Vrijdag 24/03/2023

Portret

Deze Israëlische strijdt om kroontje Miss Transseksueel

Abu Hanna tijdens de eerste missverkiezing voor transseksuelen in Israël, afgelopen mei. Beeld REUTERS
Abu Hanna tijdens de eerste missverkiezing voor transseksuelen in Israël, afgelopen mei.Beeld REUTERS

Ze kwam als jongen ter wereld in de Israëlische stad Nazareth. Nu maakt Talleen Abu Hanna kans om de eerste Arabische Miss Transseksueel te worden.

Sofie Vanlommel

Historisch is haar deelname nu al: voor het eerst zal een Arabische miss een gooi doen naar het kroontje van Miss Trans Star International Pageant. Op 17 september dingt Talleen Abu Hanna uit Israël in Barcelona mee naar de titel van de mooiste transseksuele vrouw ter wereld.

Abu Hanna groeide op in Nazareth, in een Arabische familie die tot de christelijke minderheid in Israël behoort. Zelf noemt ze zich Palestijnse. Ze voelde zich altijd meer aangetrokken tot ballet dan tot karate, zegt Abu Hanna in een interview met de krant TheNew York Times. De verkleedpartijtjes in haar tienerjaren met jurken, pruiken en nepnagels gebeurden stiekem in de auto, onderweg naar de gaybars. Tot ze op haar vijftiende op een feestje een vrouw tegenkwam die haar vertelde dat ze geboren was in het lichaam van een man. Het nieuws dat er zoiets bestond als een geslachtsoperatie, zegt ze in de krant, "had zich in mijn hoofd genesteld. Ik heb er mij aan vastgeklampt als aan een touw dat mij het leven heeft gered."

De 21-jarige Abu Hanna woont, werkt en leeft in Tel Aviv, de officieuze homohoofdstad van Israël. Er is een levendige gay scene en de jaarlijkse Pride trekt honderdduizenden bezoekers. Ook voor transseksuelen is Israël een soort oase in een regio die weinig homo-/transvriendelijk is. In verschillende Arabische landen staan er straffen op homoseks, terwijl Israël al in 1998 met Dana International de eerste openlijke transvrouw naar het Songfestival stuurde, dat ze bovendien won.

De Israëlische wet laat geslachtsverandering op identiteitsdocumenten toe. En sinds Abu Hanna in Thailand de medische ingrepen onderging om biologisch van geslacht te veranderen, valt ze in het Israëlische pensioenstelsel onder de vrouwen en mag ze dus vroeger stoppen met werken. In interviews zegt de schoonheidskoningin - ze won in mei de eerste Israëlische missverkiezing voor transseksuelen - dat ze haar leven aan het land Israël te danken heeft. "Als ik in Palestina was opgegroeid, zou ik nu niet meer in leven zijn. Niet als homoman, en zeker niet als transseksueel."

'Tel Aviv-bubbel'

Dat wil niet zeggen dat het leven voor gay, bi en transmensen in Israël op rolletjes loopt. Vorig jaar viel een orthodoxe jood met een slagersmes de Pride aan, waarbij een 16-jarig meisje om het leven kwam. Het was al de tweede keer dat de man toesloeg: in 2005 kreeg hij al een gevangenisstraf voor een gelijkaardige aanval op de holebioptocht. Activisten spreken bovendien van de 'Tel Aviv-bubbel': buiten de gay scene in de hedonistische hoofdstad kunnen homo's, lesbiennes, biseksuelen en transmensen niet openlijk hun identiteit beleven. Koppels van hetzelfde geslacht mogen volgens de Israëlische wet trouwens niet trouwen of een vruchtbaarheidsbehandeling volgen.

Zelfs de extraverte Talleen Abu Hanna, die op sociale media pronkt met haar aantrekkelijke vriend en bikinifoto's deelt, heeft een pijnlijk emotioneel parcours afgelegd. Het contact met haar traditioneel denkende vader is al jaren verbroken. Palestijnse en Israëlische activisten voor homo- en transrechten zijn niet onverdeeld gelukkig met haar succes. Dat de Israëlische toeristische dienst de kosten van de trip naar de missverkiezing in Barcelona op zich neemt, wordt gezien als een hypocriet staaltje 'pinkwashing'. Het laat Talleen Abu Hanna koud: "Ik ben Arabisch, christelijk en Israëlisch. Dat hangt allemaal aan elkaar. En ik ga winnen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234