Donderdag 28/10/2021

'Deze lijst is solid as a rock'

Een bitse strijd? Wouter Van Besien, kandidaat-burgemeester namens de progressieve eenheidslijst Samen, verwacht juist 'een spannend en waardig feest van de democratie' bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. 'Wij leggen geen cordon sanitaire rond de PVDA.'

Vergeet die gekke naam 'Bondgenootschapslijst'. Het Antwerpse rood-groene verbond gaat eenvoudigweg 'Samen' heten. Een vijfde van de plaatsen op de lijst is gereserveerd voor onafhankelijke kandidaten.

"Politici gaan nooit alleen de nodige maatschappelijke verandering veroorzaken", zegt lijsttrekker Wouter Van Besien. "Je moet dat samen doen met het middenveld, met betrokken burgers en experts. Ook als wij het roer in handen hebben, hoop ik dat zij kritisch zullen blijven. We willen wel samen met hen de stad vormgeven, en niet tégen hen. 'Samen' verwijst ook naar het feit dat we samen allemaal in dezelfde stad wonen. Iedereen telt mee."

't Stad is weer van iedereen?

"We gaan Patrick Janssens niet recycleren. Maar het feit dat iedereen zich gerespecteerd voelt in de stad is voor ons wel belangrijk.

"Er staan een aantal barometers in het rood. De kinderarmoede stijgt, veel te veel jongeren verlaten de school zonder diploma. We zijn de filehoofdstad van de wereld. Tegelijk moeten we werk maken van bruisende wijken, waar alle voorzieningen bereikbaar zijn. Waarom zou je van je stad blijven houden als je in het centrum woont en je naar Wommelgem moet om je kinderen naar school te brengen?

"Een ander punt is gezondheid en milieu: er moet een dak op de ring en meer groen in de stad. Tot slot is er veiligheid. Ongeacht rang of afkomst, iedereen moet zich gerust voelen."

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil allicht ook beter onderwijs en schonere lucht.

"We vertrekken in ons programma heel sterk vanuit wat Antwerpen nodig heeft. Niet vanuit een politieke analyse van wie onze tegenstander is. We willen een progressieve richting inslaan, waarin iedereen zich kan herkennen.

"Ons grote probleem met dit stadsbestuur is dat het polariserend is. Er zijn uitspraken gedaan over Berbers, bepaalde buurten zijn gestigmatiseerd, zoals Borgerhout. De burgemeester is te exclusief bezig met veiligheid. Welk toekomstbeeld hou je daar als stadsbewoner aan over?"

Die polarisering zit natuurlijk ook gewoon in de stad. De kosmopolitische stadskern zal eerder voor u stemmen, de stadsrand voor rechts. Is het dan niet slim om de burgemeester van de meerderheid te willen zijn in plaats van de burgemeester van allen?

"Ik vind dat een totáál onverdedigbare keuze. Met alle vezels in mijn lijf meen ik dat een burgemeester er moet proberen te zijn voor alle inwoners, niet alleen voor het potentieel aan eigen kiezers. Als je mensen in je eigen stad tegen elkaar opzet, speel je een gevaarlijk spelletje."

Welke Antwerpse samenlevingskwestie wordt politiek het meest onderschat ?

"Betaalbaar wonen en samenleven tout court. Mensen willen hier gerust met elkaar samenleven. Maar het moet financieel mogelijk zijn, en het vergt wat respect voor elkaar. Ook van politici voor alle mensen, rijk en arm."

Een deel van uw kiespubliek behoort tot de hogere klasse. Zij verdringen soms minder gegoede bewoners uit de stadswijken.

"Dat is nu eens een typische N-VA-redenering, zie. Je kunt gezinnen die een beetje geld hebben en een mooi huis kopen niet verwijten dat zij verantwoordelijk zijn voor de sociale verdringing. Het is de verantwoordelijkheid van de stad om ervoor te zorgen dat er voor iedereen plek is in alle buurten.

"Verdringing ontstaat omdat er in sommige buurten te weinig diversiteit op de woonmarkt is. Door ook weer meer sociale woningen in grote woonprojecten op te leggen, kun je daar wat aan doen. Ook in Zurenborg kun je garanderen dat er voldoende betaalbare woningen zijn voor ieders portemonnee."

Veiligheid is niet jullie natuurlijke biotoop. Dekt commissaris Jinnih Beels die flank af?

"Een fantastische madam. Ze combineert een aanstekelijk enthousiasme met diepgang en fond. Voor die 20 procent van buiten de politiek op onze lijst, zijn we op zoek gegaan naar mensen die zich al geëngageerd hebben voor de stad, vanuit een progressieve invalshoek. Jinnih past daar volledig in. Ze heeft met haar twee voeten in de realiteit gestaan. Ze is ook als eerste opgekomen tegen het racisme bij de politie. Zij weet als geen ander hoe je spanningen onder jongeren in bepaalde buurten het beste kunt aanpakken."

Hoe bent u bij haar uitgekomen?

"Het was een idee van Tom (Meeuws, de sp.a-voorman, BE/RW). We zijn haar dan samen gaan opzoeken. Nu gaan we, samen met haar, gesprekken aan met andere mogelijke kandidaten."

U trekt de lijst. Dat lijkt nu vanzelfsprekend, maar sp.a heeft nog altijd meer zetels in de gemeenteraad en het parlement.

