Woensdag 08/02/2023

Onderwijs

Deze legislatuur minder jonge leraren aan de slag

null Beeld belga
Beeld belga

Het aantal jonge leerkrachten stokt: in het basisonderwijs is er deze legislatuur een daling van bijna 13 procent, in het middelbaar van bijna 16 procent. ‘De belangrijkste reden is werkonzekerheid’, zegt oppositiepartij sp.a. Maar minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) spreekt dat tegen.

Isolde Van den Eynde

Vlaanderen kampt met een lerarentekort. Tegen 2024 heeft Vlaanderen volgens onderwijsminister Crevits jaarlijks gemiddeld 6.000 leerkrachten nodig. Deze week besloot de Vlaamse regering daarom nog de krachten te bundelen met Nederland, dat hetzelfde zeer kent.

De instroom van jonge leerkrachten lijkt alvast niet te vlotten. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe aan onderwijsminister Crevits. Tussen het schooljaar 2014-2015 en het voorbije schooljaar (2017-2018) daalde het aantal leerkrachten jonger dan 25 met 12,93 procent. In het middelbaar onderwijs kende het aantal min-25-jarigen voor de klas een terugval van 15,92 procent. De instroom van jonge onderwijzers stokt vooral door de werkonzekerheid, gelooft Vandenberghe.

“Een schooldirecteur moet eerst benoemde leraren een job geven, vervolgens komen de leraren met een TADD-statuut aan bod. TADD staat voor ‘Tijdelijke Aanstelling van Doorlopende Duur’ en is een opstap naar een vaste benoeming. Pas dan is het aan de niet-benoemde leerkrachten. En heeft de ene school geen plaats voor de vastbenoemde leraren of TADD-onderwijzers, dan moet een andere school binnen de scholengroep hen een job aanbieden. Voor tijdelijke leraren blijven veelal interimopdrachten van korte duur over. Dat hou je misschien twee jaar vol, maar niet langer.” Een gevolg is dat het lerarenkorps veroudert, al is dat vooral in het basisonderwijs vast te stellen.

‘Spectaculaire groei’

Minister Crevits wijst erop dat het (gehele) lerarenkorps in het basisonderwijs in zeven jaar tijd is gegroeid met 10.000 leraren. “Dat is spectaculair.” In het secundair is die groei minder groot – 2.000 in zeven jaar tijd. “Maar de babyboom die leidde tot extra leraren in het basisonderwijs, zal zich doorzetten in het secundaire onderwijs", gelooft ze. De verhouding tussen jongere leerkrachten en oudere leerkrachten is wel gewijzigd, erkent Crevits. De reden is niet de werkonzekerheid, wel de afschaffing van het brugpensioen in 2012 door haar voorganger Pascal Smet (sp.a). “Leraren moeten langer werken en blijven ook langer aan de slag. Dat zie je ook in de cijfers. Daardoor is er minder ruimte om nieuwe, jonge leerkrachten aan te werven.”

De minister benadrukt dat er de komende jaren bijzonder veel leraren nodig zijn. Ze wijst op allerlei genomen maatregelen die jongeren moeten enthousiasmeren voor de job: een betere begeleiding van beginnende leraren, de lerarenplatforms die ervoor moeten zorgen dat 2.500 leraren in het basisonderwijs een jaar lang werk- en loonzekerheid hebben, na twee jaar in plaats van drie jaar het TADD-statuut, een snellere vaste benoeming en lineaire loonsverhoging. Steve Vandenberghe erkent die maatregelen, maar noemt ze druppels op een hete plaat.

“In het werkveld voelen ze die niet. In scholengroep Stroom (aan de kust) konden ze de openstaande vacatures amper invullen. Voor de herfstvakantie waren bijna alle leraren via dat platform aan de slag. Komt er nog een groot loopbaanpact dat de job aantrekkelijker moet maken voor de verkiezingen?” Die kans is bijzonder klein. Over een grote hervorming van het beroep wordt al sinds 2009 gesproken, maar elke minister beet er de tanden op stuk. En dus nam Crevits kleinere stappen, waarover ze zich op de borst klopt. “Er zijn deze legislatuur een pak meer maatregelen genomen om jonge leerkrachten te steunen dan tijdens de vorige.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234