Maandag 21/06/2021

'Deze lunch is een echte uitstap'

Tientallen potjes chocomousse in nette rijen, dampende potten vol-au-vent, en een pasgeboren koalabeer: een hoogmis voor de ruim 200 mensen in armoede die gisteren aanschoven voor een feestmaal in Planckendael. 'Het is zo leuk om eens uit eten te gaan.' Lotte Beckers

De eerste gasten schuifelen wat verlegen de feestzaal van Planckendael binnen. Of ze hier mogen zitten, wijzen ze naar een lege tafel. Ruim 200 blinkende messen en vorken liggen klaar, de tafels zijn versierd met kaarsjes en wat groen. Uit grote potten dampen kreeftenbisque en tomatensoep, in de oven komen de vol-au-vent en aardappelpuree op temperatuur. De plastic potjes chocomousse wachten geduldig in nette rijen.

Hier komen zo dadelijk mensen lunchen die het thuis niet breed hebben. Niet alleen in Mechelen, ook in negen andere Vlaanderen centrumsteden en in Brussel konden 3.000 mensen aanschuiven voor een gratis maaltijd, in Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas kan dat morgenmiddag. Het initiatief gaat uit van Innocenti vzw, een samenwerking tussen De Morgen, lokale armoedeorganisaties en Belgocatering, dat de maaltijden verzorgt.

De zaal stroomt aardig vol. Sommige gasten zijn met hun hele gezin naar het dierenpark afgezakt, grootmoeders incluis. Maar ook oudere koppels en jonge mensen zoeken een vrije plek. Een Oost-Europese vrouw poseert lachend naast haar echtgenoot, terwijl een familielid het vrolijke tafereel vastlegt met haar gsm. Wat later schuiven ze geduldig aan voor het buffet, terwijl vrijwilligers behoedzaam de opscheplepels bedienen. De vol-au-vent telt heel wat fans, al stoot ze op wat argwaan bij wie het gerecht niet kent. "Kip, chicken", leggen de vrijwilligers uit, maar niet iedereen is overtuigd. "Wat voelt het goed om hieraan mee te werken", roept iemand vanuit de keuken.

Een blonde vrouw van middelbare leeftijd kletst met een Marokkaanse dame die haar vidé besmeert met de chocomousse. Ze kennen elkaar van De Lage Drempel, een organisatie waar mensen in armoede hulp krijgen voor hun problemen, of een kop soep. Hun naam? Die houden ze liever voor zichzelf. "Ik heb misschien niet veel inkomen, maar ik heb wel mijn fierte", zegt de blonde dame. Een gratis toegangskaartje voor het dierenpark, dat willen ze wel.

Klappen van het leven

Terwijl zijn vrouw Hilde de borden laat volscheppen, wenst Rudy Mispelters ons een gelukkig nieuwjaar. Rudy is een telg uit een bekende Mechelse ondernemersfamilie, maar 2012 is het jaar waarin hij in een sukkelstraatje belandde, geveld door zijn broze lijf. "Precies een jaar geleden heb ik mijn ruggenwervel gebroken. Ik bukte me op iets op te rapen, en het was zover. Osteoporose heeft mijn lichaam aangetast."

Vier maanden lang leefde Rudy op morfine. "Ik hoop dat echt dat u nooit morfine hoeft te nemen. Ik hallucineerde, zag dingen die er niet zagen. 's Nachts belde ik de politie omdat ik ervan overtuigd was dat er was ingebroken in ons appartement."

Hildes rug verging het amper beter: een ernstige hernia maakte een operatie onvermijdelijk. "Vroeger was ik bejaardenverzorgster, een bezige bij. Maar toen ik iemand moest tillen die 100 kilogram zwaar was, heeft mijn rug het begeven. Vandaag ben ik al blij als ik het huishouden aan de kant krijg. (denkt even na) En onze hond is gestorven."

"Ik heb een zaak gehad in Mechelen, in Nederland heb ik twee bedrijven gered van het faillissement. Ik heb zelf nog daklozen geholpen met mijn eigen geld. En nu zit ik hier", wijst Rudy in het rond. "Ik leef van een invaliditeitsuitkering, terwijl de rekeningen blijven komen. Zeg nooit dat het jou niet zal overkomen. Ik ben ook niet beschaamd om mijn verhaal te vertellen, ik wil de mensen net verwittigen dat ze zich moeten wapenen tegen de klappen van het leven. En ze moeten hulp zoeken als het minder gaat. Mensen worden ziek, worstelen met drank of verliezen hun geliefden. En dan sta je er helemaal alleen voor."

Toch, zo zal hij meermaals zeggen terwijl hij vergeet te eten, komt hij niets te kort. "Ik heb een goede vrouw en trouwe vrienden. Een enorme rijkdom, vind ik. We vinden het ook niet zo moeilijk om materieel een stap terug te zetten, klagen doen we niet. Voedselhulp krijgen we van Sint-Vincentius, een organisatie voor mensen in armoede. Nee, ik hoef geen hulp van mijn familie, we onderhouden geen contact. Met kerst hebben we een paar minderbedeelde mensen uitgenodigd, dat doen we elk jaar. Het was weer gezellig."

2013 is voor Hilde en Rudy het jaar van de hoop. "We zijn onze rekeningen nog aan het afbetalen, en we zijn er bijna. Sowieso geloof ik in optimisme. Wie zich laat gaan, die hangt. Letterlijk soms. Maar het allerbelangrijkste dit jaar is een goede gezondheid."

Duizend euro per maand

Inmiddels zijn de dessertjes opgelepeld. Terwijl hun ouders natafelen lopen gillende kinderen kriskras door de zaal. Tamara en Bart zijn wat later aangekomen, hun vier (stief)kinderen slurpen braaf van hun soep, terwijl hun baby sabbelt aan een stukje brood. Het gezin is duidelijk in zijn nopjes. "Het is leuk om eens samen met de kinderen uit eten te gaan", vertelt Tamara. "Voor hen is deze lunch heel wat, een echte uitstap. Bovendien sparen we zo een warme maaltijd uit. Voor een gezin van vijf kan dat toch al tellen."

Doorgaans moet het gezin het zien te rooien met minder dan 1.000 euro per maand. Tamara sukkelt met haar been, vorig jaar werd ze als taxichauffeur ontslagen. Het bedrijf waarvoor ze werkte talmde met de papieren, waardoor ze nog steeds geen recht heeft op een werkloosheidsvergoeding.

Bart volgt een opleiding bedrijfsbeheer, terwijl hij zijn gezin probeert te onderhouden met klusjes in het zwart. "Gelukkig hebben we geen veeleisende kinderen. (fluistert) Ik hoorde dat we kaartjes zouden krijgen waarmee we de dierentuin in kunnen. Dat zou een mooie verrassing zijn voor de kinderen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234