Woensdag 08/02/2023

Overzicht

Deze maatregelen tegen het coronavirus worden vanaf vandaag versoepeld

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Vandaag zet ons land een eerste stap uit de lockdown door een resem maatregelen tegen het coronavirus te versoepelen. In het Belgisch Staatsblad verscheen donderdagavond het ministerieel besluit dat die eerste fase vastlegt. Dit is wat er allemaal verandert.

Redactie

Winkels

• Naai- en stoffenwinkels mogen de deuren weer openen. Tot nu toe waren alleen voedingswinkels (inclusief nachtwinkels, tot 22 uur), dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels, tankstations en leveranciers van brandstoffen, doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment in hoofdzaak voor de bouw, tuincentra en boomkwekerijen en groothandels voor professionelen open.

Telecomwinkels en winkels voor medische hulpmiddelen mogen nog altijd alleen openen voor noodgevallen en maar één klant per keer ontvangen, op afspraak.

• Markten blijven verboden, maar voedingskramen die onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening in gebieden zonder voedingswinkels zijn wél toegelaten.

• Ook nieuwe kortingen in supermarkten zijn weer toegelaten. Die waren aan het begin van de coronacrisis verboden om hamsteren tegen te gaan.

Bedrijven

• Alle bedrijven die geen rechtstreeks contact met klanten hebben, mogen weer open, maar moeten zich aan strikte veiligheidsregels houden. Telewerk blijft hoe dan ook de norm.

Bij de strikte veiligheidsregels zijn onder meer de social distance van anderhalve meter. Alle regels staan in een speciale gids om de verspreiding van Covid-19 op het werk tegen te gaan. Die is beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Ziekenhuizen

• Ziekenhuizen mogen vanaf maandag hun zorg opnieuw uitbreiden, algemeen en gespecialiseerd, maar dat moet stap voor stap gebeuren en op een veilige manier.

Openbaar vervoer

• Het openbaar vervoer rijdt weer op volle kracht. Er wordt wel gevraagd om het alleen te gebruiken als je zélf geen vervoer hebt en om dat zo veel mogelijk te doen buiten de spitsuren.

• Het dragen van een mondmasker op metro, trein, tram en bus is verplicht vanaf 12 jaar. En je moet het al aan hebben vanaf je het station of het perron betreedt.

Afspreken met 2 vrienden

• Vanaf 4 mei mag je afspreken met twee vrienden die niet onder hetzelfde dak wonen, maar wel alléén om te sporten in de buitenlucht én als je voldoende afstand houdt van elkaar. Het moet ook altijd om dezelfde twee personen gaan. Naast wandelen, lopen en fietsen mag je ook weer vissen, paardrijden (met maximaal twee ruiters), kajakken, tennissen en aan atletiek doen.

• Andere samenscholingen blijven verboden, net als evenementen, schooluitstappen, activiteiten van jeugdbewegingen en erediensten. Begrafenissen mogen nog steeds, met maximaal vijftien aanwezigen. Huwelijken ook, maar alleen met de partners, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst.

Verplaatsing met wagen

Het is vanaf maandag toegelaten om de wagen te nemen naar een andere locatie om daar te sporten in de buitenlucht, zo meldt het crisiscentrum. “We willen wel benadrukken dat het basisprincipe blijft dat we zo veel mogelijk thuis blijven. Je mag je verplaatsen voor het uitvoeren van fysieke activiteiten, maar we vragen je je gezond verstand te gebruiken. Het is niet de bedoeling dat men het volledige land doorkruist.” Dagtrips of uitstapjes naar de kust zijn bijvoorbeeld nog steeds niet toegestaan.

Basisregels

• De overheid drukt er verder op om altijd de vijf basisregels te blijven toepassen: hou anderhalve meter afstand van anderen, was vaak je handen, blijf thuis als je ziek bent, mijd zo veel mogelijk persoonlijk contact en kies voor telefoon, chat of mail en bedek op openbare plaatsen altijd je mond en neus met een mondmasker of een alternatief.

En verder? De Morgen heeft de volledige exitstrategie doorgelicht. Dit is uw leven de komende maanden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234