Dinsdag 18/01/2022

Strijd tegen IS

Deze Iraanse 'spookgeneraal' helpt de wereld om IS te verslaan

Qasem Soleimani. Beeld AP
Qasem Soleimani.Beeld AP

Als Islamitische Staat-bolwerk Tikrit deze weken valt, dan is dat niet dankzij de VS. Maar dankzij die andere belangrijke bondgenoot van Irak: Teheran. Meer in het bijzonder: generaal-majoor Qasem Soleimani, een van Irans invloedrijkste militairen. Een omstreden generaal ook. Zo omstreden dat hij prominent prijkt op Amerika's lijst van figuren die terroristen steunen.

Stieven Ramdharie/Volkskrant.nl

De Iraniër met diplomatiek paspoortnummer 008827 speelt, tot woede van Amerikaanse politici een leidende rol bij de aanval van het Iraakse leger en Iran-getrouwe sjiitische milities op Tikrit. Vanuit het plaatsje Albu Rayash helpt de Iraanse militaire strateeg Bagdad bij het omsingelen van Tikrit. Komende woensdag, als hij 58 jaar wordt, zal Soleimani zijn zoveelste verjaardag op het slagveld vieren. En foto's zullen er genoeg zijn van de bescheiden generaal te velde.

Werd hij tot voor kort 'de spookgeneraal' genoemd, omdat Soeleimani vrijwel nooit in de openbaarheid trad, nu regent het foto's op Twitter, Instagram en Facebook van hem. Bij de begrafenis in Libanon van een door Israël geliquideerde Hezbollah-commandant. Op de voormalige Amerikaanse basis Camp Speicher in Irak vlak voor het offensief tegen Tikrit. En theedrinkend bij sjiitische milities vlakbij de stad.

Zuur

De prominente rol die Soleimani speelt bij de slag om Tikrit is zuur voor de regering-Obama. Maar het tekent ook de bijzondere positie waarin Irak verkeert, twaalf jaar na de Amerikaanse invasie. Bagdads twee belangrijkste bondgenoten zijn nu landen die geen vrienden van elkaar zijn. Irak leunt zowel op de VS, dat helpt met luchtbombardementen, als op Iran om IS te verslaan. Mede vanwege de grote rol van Soleimani en sjiitische milities bij de aanval op Tikrit, besloot de Iraakse regering Washington niet te betrekken bij het zondag gestarte offensief.

In de VS kan niet iedereen dat waarderen. Soleimani, leider van het elitekorps Al-Quds van de machtige Revolutionaire Garde, werd al in 2007 op de Amerikaanse sanctie- en terreurlijst geplaatst door Washington. Behalve bij diverse aanslagen, onder andere in Irak, zou hij ook betrokken zijn geweest bij de invoer van nucleair materiaal voor het Iraanse atoomprogramma. "Het offensief wordt geleid door dezelfde sjiitische milities die Amerikaanse soldaten doodden", aldus de Republikeinse senator John McCain in een verklaring na de aanval op Tikrit. "Het wordt geregisseerd door dezelfde Iraanse leiders die hun de wapens en training gaven."

De leider van Al Quds, de elite-eenheid van Irans Revolutionaire Garde, in 2011 tijdens een bijeenkomst met hoge geestelijke leiders. In het midden zit generaal-majoor Soleimani. Beeld AP
De leider van Al Quds, de elite-eenheid van Irans Revolutionaire Garde, in 2011 tijdens een bijeenkomst met hoge geestelijke leiders. In het midden zit generaal-majoor Soleimani.Beeld AP

Boerenzoon

Soleimani, geboren in de heilige stad Qom, steeg in 1998 tot grote hoogte toen hij leider werd van Al Quds. De eenheid van de Revolutionaire Garde is onder andere verantwoordelijk voor de geheime Iraanse militaire steun aan bevriende bewegingen in het buitenland, van Hezbollah tot Hamas. De rol die de boerenzoon uit de provincie Kerman op het internationale toneel speelde lag zo gevoelig dat er lange tijd niet eens een foto van de generaal was. Dat veranderde echter met de oorlog in Syrië.

Soleimani wordt gezien als de man die vorig jaar het regime van Bashar al-Assad redde. Dankzij de steun van Hezbollah-strijders, Iraanse militaire steun en het strategisch inzicht van Soleimani, wist het Syrische leger het tij te keren en volop in de aanval te gaan. Damascus gaf onder andere fanatieke, regime-getrouwe milities meer de ruimte, een tactiek die nu ook in Irak volop wordt toegepast. Soleimani kon echter niet verhinderen dat IS flink aan kracht won op het Syrische strijdtoneel.

Mobilisatie

Na de 'blitzkrieg' van IS vorige zomer in Irak, verlegde de 'spookgeneraal' zijn werkterrein naar Irak. Sindsdien liet hij zich ook steeds meer zien in het openbaar. Zijn hand wordt gezien in de mobilisatie van zo'n 100.000 sjiitische strijders, onder andere van bondgenoot Muqtadah al-Sadr's Mahdi-militie, om IS te bestrijden. Soleimani bemiddelde in 2008 tussen Al-Sadr en Bagdad toen deze in de havenstad Basra in opstand was gekomen tegen de Iraakse regering. Volgens de VS zaten Soleimani en zijn Al Quds toen ook achter de levering van uiterst krachtige bermbommen aan het Mahdi-leger, waarmee tientallen Amerikaanse soldaten werden gedood.

In januari doken berichten op dat de Iraanse generaal was gedood bij het Iraakse Samarra in de strijd tegen IS. Teheran ontkende meteen het bericht. "Hij verkeert in goede gezondheid", zei onderminister Amir Abdollahian van Buitenlandse Zaken. Hij ontkende dat Soleimani in Irak was. "Hij is in Iran", beweerde de bewindsman. Inmiddels weet de wereld beter en leidt de generaal de strijd in Irak. Open en bloot.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234