"Iedereen levert een inspanning. Dat maakt het project geloofwaardig. Ik heb bewondering voor wat sp.a doet. Tom en ik hebben daar lang over gepraat. Hij en zijn partij hebben aangegeven dat ze in dit project willen stappen, zonder dat er wordt gekeken naar wie nu de winnaars of verliezers zijn. Omgekeerd leveren wij ook een inspanning, net als mensen als Jinnih. Als dit nog mislukt, waar staat zij dan? We verlaten allemaal onze comfortzone."

Welke inspanning levert Groen?

"Er zijn mensen in onze partij die vinden dat we een stuk van onze identiteit opgeven. We blijven groen en fier, maar gaan nu samen met anderen op weg. Dat is ook een risico."

Hoe heeft u de sp.a overtuigd om de koppositie af te staan?

(lachend) "Omdat ik zo goed ben. Heb je mij nog niet bezig gezien? Tom is een erg capabele kerel, die al een rijke carrière heeft zowel bij de stad als bij De Lijn. Ik ben blij dat ik met hem mag samenwerken. Maar hij is er ook van overtuigd dat dit de natuurlijke rolverdeling is. Ik heb mijn cv mee, als oud-partijvoorzitter en districtsburgemeester van Borgerhout. Het kan u misschien verbazen, maar ook voor Tom was dit geen negatieve keuze."

Bent u een geloofwaardige uitdager?

"Waarom niet? Ik ben voluit kandidaat-burgemeester. Bart De Wever vertrekt met een voorgift. Goed, dat weten we. We hebben nog een jaar de tijd om daar wat tegenover te stellen.

"Wij gaan de verkiezingen niet winnen door er een gevecht van kemphanen van te maken. Onze winstkans zit in de positieve, verbindende uitstraling van onze voorstellen. Er ligt een boulevard open om mensen te bereiken die de stad graag een andere richting willen uitduwen."

In Het Laatste Nieuws zegt Bart De Wever dat hij blij is met de eenheidslijst. Dat vereenvoudigt de keuze.

"Dan zijn we het op dat punt toch al eens.(lacht)Ik voorspel dat de campagne in Antwerpen een feest van de democratie wordt. Er is een groot verschil tussen wat wij voorstellen en wat de partij van de burgemeester voorstelt. Prima, toch?"

Hoe evalueert u het burgemeesterschap van De Wever?

(aarzelt) "U hoort me aarzelen omdat ik consequent wil zijn. Ik wil er geen persoonlijke, negatieve campagne van maken. Dat werkt niet voor mij."

Wat vindt u dan goed aan zijn beleid?

"Ha! De lage-emissiezone in de stad vinden we een goede eerste stap. Het is niet voldoende, maar het is toch al dat.

"Het stadsbestuur heeft toch de verdienste dat het met de actiecomités een eerbaar akkoord gesloten heeft over Oosterweel. Goed, het moest wel, want rechtszaken dreigden het hele project te kelderen. Maar het akkoord is er, en dat is van fundamenteel belang."

Gezamenlijk verzet tegen Oosterweel zaaide de kiem voor 'Samen'. Lastig dan toch dat het stadsbestuur dat heeft opgelost?

"Ik vind dat helemaal niet lastig. Oosterweel is de rode draad doorheen mijn hele engagement. Ik was erbij toen we met 'Borgerhoudt van mensen' met vieren rond een tafel zaten om te kijken of we een alternatief konden bieden voor dat monsterlijke oorspronkelijke plan. Dat is meer dan tien jaar geleden. Dit akkoord is een formidabel succes voor al die mensen die zich al die jaren in al die burgercomités ingezet hebben. Het plan moet nu wel uitgevoerd raken. Als er iemand dat geloofwaardig kan doen, ben ik het wel."

Is het denkbaar dat u eerste schepen wordt onder burgemeester De Wever?

"Ik heb dat nog nooit gedacht, en ik ga dat ook niet denken. In alle ernst: als je kijkt naar onze prioriteiten en je legt die naast de ideeën van de N-VA, dan weet je dat die programma's niet te verenigen zijn. Wij zullen partners moeten zoeken, en N-VA zal niet die partner zijn. Ik denk niet dat ze daar bij N-VA anders over denken."

Kan Kris Peeters (CD&V) wel uw partner worden?

"De CD&V van nu in Antwerpen is een zeer interessante partner voor ons. Zij hebben een denkdag georganiseerd over klimaatneutraliteit, ze delen onze ideeën om van Park Spoor Oost een echt park te maken. Ze verzetten zich tegen de privatisering van de daklozenzorg. Ze zitten gewrongen in het huidige bestuur. Voor ons zouden ze een goede gesprekspartner zijn."

Waarom mag PVDA niet op de lijst Samen?

"We wilden een lijst met drie evenwaardige poten, waarbij de derde poot voor onafhankelijken buiten de partijpolitiek staat. Met drie politieke partijen zou dit project niet gelukt zijn. We sluiten wel niet uit dat we na de verkiezingen kijken of we kunnen samenwerken."

CD&V sluit dat wel uit.

"Dat is voor hun rekening. Voor ons ligt er geen cordon sanitaire rond de PVDA."

Bent u zeker dat Samen ook na de verkiezingen samen blijft?

"Onze samenwerking is solid as a rock. Anders zat ik hier niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234