Zondag 20/10/2019

Deze landen speculeren openlijk over ingrijpen Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama spreekt mariniers toe, eerder deze maand op Camp Pendleton. Obama zou een kleinschalige en korte militaire aanval op Syrië overwegen. Beeld EPA

Steeds meer landen zeggen naar "een gepast antwoord" te zoeken op de gebeurtenissen in Syrië. Een overzicht van wat er vandaag bekend is geworden.

België: dringt aan op de stemming van een resolutie
Ons land is van mening dat voor een interventie de goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad nodig is en dringt aan op de stemming van een resolutie.

Vandaag benadrukte Buitenlandse Zaken dat ons land nog niet benaderd is om deel te nemen aan een eventuele internationale interventie.

Verenigde Staten: mogelijk donderdag inval
Een Amerikaanse inval in Syrië zou mogelijk aanstaande donderdag al kunnen plaatsvinden, zo hebben Amerikaanse functionarissen volgens nieuwszender NBC gezegd. Maar een hoge ambtenaar benadrukte even later via persbureau Reuters dat president Obama nog geen beslissing heeft genomen over mogelijk militair ingrijpen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou vorige week donderdag, een dag na de gifgasaanval in Damascus, al bij andere regeringsleiders de mogelijke steun voor militair ingrijpen hebben gepolst, zo staat te lezen in een reconstructie in de krant New York Times.

Obama zou volgens de Amerikaanse nieuwszender CBS binnen twee dagen met een rapport willen komen over de gifgasaanval. De krant The Washington Post meldt dat Obama een vergeldingsaanval (voor het gebruik van chemische wapens) zou overwegen die in duur en reikwijdte beperkt zou zijn.

Minister John Kerry van Buitenlandse Zaken zei gisterenavond dat de VS er van overtuigd is dat Assad achter de aanval met chemische wapens zit. President Obama zal het bewind in Damascus volgens hem verantwoordelijk houden voor het '"morele onfatsoen" om chemische wapens tegen de eigen bevolking te gebruiken. "Dat is volgens elke maatstaf onvergeeflijk." De VS heeft in verband met de kwestie een gesprek met Rusland, dat morgen in Den Haag zou plaatsvinden, afgezegd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Beeld EPA

Nederland: deel Tweede Kamer terug van reces
In Nederland is er nog geen besluit genomen over eventueel ingrijpen in Syrië. De buitenlandcommissie van de Tweede Kamer komt een week eerder terug van reces om te praten over de situatie in Syrië. Morgen beslist de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer wanneer het met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gaat overleggen over de ontwikkelingen in Syrië.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken had gisterenavond gezegd dat hij het nog te voorbarig vindt voor ingrijpen in Syrië, maar dat hij dat op voorhand ook niet wil uitsluiten. Eerst moet de VN onderzoek doen. "Als het waar is dat Assad hierachter zit, dan kan dit niet zonder gevolgen blijven", aldus de minister.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken Beeld ANP

Groot-Brittannië: parlement terug van reces
Ook in Groot-Brittannië komt het parlement terug van reces, nadat premier Cameron dat vandaag vroeg. Donderdag wordt er gestemd over de situatie in Syrië. De Britten overwegen een "gepast antwoord" dat het regime van president Bashar al-Assad ervan moet weerhouden in de toekomst chemische wapens te gebruiken. Eerder op de dag zei een woordvoerder van de Britse regering dat de internationale gemeenschap "moet reageren" op deze "walgelijke" daad.

De Britse premier David Cameron Beeld REUTERS

Frankrijk: militaire steun aan oppositie Syrië vergroot
Ook Frankrijk zegt er inmiddels van overtuigd te zijn dat het regime van al-Assad voor de gifgasaanval in Syrië verantwoordelijk is, zo meldde persbureau Reuters. President Hollande liet zich wat de schuldvraag betreft vanmiddag in een toespraak wat meer op de vlakte. Hij zei dat zijn land er klaar voor is om de partij die "onschuldige burgers heeft vergast te straffen". Hollande voegde eraan toe dat Frankrijk heeft besloten om zijn militaire steun aan de Syrische oppositie te vergroten.

De Franse premier François Hollande Beeld AFP

Andere landen
Ook andere landen reageerden vandaag. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu sprak van een "misdaad tegen de menselijkheid die niet onbeantwoord mag blijven". Hij noemde de kwestie een "test voor de internationale gemeenschap". Het Chinese staatspersbureau Xinhua noemde een eventuele militaire interventie "gevaarlijk en onverantwoord", omdat er nog geen bewijzen zijn dat Assad achter de gifgasaanval zit. Iran waarschuwt de internationale gemeenschap dat een militaire interventie in Syrië grote gevolgen zal hebben in de regio.

De Israëlische premier Banjamin Netanyahu heeft laten weten dat Israël geen "partij" is in het Syrische conflict, maar dat het land wel met kracht zal reageren als het wordt aangevallen. De Russische vicepremier zei volgens persbureau AFP: "Het Westen gedraagt zich in de islamitische wereld als een aap met een granaat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234