Interview

Wees eens wat meer hysterisch: “Thema’s als armoede kunnen meer herrie gebruiken”

1 Marc Schuilenburg. © Hollandse Hoogte / Mats van Soolingen

Van de pietendiscussie tot Black Friday, de hysterie lijkt tegenwoordig achter elk hoekje te schuilen. Toch kan die inflatie volgens de Nederlandse filosoof Marc Schuilenburg ook tot vooruitgang leiden. “Thema’s als armoede kunnen best wat meer amok, reuring en herrie gebruiken.”

‘Wees niet bang voor de hysterie, want ze bestaat niet,’ zo valt te lezen in de DSM, zeg maar de diagnostische bijbel voor psychische stoornissen. “En toch zie ik de hysterie overal wanneer ik om me heen kijk”, zegt filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg (Vrije Universiteit Amsterdam), die in zijn nieuwste boek ‘Hysterie. Een cultuurdiagnose’ het fenomeen fileert. “Het manifesteert zich echter niet als een individuele zenuwziekte, eerder als een collectieve gemoedstoestand.”

Share

‘Vergelijk het met de hysterie die soms rond de nieuwste iPhone ontstaat: mensen weten heus wel dat het niet zo revolutionair is, maar rollen vechtend de straat over om er als eerste een te bemachtigen’

Marc Schuilenburg Filosoof

Schuilenburg wijst naar mensen die elkaar bijna vertrappelen op Black Friday of de ‘Biebermanie’ vol flauwvallende en gillende tieners, maar ook naar de grip die we als samenleving kwijt lijken op thema’s als migratie en veiligheid.

nieuws

cult

zine