Woensdag 17/08/2022

Britse verkiezingen

Deze man kan Boris Johnson van zijn parlementszetel beroven

null Beeld AFP
Beeld AFP

De Britse premier Boris Johnson kan donderdag bij de verkiezingen weleens zijn zetel in zijn eigen kiesdistrict kwijtraken. Labourkandidaat Ali Milani voert campagne om dit unieke scenario te realiseren.

Romana Abels

Ali Milani (25) heeft griep. Van zijn stem is weinig meer over dan wat armzalig gekraak. Bij het uitspreken van een woord als Heathrow, vol keelklanken, grijpt hij met zijn linkerhand naar zijn hals – hij heeft de afgelopen weken zo vaak gezegd dat Labour tegen uitbreiding van het vliegveld is, dat het daar nu letterlijk pijn doet. Toch is thuisblijven geen optie. Ali Milani, de kandidaat van Labour in het Britse kiesdistrict Uxbridge and South Ruislip, kan bij de verkiezingen van donderdag namelijk Boris Johnson van zijn parlementszetel beroven.

Labour heeft in Uxbridge and South Ruislip (een voorstad ten westen van Londen) maar een paar honderd stemmen meer nodig dan in 2017 om het kiesdistrict in handen te krijgen. In dat geval gaat niet Johnson, maar Milani voor de ­regio naar het Lagerhuis. Zoiets is nog nooit eerder gebeurd.

Milani is geboren in Iran en kwam twintig jaar geleden naar Engeland. Hij ging er naar school, studeerde er en werd via de studentenbond politiek actief. Een paar weken geleden nog leek het kiesdistrict waar hij nu zeven jaar woont een verloren zaak voor Labour, maar de stemming veranderde toen Johnson onlangs besloot er geen campagne meer te voeren. Zelfs bij het ­debat van afgelopen donderdag waar hij had ­beloofd te verschijnen, kwam de premier niet opdagen.

Milani op campagne in zijn district. Hij is een van de grootste bedreigingen voor Johnson. Beeld NIKLAS HALLE'N/AFP
Milani op campagne in zijn district. Hij is een van de grootste bedreigingen voor Johnson.Beeld NIKLAS HALLE'N/AFP

Zondag stopten de Liberal Democrats hun campagne in het gebiedje, om Labour daarmee meer kans te geven. Ook besloten tientallen linkse booteigenaren hun stem juist daar te ­laten registreren, alsof ze met zijn allen net even in het Grand Union Canal in Uxbridge liggen aangemeerd.

Het is er zó spannend dat tientallen Labour­leden uit andere delen van het land in hun auto, de metro of de bus stapten om Milani te helpen met de campagne. Mensen als David Miller en zijn echtgenote Anne Lorraine, uit Noord-Londen, die anderhalf uur in hun donkerblauwe Volkswagen Polo zaten om in South Ruislip te komen.

“Ons kiesdistrict stemt altijd Labour. Daar campagne voeren is een thuiswedstrijd. De partij heeft ons daarom gevraagd te gaan helpen op plekken waar iedere stem telt.”

Aanbellen in centraal Torygebied

Milani moet iedere keer dat er bij voordeuren moet worden aangebeld, eerst even uitleggen wat er in zijn gebied op het spel staat. De openbare scholen, die zuchten onder geldgebrek. En het ziekenhuis, dat op instorten staat. Wat hij wil regelen: meer geld voor scholen, politie-agenten, ziekenhuizen en jongerenwerk. Breedbandinternet. Minder vliegtuigen, meer treinen.

Op deze ochtend vindt hij tussen de tientallen Labour-campaigners die klaarstaan voor een feestzaal in South Ruislip ook de 68-jarige Silke Becker uit Berlijn, thuis een warmbloedig lid van de SPD. “Vanwege de brexit zijn deze verkiezingen ook voor ons belangrijk,” zegt Becker.

“Ik durf het niet over te laten aan de Britten alleen.”

Becker vormt een team met Anne Lorraine. Samen zullen ze de hele ochtend aanbellen bij de doorgaans conservatieve voordeuren van Herlwyn Avenue: een straat vol gepensioneerden in wat Milani ‘een centraal Torygebied’ noemt.

