Woensdag 28/07/2021

Donald Trump

Deze Nederlander poseerde voor lichaam van Trump in diens bekendste schilderij

Het schilderij van Donald Trump, The Visionairy, dat in zijn buitenverblijf Mar-A-Lago in Florida hangt. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
Het schilderij van Donald Trump, The Visionairy, dat in zijn buitenverblijf Mar-A-Lago in Florida hangt.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Voor het iconische portret van Donald Trump dat in diens buitenverblijf in Florida hangt, heeft de Nederlander Mark C. Deren model gestaan. De voormalige schoonspringer was in de jaren tachtig de manager van Ralph Wolfe Cowan, de portretkunstenaar die het schilderij maakte.

In Derens Heemskerkse appartement hangt een schilderij van Ralph Wolfe Cowan, dat bijna een kopie is van The Visionairy. Gedurende de presidentsverkiezingen doken er in de internationale media voortdurend verwijzingen op naar dat portret van Trump, en zijn verwekker, Cowan. Alleen is op de plaats van de guitige Trump, een vrolijke jongeling te zien, met een twinkeling in de ogen. Hier afgebeeld is Mark C. Deren, zoals hij in de jaren tachtig poseerde voor Cowan.

"Ralph wilde toen een reeks schilderijen maken van de nieuwe miljonairs van Palm Beach", vertelt de 57-jarige Deren, met Amerikaans accent. "Hij noemde dat de tennissweater-series, alle in de look van Palm Beach. Maar omdat die rijken geen tijd hadden om te poseren, werd mijn lichaam gebruikt en het hoofd er later op geschilderd - zoals dus bij Trump gebeurde. Ik ben toen nog naar de bibliotheek in West Palm Beach geweest om foto's van Trump te zoeken."

Mark C. Deren, geboren en opgegroeid in Amerika, was vijf jaar de manager en manusje-van-alles van de societyschilder woonachtig in West Palm Beach. Hij reisde met de kunstenaar de hele wereld over, voor diens opdrachten van filmsterren, zakenlui, sjeiks, presidenten, sultans en koningen. Cowan schilderende tijdens zijn loopbaan als jetsetkunstenaar zestien staatshoofden of figuren die later staatshoofd werden. Ook werd hij ingehuurd door Elvis Presley en Michael Jackson.

Mark C. Deren stond model voor het iconische portret van Donald Trump. Hier staat hij in zijn Heemskerkse appartement voor zijn eigen portret. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
Mark C. Deren stond model voor het iconische portret van Donald Trump. Hier staat hij in zijn Heemskerkse appartement voor zijn eigen portret.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Deren moest toentertijd het schilderij bij Mar-a-Lago afleveren. "Alleen was Trump er niet. Een paar weken later hebben we hem alsnog ontmoet, bij een boekpresentatie in West Palm Beach. Hij noemde het een fantastisch schilderij. Hij was vooral heel erg trots op hoe perfect zijn heupen waren neergezet. Met een glimlach op zijn gezicht zei hij: 'I wish I had those hips'."

In 1993 verhuisde Deren samen met zijn Nederlandse vrouw naar Heemskerk. Daar combineerde hij jarenlang zijn werkzaamheden als badmeester in zwembad de Waterakkers met een radioshow als Mark from Holland voor Heemskerk FM. Zijn eigen portret hing jaren in het huis van zijn ouders in Pennsylvania. Totdat hij het tien jaar geleden naar zijn eigen appartement overbracht.

De tennissweater op het schilderij, daarvan weet hij zich te herinneren dat die van Cowan zelf was. "Al kan het ook zo zijn, dat ik er zelf eentje had. Maar mijn vrouw heeft al mijn Palm Beach-kleren naar de Kringloopwinkel gebracht." De witte broek zegt hij echter nog te hebben, en loopt zijn slaapkamer in, om op zijn gemak op zoek te gaan naar de witte pantalon. En jawel, daar is de broek van het schilderij, waar hij zich zonder probleem in weet te hijsen - en daarin loopt hij even rond in zijn huiskamer.

Dat Mark from Holland model heeft gestaan voor het schilderij van Trump, dat heeft de latere president nooit geweten, vermoedt Deren. "Ik denk wel dat het schilderij hem nog meer zelfvertrouwen heeft gegeven, dan hij al had. 'Be your own biggest fan', zei hij altijd. Ik durf zelfs te zeggen dat het schilderij hem heeft gemotiveerd om president te worden."

Door zijn wonderlijke positie als het in olieverf geschilderde lichaam van Donald Trump beschrijft hij zichzelf als "een voetnoot in de wereldgeschiedenis". "Onze sales pitch in die tijd was om geschiedenis te schrijven met kunst. Dat was wat tegen onze klanten zeiden. Laat je portretteren en je wordt deel van de geschiedenis. Ook Trump kreeg dat te horen... En ik was op the right time, the right place."

In het Volkskrant Magazine, dat zaterdag bij De Volkskrant verschijnt, vertelt de schilder, de 86-jarige Ralph Wolfe Cowan, op gedetailleerde wijze over hoe het bekendste schilderij van de president van de Verenigde Staten tot stand is gekomen, en over de rol van Deren. The Visionairy - de titel van dit flatteuze ensemble - is gemaakt in 1987, al werd nadien '1989' erop geschilderd. Gedurende de presidentsverkiezingen doken er in de internationale media voortdurend verwijzingen op naar dit schilderij, en zijn verwekker, Cowan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234