Maandag 21/10/2019

Sparen

Wat is dit?

'Sparen ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Deze pensioenspaarfondsen brengen het meest op

Ruim 1,6 miljoen Belgen doet aan pensioensparen via een pensioenspaarfonds. Samen bouwden ze al voor 18,2 miljard euro aan middelen op. Bij het ene pensioenspaarfonds is het rendement wel beter dan bij het andere. Hoe kiest u het beste fonds uit de 21 die op de Belgische markt beschikbaar zijn?

Meer dan 3 miljoen Belgen doet aan pensioensparen. 1,6 miljoen van hen kiest ervoor om dit te doen via een pensioenspaarverzekering. Beeld Shutterstock

Wie aan pensioensparen wil doen, heeft de keuze tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering. 

Wie een pensioenspaarfonds kiest, belegt zijn geld in aandelen of obligaties. Het opgebouwde vermogen is bijgevolg afhankelijk van de evoluties op de beurs. Floreren de aandelen- en obligatiemarkten, dan leggen de pensioenspaarfondsen een mooi resultaat voor. Crashen ze, dan kan het rendement van uw pensioenkapitaal ook negatief uitvallen.

Te onzeker voor u? Kies dan voor een pensioenspaarverzekering. U spaart dan bij een verzekeringsmaatschappij, die u een gegarandeerde basisrente belooft. Bovenop krijgt u eventueel nog een winstdeelneming, indien de resultaten van de maatschappij en de herbelegging van uw premies dat toelaten. Kortom: hier kan het gespaarde bedrag alleen maar stijgen.

TipHier vindt u een aantal pensioenspaarverzekeringen en hun rendementen

Fiscaal voordeel

Zowel het pensioenspaarfonds als de pensioenspaarverzekering opereren vanuit hetzelfde principe: tussen uw 18de en uw 64ste stort u regelmatig een bepaald bedrag, zodat u een spaarpot opbouwt tegen de tijd dat u op pensioen gaat. 

De overheid moedigt dat ook flink aan. Ze geeft daartoe een belastingvermindering van 30 procent op de gestorte bedragen tot 980 euro en een belastingvermindering van 25 procent op bedragen tussen 90 euro en 1.260 euro.

Concreet: doet u voor 980 euro aan pensioensparen, dan recupereert u daarvan 294 euro via de belastingaangifte. Het belastingvoordeel is trouwens hetzelfde voor wie aan pensioensparen doet via een fonds, dan wel een verzekering.

Soorten pensioenspaarfondsen

Focussen we verder op pensioenspaarfondsen, dan leert een overzicht van de beroepsorganisatie Beama dat die het jongste jaar door de tegenvallende beurzen gemiddeld een verlies leden van 7,87 procent (gegevens van 3 mei 2019 ). Kijken we naar de afgelopen drie jaren, dan zien we een lichte winst van 0,31 procent per jaar. Over de laatste tien jaar ging het om 5,82 procent. En de fondsen die al 25 jaar bestaan leverden gemiddeld per jaar 5,74 procent op.

Die gemiddelden maskeren wel enkele belangrijke evoluties. Er zijn namelijk verschillende soorten pensioenspaarfondsen. De defensieve fondsen investeren vooral in obligaties, waaraan een geringer risico wordt toegeschreven, omdat ze mede als doel hebben eventuele verliezen te beperken. De agressieve/dynamische fondsen trekken hoofdzakelijk de kaart van de aandelen. Dat gaat gepaard met een hoger risico en een potentieel hoger rendement, maar ze kunnen bij tegenvallende markten ook grotere verliezen opleveren. De neutrale fondsen hangen daar tussenin. Volgens Beama is 62 procent van onze pensioenspaarfondsen van het dynamische type, 30 procent volgt een neutrale aanpak en 8 procent is defensief van aard.

Rendementen

Hoe ontdekt u nu welke pensioenspaarfondsen de beste rendementen opleverden? Dat hangt om te beginnen al af van de looptijd die u bekijkt. 

Bijvoorbeeld: op basis van de prestaties van het laatste jaar, konden op 11 mei 2019 alleen Interbeurs Hermes van de private bank Dierickx Leys (+3,31%) en Arpe Defensive (+ 0,03%) van Argenta een positief rendement neerzetten. Met de andere fondsen zag u door de evoluties op de beurzen een deel van uw gespaard geld verloren gaan. De zwaarste terugval (- 4,43%) was daarbij voor Pricos van KBC.

Bekijken we de prestaties over de jongste vijf jaar, dan komt Arpe van Argenta met een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 5,16% aan de leiding, voor Metropolitan Rentastro Growth van Fintro met 4,94%. Hier werd de minst gunstige prestatie neergezet door Belfius Pension Fund Low Equities met een gemiddelde jaaropbrengst van 2,74%.

Bij de fondsen die al minstens tien jaar bestaan, komt de beste prestatie van Metropolitan Rentastro (8,21% per jaar) en BNP Paribas B Pension Growth. De rode lantaarn is ook hier voor het Belfius-fonds.

Een belangrijke vuistregel bij beleggingen blijft wel: prestaties uit het verleden zijn nooit een garantie voor de toekomst.

Tip: Hier vindt u de rendementen van de pensioenspaarfondsen van afgelopen jaartot vijf jaar terug en tot tien jaar terug.

Lees ook:

Welke beleggingsfondsen boden het hoogste rendement?

Vergeet de voorheffing op uw dividenden niet te recupereren

Hoe pikt u er de beste pensioenspaarverzekering uit?

Bron: spaargids.be

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234