Zaterdag 28/03/2020

‘Deze piano is goud waard’

Kunstenaar en pianoverzamelaar Herr Seele heeft in het kringloopcentrum van Bredene voor amper 50 euro een zeldzame buffetpiano uit 1838 van de befaamde Parijse pianobouwer Ignace Pleyel op de kop getikt. ‘Een unieke vondst’, zegt Herr Seele.

Herr Seele koopt zeldzaam instrument uit 1838 voor 50 euro in kringloopcentrum

BREDENE

‘Verbluffend! Deze piano is nog in originele staat, tot de besnaring toe’, jubelt Herr Seele. ‘Uiterst zeldzaam en zo’n stuk kan op de internationale markt van de hand voor 25.000 euro, na restauratie wel 40.000 euro!’ Specialisten fronsen de wenkbrauwen bij die bedragen.

“Het is een unieke vondst! Dit is goud waard!”, reageert Herr Seele. “Ik zag meteen dat het om een speciaal stuk ging. Je moet daar oog voor hebben. Een buffetpiano van de Franse pianobouwer Ignace Pleyel, van het type pianino. Het is een opstaande piano die voor die tijd vrij nieuw en avant-garde was. Opvallend aan de piano die ik in Bredene vond, is dat hij zo smal is. De piano heeft bovendien een holle ijzeren bebalking aan de rugzijde. Van dit type was wereldwijd maar één exemplaar bekend.” Na 1940 werd de Pleyelpianino volgens Herr Seele immens populair en werden er duizenden van gebouwd. “Maar zo één van 1838, daar zijn er geen tien van in de wereld. De piano’s van de romantische periode zijn nog zeldzamer dan de mozartiaanse piano forte’s”, aldus Herr Seele. Wat de Pleyelpiano’s in het algemeen bijzonder maakt, is de link die steevast wordt gelegd met Frédéric Chopin. “Opmerkelijk aan het instrument is dat het serienummer 7262 amper vijf nummers verwijderd is van de vleugel waarop Chopin veel van zijn oeuvre heeft gecomponeerd”, zegt Herr Seele. “En dat in het jaar waarop de tweehonderdste verjaardag van de geboorte van Chopin wordt gevierd, is extra mooi. Tenslotte is Chopin dé uitvinder van de moderne pianotaal. Er bestaan overigens heel beroemde tekeningen van Chopin waarop hij les geeft op zo’n pianino. Die staat nog altijd tentoongesteld in Valldemosa in Mallorca, waar hij op het einde van zijn leven een tijdlang verbleef. Op een andere tekening leunt hij tegen zo’n piano. Een door Chopin gesigneerde Pleyelpiano is overigens ooit geveild voor 50.000 euro.” Herr Seele geeft toe dat de prijs van 50 euro belachelijk laag is. “Hij stond te koop voor 100 euro”, zegt hij. “Maar afdingen doe ik altijd, dat is een tweede natuur geworden. Deze Pleyelpiano stond een tijdje geleden nog in de kelder van Hotel Albert II in Oostende stof te vergaren. Ze hebben hem gratis aan de kringloopwinkel in Bredene gegeven.” `Binnen de wereld van antiekhandelaars bestaat er nochtans een ongeschreven wet. “Als je een unieke vondst doet die aan een belachelijk lage prijs ergens te koop staat, dan ding je niet af”, zegt de Brusselse handelaar Jean Cornelis. “Dat is niet echt fatsoenlijk. Dat doe je niet.”

Vraag blijft hoe uniek de vondst van Herr Seele is en hoe waardevol zo’n Pleyelpianino van 1838 wel mag zijn. “Dat is heel relatief”, zegt de Gentse handelaar in antieke piano’s Pieter Bouckaert. “Ten eerste zijn er maar weinig mensen in de wereld die zo’n piano willen. Als die er al één hebben, wie koopt dat dan nog? Sowieso is de prijs die Herr Seele zelf opgeeft, een illusie.”De Franse auteur Jean Jude (58), die een boek wijdde aan de geschiedenis van pianobouwer Ignace Pleyel, beaamt. “25.000 euro? Absolument pas! 3.000 à 4.000 euro, misschien voor één in perfect originele staat”, zegt de man uit Tours die zich sinds vijftien jaar uitsluitend in de Pleyelgeschiedenis verdiept. “Ik heb zelf 48 Pleyelpiano’s. Onder meer de oudste nog bestaande en drie die erkend zijn als historisch monument. De laatste die ik kocht, een exemplaar uit 1837, kocht ik voor 1.000 euro. Een andere, uit 1834, kreeg ik gratis. Herr Seele, die ik persoonlijk ken, overdrijft mogelijk een beetje. Het is een artiest hé!”, lacht Jude.

Ook over de link tussen de Pleyelpianino en Chopin bestaan volgens Jude heel wat mythes. “Bij mijn weten heeft Chopin begin 1839 ongeveer een maand op een pianino gespeeld in Mallorca. Serienummer: 6668. Er bestaat een bekende tekening van Chopin die lesgeeft aan die piano. Maar dat is de enige link met de piano die Herr Seele heeft gevonden. Mocht nu zijn exemplaar ooit bespeeld zijn door een bekend persoon, dan kan dat de prijs wel de hoogte in jagen.” Ook de ijzeren bebalking aan de achterzijde van Herr Seeles pianino is geen mysterie. “Dat was de gewoonte bij alle piano’s die voor de export waren bedoeld, om goed te kunnen weerstaan aan andere klimatologische omstandigheden. Niet echt uniek”, aldus de Pleyelspecialist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234