Woensdag 22/03/2023

Turkije

Deze man staat vandaag voor Turkse rechter

Journalist Bulent Mumay. Beeld rv
Journalist Bulent Mumay.Beeld rv

Vandaag moeten 42 Turkse journalisten voor de rechter verschijnen. Bülent Mumay is een van hen, en een van de weinigen die openlijk durft te praten. "Ik ben kritisch. Dat vindt de overheid niet leuk."

Sofie Vanlommel

Het is een Turkse traditie, zegt Bülent Mumay cynisch. "Als de overheid je zoekt, maar niets tegen je vindt, stopt ze je naam in een vuile zak, zodat je er besmeurd uitkomt." Vandaag verschijnt deze voormalige journalist van Hürriyet, een van de grootste kranten van het land, voor de rechter. Die zal oordelen of Mumay de cel in moet. 42 journalisten hebben zo'n arrestatiebevel gekregen.

Getuigenissen uit het Turkije na de mislukte coup van vrijdag 15 juli zijn doorgaans anoniem en angstig. Mumay zegt dat zijn overtuigingen, zijn strijd voor persvrijheid en mensenrechten, wijd en zijd bekend zijn. "Ik deel mijn meningen steeds openlijk." Hij zegt dat de Turkse autoriteiten hem in het vizier hebben sinds hij verslag uitbracht van de protesten in het Gezipark in Istanbul, drie jaar geleden. Acties tegen de mogelijke verdwijning van een parkje mondden toen uit in maatschappelijk verzet tegen de regering-Erdogan. "Ik ben kritisch voor de overheid. Dat vinden ze niet leuk."

Mumay kreeg onder meer voor die berichtgeving een mensenrechtenprijs. "Maar de afgelopen jaren is het steeds moeilijker geworden om als journalist te werken." In november werd hij naar eigen zeggen na aanhoudende politieke druk ontslagen. Maandagochtend stonden agenten aan zijn oude woning. "Ik ben zeer pessimistisch. Dit is geen democratie meer. De situatie in Turkije is zo verslechterd dat het onmogelijk is om uitspraken te doen over de afloop van mijn zaak. Maar ik zal niet onderduiken: vluchten is volgens deze regering schuld bekennen."

In paardenstallen

Volgens de AKP van president Erdogan zit de in de VS verblijvende Fethullah Gülen achter de poging tot staatsgreep. Mumay wordt beschuldigd van banden met de Gülenbeweging, en het verlenen van steun aan de coup. "Ik werk 19 jaar als journalist. Ik ben nooit met een politieke of religieuze organisatie gelieerd. Ze hebben geen bewijs."

De AKP-regering blijft intussen maatregelen nemen na de mislukte coup. Tienduizenden ambtenaren zijn ontslagen, rechters zijn uit hun ambt gezet, militairen zijn gevangengenomen. Dankzij een recent uitgevaardigd decreet kunnen arrestanten ook tot 30 dagen in de cel verdwijnen zonder aanklacht.

Ruim 13.000 mensen zijn de afgelopen dagen opgesloten. In de hoofdstad Ankara is de nood aan cellen zo hoog dat honderden mensen zijn opgesloten in sportzalen of zelfs in paardenstallen van de lokale politie. Dat meldt een rapporteur van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie interviewde advocaten, dokters en een cipier. Zij waren getuige van ernstig fysiek geweld, van zware hoofdletsels tot verkrachting van een gevangene met een wapenstok. Gewonden krijgen geen bijstand.

Een cipier zegt dat in de sportfaciliteiten van de politie van Ankara 600 tot 800 militairen worden vastgehouden. De geïnterviewde advocaten menen dat de hooggeplaatste militairen het zwaarst worden aangepakt. Van contact met familie of een advocaat is vaak geen sprake.

Amnesty International stelt begrip te tonen voor de zorgen van de Turkse overheid over de veiligheid in het land. Toch vraagt ze de Raad van Europa het comité dat de rechten en veiligheid van gevangenen controleert, ter plaatse te sturen.

Turkije verdeelt ook Vlaamse academici aan de KU Leuven en de Universiteit Gent, met bitse woordenwisselingen over en weer. Lees er meer over vandaag in de krant of in de Pluszone van onze website.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234