Zondag 12/07/2020

Syrië

Deze Nederlander redt uitgemergelde tijgers uit verwoeste dierentuin Aleppo

Beeld RV

De Nederlandse verzorger Juno van Zon (25) is in het Turkse Karacabey om negen uitgemergelde leeuwen, tijgers, zwarte beren en hyena's op te vangen uit de verwoeste Magic World-dierentuin van Aleppo. De reddingsmissie werd opgezet door de internationale hulporganisatie Vier Voeters (Four Paws). Als het lukt de benodigde vergunningen te krijgen, komen twee tijgers naar Felida in het Friese Nijeberkoop.

Hoe kwamen jullie achter de situatie van deze dieren in Aleppo?

"Na onze laatste reddingsmissie in het Iraakse Mosul in april stroomden de berichten binnen van mensen die ons wezen op de gevangen dieren in de verlaten Magic World dierentuin in Aleppo. We zijn de situatie gaan onderzoeken. Een reddingsmissie als deze is niet spontaan, er gaat veel voorbereiding aan vooraf. We legden contact met Syrische vrijwilligers, de eigenaar van de dieren die vijf jaar geleden al naar de Verenigde Staten vluchtte, hulporganisaties en lokale autoriteiten. Vergunningen moesten worden geregeld, logistiek moest het kloppen. De dieren werden al die tijd verzorgd door twee Syrische broers, Omar Mohammed Khalifa en Abd-Al Nasser Mohammed Khalifa. Een van de twee, Abd-Al Nasser, werd twee maanden geleden door een luchtaanval gedood toen hij eten voor de dieren kocht."

Beeld RV

Hoe hebben jullie de dieren bevrijd? Nogal een onderneming.

"Ons reddingsteam is zelf niet naar Aleppo geweest, dat was te onveilig. We werkten samen met professionele veiligheidsexperts die ervaring hebben met onveilige regio's en we kregen hulp van lokale hulporganisaties om de Turkse grens open te krijgen. Zij brachten de dieren met een vrachtwagen naar de Turkse grens, die normaal gesproken potdicht zit. Net voor dit grenspunt, aan Syrische zijde, is een soort niemandsland, tussen twee grensposten in. Daar hebben we de dieren met een speciale vrachtwagen opgewacht. Je zag de vrachtwagen uit Aleppo aan komen rijden. Verder was het heel leeg en kaal, geen andere auto's. We hadden wel het gevoel dat we moesten opschieten. Met een heftruck hebben we de kooien vanuit de ene vrachtwagen in de andere truck geladen. Dan kijk je hoe de kooien in de nieuwe truck liggen. De tijgers moeten bij elkaar, de kooien moeten goed vastzitten. Daarna zijn we in een stuk doorgereden naar een speciale opvang in het westen van Turkije gereden. Om de paar uur stopten we om te controleren hoe het met de dieren ging en om hen te voeden."

Hoe gaat het nu met ze?

"We weten niet precies wat er met ze is gebeurd. Als je de beelden van de dierentuin waarin ze verbleven ziet, zie je wel dat er gevochten is. Er is al zes jaar oorlog en er is hard gevochten in Aleppo. Het waren zes verschrikkelijke jaren voor ze. Als er oorlog is, wordt er vaak niet rekening gehouden met dieren. Je ziet aan ze dat ze zwaar hebben geleden. Ze zijn heel dun, sommige dieren hebben wonden."

Wat gebeurt er met de wilde dieren?

"Ik blijf bij ze totdat de missie klaar is. En dat is als de andere vier, nog achtergebleven dieren uit Aleppo hier ook zijn en iedereen naar een nieuwe, vaste plek is gebracht. Ik kijk nu naar hun medische staat. Hoe gaat het fysiek met ze? Maar ook psychologisch. Veel dieren hebben intense medische zorg nodig, ze zijn getraumatiseerd. In Turkije sterken ze aan, we geven ze veel voer en medicijnen. Daarna gaan ze verder op pad. Het streven is zo snel mogelijk. Het gaat eerder om weken, dan maanden. Een van de redenen om haast te maken is dat ze nu niet in een ideale thuis zitten. We kijken nu waar ze in Europa terecht kunnen. Mogelijk gaan de twee tijgers naar een opvanglocatie in Friesland."

Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234