“Stem toch alstublieft Labour,” zegt Anne Lorraine tegen de bewoner van nummer 42. Bock is een kiezer als velen: één die zegt dat hij het woord brexit niet meer kan horen, die zegt dat hij politici niet vertrouwt. Johnson niet, maar Corbyn evenmin.

“U kiest hier niet voor Corbyn, u kiest voor Milani,” zegt Lorraine. “Doe dat alstublieft. Het beleid van Johnson is vele malen erger.” Als hij haar vraagt hoe zij dan denkt over Corbyn, durft ze hem geen antwoord te geven.

Antisemitisme

Terug op straat bekent Lorraine dat ook zij twijfels heeft over de Labourleider. “Ik denk dat Labour stemmen de enige optie is om dit land weer op de rails te krijgen, maar ik hou ook niet van Corbyn. Ik heb moeite met het feit dat het hem bijna onmogelijk lijkt om te gaan met antisemitisme in zijn partij.”

Juist deze ochtend is een intern Labour­rapport uitgelekt over antisemitische uitlatingen van Labourleden waarop de partij nogal laks heeft gereageerd. Het is een hardnekkige kwestie in de partij. Corbyn, die inmiddels heeft ­gezegd dat antisemitisme in geen enkele vorm wordt geduld in de partij, wordt zelf ook ­beschuldigd.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Pijnpunt brexit

Ali Milani twitterde in zijn tienertijd een aantal onvriendelijke dingen over Joden. Hoewel hij inmiddels keer op keer benadrukt dat het hem erg spijt en dat het om een jeugdzonde ging, blijven er kiezers die vrezen dat het dieper gaat.

Ook de brexit blijft een probleempunt. “Ik ben tegen de brexit, maar voor democratie,” zegt Tracy Hart op nummer 65 tegen Lorraine en Becker. “Jullie willen een tweede referendum, maar dat kan niet. Het volk heeft gekozen. Dat zullen we moeten uitvoeren.”

Toch gaat Lorraine aan het eind van de ochtend met een voldaan gevoel weer naar Noord-Londen. “Ik heb zeker drie mensen weten over te halen om tóch Labour te stemmen,” zegt ze. “Of ze tenminste aan het twijfelen gebracht. Misschien heb ik wel die ene stem binnen­gehaald waarmee we zullen winnen.”

Mocht Ali Milani inderdaad worden gekozen, dan zal hij de eerste zijn die een Britse premier van zijn zetel berooft. Of dat ook betekent dat Johnson geen premier meer kan zijn, durft niemand te zeggen. “We hebben hier geen geschreven grondwet,” zegt David Miller, “dus de regels zijn onduidelijk.”

Zonder zetel is premier zijn lastig, maar niet onmogelijk

Een politicus zonder eigen zetel in het parlement lijkt ondenkbaar in de Britse politiek, waar ook ministers traditioneel in de groene bankjes zitten. Boris Johnson komt onder grote druk te staan om op te stappen, als hij donderdag verliest in zijn district Uxbridge and South Ruislip. Toch staat niet vast dat hij dan echt weg is als premier. Welke opties heeft hij in dat geval nog?

De meest logische stap is een andere Conservatieve parlementariër te overtuigen om op te stappen, bij voorkeur in een veilig district. Johnson kan zich dan in een tussentijdse verkiezing kandidaat stellen in het vrijgekomen district en als daar hij wint, is er niets aan de hand. In de tussentijd kan hij volgens omroep BBC premier blijven.

Een andere optie is dat Johnson in de adelstand wordt verheven. Als Lord zou hij het recht hebben premier te zijn, ook zonder eigen zetel. Feit is wel dat deze constructie voor het laatst is toegepast in 1902. Deze omweg wordt nog wat ongemakkelijker gezien het feit dat hij zichzelf tot Lord zou moeten benoemen.

In een interview met Sky ­weigerde Johnson in te gaan op de mogelijkheid dat hij zijn zetel verliest.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234