ook haar man Nico Leunen, filmmonteur, kon zich aanvankelijk bezighouden. Hij was toen nog bezig aan de HBO-reeks I Know This Much Is True. “Maar zijn job is de laatste schakel in een productieproces. Nu er niets meer gedraaid wordt, heeft hij ook niets om te monteren. Momenteel weet niemand met zekerheid wanneer er terug gestart kan worden. Natuurlijk is deze situatie overmacht, en voorlopig overleven mensen op het geld dat ze hebben. Maar wat als dat opgeraakt?”

Acteur Tom Dewispelaere: ‘We leven in het ijle’

Tom Dewispelaere. Beeld EPA
Tom Dewispelaere.Beeld EPA

Half oktober moet Wachten op Godot in première gaan, de nieuwe voorstelling van theatercollectief Olympique Dramatique. Toepasselijk, merkt acteur-regisseur Tom Dewispelaere op. “Ik dacht eerst dat die tekst misschien te stoffig zou zijn, maar actueler kan het niet worden. Het is tragisch en absurd. Die voorstelling gaat gespeeld worden. Maar we weten nu niet eens of dat zal kunnen.”

Voor Dewispelaere zat het seizoen er al grotendeels op toen de lockdown in voege ging. “Ik zou half maart Stijn (Van Opstal) nog vervangen in JR, maar dat is niet doorgegaan.” Sindsdien is het onduidelijk wanneer hij weer op de planken of een filmset staat. “We leven nu in het ijle. Ik kan nu terugvallen op wat spaarcenten, maar dat zal niet eindeloos blijven duren. Veel mensen hebben het moeilijk. Daarom is het nodig dat we ons laten horen, met zo veel mogelijk tegelijk. Om te zeggen: help de mensen in onze sector. Wie voorstellingen of concerten ziet wegvallen, krijgt het moeilijk. Zeker jonge artiesten hebben nog geen buffer opgebouwd. Het is belangrijk dat ook zij het hoofd boven water kunnen houden.

“Op dit moment verwacht ik eigenlijk niet zo veel van onze regering, maar het is nodig dat er perspectief komt, een vooruitzicht, om daaruit hoop te kunnen putten. We hebben iets nodig om ons aan vast te houden. Nu is het wachten op een vaccin, wachten op een beslissing van de regering, en wachten op Godot.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234