Maandag 28/11/2022

Brand Notre Dame

“Deze kathedraal gaan we samen heropbouwen”, belooft Macron na brand

De bijna 100 meter hoge torenspits brak als een lucifer onder de vlammen. Beeld AFP
De bijna 100 meter hoge torenspits brak als een lucifer onder de vlammen.Beeld AFP

President Macron belooft een heropbouw van de Notre-Dame nadat een brand het beroemde bouwwerk zware schade toebracht.

Redactie

Parijs ontwaakte deze ochtend uit een nachtmerrie. Omstreeks 19 uur gisteravond ontstond brand op de zolder van de wereldberoemde kathedraal Notre-Dame. De exacte omvang van de schade is nog onduidelijk, maar er is weinig reden tot optimisme. Zo is onder andere de torenspits ingestort en ging het grootste gedeelte van het dakgeraamte in vlammen op. De structuur en twee torens van het gebouw zijn volgens de brandweer echter gevrijwaard.

De Franse president Macron beloofde rond middernacht dat de kathedraal heropgebouwd zal worden en dat hij daarvoor een internationale geldinzamelingsactie zal opzetten. Meteen stelde de Franse miljardair François-Henri Pinault prompt 100 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw, die waarschijnlijk decennia zal duren. Bernard Arnault, de op drie na rijkste mens ter wereld, maakte kort daarna bekend dat hij 200 miljoen euro zou vrijmaken voor de renovatie. Ook de erfgenamenfamilie van L’Oréal, de Bettencourt-Meyers, en de bekende cosmeticagigant kondigen een totale donatie van 200 miljoen euro aan.

Macron noemt de brand in de iconische kathedraal “een verschrikkelijke tragedie”. “We wisten al meer dan 800 jaar geleden hoe we deze kathedraal moesten bouwen, en door de eeuwen heen laten groeien en floreren. Deze kathedraal gaan we samen weer opbouwen.”

De eerste beelden van binnenin de kathedraal. Beeld AFP
De eerste beelden van binnenin de kathedraal.Beeld AFP

‘De tijd en de wind tegen’

Franse experten en ingenieurs gaan sinds 8 uur na of het gebouw stabiel zal blijven. “Een brand van deze omvang heeft een impact op de structuur, we moeten ons er nu van verzekeren dat die structuur nog altijd stabiel is”, zegt de Franse staatssecretaris Laurent Nuñez, bevoegd voor de materie. “Zo kunnen we weten of de brandweer naar binnen kan gaan. Dat hebben ze deze nacht, met veel moed, gedaan om de klokkentorens te redden. Zonder die actie, met gevaar voor eigen leven, was dat zeker gebeurd.”

“De tijd was in ons nadeel, de wind was in ons nadeel, we moesten weer het overwicht krijgen”, zegt brandweerwoordvoerder Gabriel Plus na een woelige nacht. Meer dan 400 brandweermannen waren betrokken bij de bluswerken. “Onze prioriteit was het redden van de klokkentorens, en die zijn gered. Stel u voor: het skelet van die toren geraakt en de klokken die naar beneden storten. De Parijse brandweer bekommert zich meestal om het redden van mensen, maar hier ging het echt om het vrijwaren van voorwerpen.”

Rond 3 uur deze ochtend was de brand onder controle. Beeld AFP
Rond 3 uur deze ochtend was de brand onder controle.Beeld AFP

‘Niet aangestoken’

Het openbaar ministerie zegt niet te geloven dat de brand is aangestoken. De brand is mogelijk uitgebroken tijdens renovatiewerkzaamheden die gaande waren in de 850 jaar oude kathedraal. Er is een onderzoek gestart naar “onvrijwillige vernieling door vuur” en de autoriteiten houden ernstig rekening met de piste van een “accidentele brand door werken aan het dak van de kathedraal”, zo zou een bron dichtbij het onderzoek hebben gezegd.

Een uur na het ontstaan van de brand waren nog enorme vlammen te zien en grote rookwolken. De brandweer, die met zo’n vierhonderd man is uitgerukt, had de brand duidelijk niet onder controle. Vanuit nabijgelegen pleinen en straten keken voorbijgangers en bewoners geschokt naar de vlammen. Sommigen barstten in huilen uit. De omstanders hielden hun hand voor de mond tegen de vele rook.

Veel kunstschatten zijn in allerijl uit de kathedraal gehaald en zijn veiliggesteld. Amper enkele dagen geleden werden nog zestien koperen standbeelden van de torenspits gehaald voor renovatie. Die bleven daardoor gespaard van het vuur.

De grote schilderijen van de Notre-Dame die beschadigd zijn geraakt door de brand, gaan naar het Louvre. Ze worden vanaf vrijdag naar het museum getransporteerd voor restauratie, zegt minister van Cultuur Franck Riester: “De grote schilderijen zijn niet beschadigd door de brand, maar eerder door de rook. In het Louvre worden ze ontvocht en gerestaureerd.”

Misviering

De Notre-Dame is een van de grootste toeristische trekpleisters van de Franse hoofdstad. Jaarlijks bezoeken zo’n 13 miljoen toeristen de kathedraal op het Île de la Cité, in het centrum van de stad. De brand is uitgebroken op de eerste dag van de ‘Goede Week’ in aanloop naar Pasen. Om 18.15 uur was er nog een misviering begonnen. Volgens de Franse autoriteiten zijn er voorlopig geen gewonden.

De president drukt op Twitter zijn medeleven uit voor “alle katholieken en alle Fransen”. “Zoals alle landgenoten ben ik bedroefd om dit deel van ons te zien branden.”

De binnenkant van de kathedraal in betere tijden. Het dak is compleet ingestort. Beeld Photo News
De binnenkant van de kathedraal in betere tijden. Het dak is compleet ingestort.Beeld Photo News
De brand ontstond op zolder. Beeld AFP
De brand ontstond op zolder.Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
Er stijgt rook op vanuit de Notre-Dame op het Île de la Cité in Parijs. Beeld AFP
Er stijgt rook op vanuit de Notre-Dame op het Île de la Cité in Parijs.Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234