Maandag 04/07/2022

EXPO TOP 10

Deze expo's moet u absoluut zien

Cocaine of the poor van William Ludwig Lutgens. Nu te zien in galerie Plus-One in Antwerpen. Beeld William Ludwig Lutgens
Cocaine of the poor van William Ludwig Lutgens. Nu te zien in galerie Plus-One in Antwerpen.Beeld William Ludwig Lutgens

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

Lotte Beckers

1. Hugo Claus, Con Amore

Hugo Claus door Sam Dillemans. Beeld Wim Van Eesbeek
Hugo Claus door Sam Dillemans.Beeld Wim Van Eesbeek

Tien jaar zal hij dood zijn op 19 maart. En dus wordt 2018 een Hugo Claus-jaar. Wegens de band die ze met hem hadden, cureren Hilde Van Mieghem en Marc Didden elk een expo over hem. "Of we vrienden waren van Claus? Dat durfden we niet." Van Mieghem stelt tentoon in het Antwerpse Letterenhuis, waar u vanaf half maart terechtkan. Die van Didden in Bozar opent deze week.

Lees hier ons interview met Hilde Van Mieghem en Marc Didden over Hugo Claus.

Van 28/2 tot 27/5 in Bozar, Brussel. bozar.be

2. William Ludwig Lutgens

William Ludwig Lutgens, dat is jong Belgisch geweld dat met veel humor tekeergaat tegen hypocrisie en misbruik. Lutgens tekent, schildert, maakt installaties en publicaties, en heeft het over kolonialisme, consumptie, seks, religie en politiek. Ook te vinden hier: de tweede editie van 'Het Geïllustreerd Blad', zijn politiek incorrecte krant.

Tot 17/3 in Plus-One Nieuw Zuid, Antwerpen. plus-one.be

Code Name Snake Eyes. Beeld William Ludwig Lutgens
Code Name Snake Eyes.Beeld William Ludwig Lutgens

3. Antoine Roegiers. Tentations

Antoine Roegiers is Belgische kunstenaar en in zijn werk herken je meteen de grote meesters: Peter-Paul Rubens, Pieter Breughel of Hieronymus Bosch. Roegiers laat zich graag door hen inspireren, maar stelt hun aanwezigheid ook in vraag: hoe komt het dat Rubens of Breughel voor bijna iedereen de eerste kennismaking met schilderkunst is? Hoe zit het met de generatiekloof tussen hem en die meesters? Is Roegiers nu zelf een leermeester voor een nieuw publiek?

Tot 15/4 in Keteleer Gallery, Antwerpen. keteleer.com

null Beeld Antoine Roegiers
Beeld Antoine Roegiers

4. AMVK

null Beeld AMVK
Beeld AMVK

De eerste expo die ze organiseerde, eindigde met een molotovcocktail, en kunstpaus Jan Hoet wist geen weg met zoveel vrouwelijke sturm-und-drang. Maar vandaag komt Anne-Mie Van Kerckhoven thuis in Antwerpen. In het M KHA toont deze bijzondere kunstenares veertig jaar werk.

Lees hier ons interview met Anne-Mie Van Kerckhoven.

Tot 13/5 in M KHA, Antwerpen, mukha.be

5. The Sound of One Hand Clapping

Joël Schuurmans. Beeld ©rv / Joël Schuurmans
Joël Schuurmans.Beeld ©rv / Joël Schuurmans

Dat onze handen een grote invloed hebben op onze overtuigingskracht en de opvattingen van het publiek, beseft elke politicus. In dit tijdperk, met alternatieve feiten en fakenieuws, focust het Sint-Niklase kunstenplatform WARP dit jaar op handen die boodschappen verbuigen.

Lees hier ons verslag van The Sound of One Hand Clapping.

Tot 8/4 in WARP, Sint Niklaas. warp-art.be

6. Edgard Tytgat. Herinnering aan een geliefd venster

Edgard Tytgat, Euphrasie poseert voor de eerste maal, 1941. Beeld Dieter Daemen/SABAM Belgium 2017
Edgard Tytgat, Euphrasie poseert voor de eerste maal, 1941.Beeld Dieter Daemen/SABAM Belgium 2017

Edgard Tytgat is een schilder die verhalen vertelt, vol absurditeiten, fantasie en humor. Hij graait even makkelijk in de grote thema's van de kunstgeschiedenis als in de banaliteit van het dagelijks leven. Daarmee creëerde de Brusselaar een wereld vol kinderlijke fantasieën, erotiek en verloren onschuld. Cineast Gust Van den Berghe cureerde mee deze tentoonstelling, met video's, dagboeken en kortverhalen die de olieverfschilderijen van Tytgat nog meer tot leven wekken.

Lees hier ons verslag over Edgard Tytgat. Herinnering aan een geliefd venster.

Tot 8/4 in Museum M, Leuven. mleuven.be

7. It is difficult / to get the news from poems / yet men die miserably every day / for lack / of what is found there

Margins of Excess van Max Pinckers. Beeld Max Pinckers
Margins of Excess van Max Pinckers.Beeld Max Pinckers

Welke rol speelt massamedia in ons leven? Op welke manier schurken sociale media daar tegenaan en wie bepaalt wat we te zien krijgen? Is het aan de kijker om fakenieuws en halve waarheden te onderscheiden van reële feiten? Razend actuele vragen die in deze tentoonstelling worden onderzocht door nationale en internationale fotografen en videokunstenaars, en met Max Pinckers in de hoofdrol.

Tot 17/3 in Sofie Van de Velde Gallery, Antwerpen. sofievandevelde.be

8. 35 jaar Panamarenko & Deweer Gallery: A Brilliant Story

V1 Barada Jet Beeld Panamarenko
V1 Barada JetBeeld Panamarenko

De familie Deweer bezit ’s werelds grootste privécollectie van Panamarenko. Al sinds de jaren tachtig verzamelt ze topstukken van de zelfverklaarde fantast en ze deelt die graag met u. Wegens succes is deze tentoonstelling verlengd tot half mei.

Tot 16/5 in Deweer Gallery, Otegem. deweergallery.be

9. Anno Dijkstra/Koorts

In Emergent lopen op dit moment twee tentoonstellingen. Koorts gaat over onze koortsachtige wereld en de demonen van zes kunstenaars. Damien De Lepeleire, Ghazel of Isabelle Wenzel: obsessief of net nonchalant gaan ze aan het werk.

En Anno Dijkstra heeft hier een solotentoonstelling. De Nederlandse kunstenaar maakt sculpturen en portretten van alledaagse mensen die toch confronteren. Er is ook een videowerk te zien van de performance die hij maakte op de Kathmandu Triënnale, in opdracht van SMAK-baas Philippe Van Cauteren.

Tot 15/4 in Emergent, Veurne. emergent.be

Anno Dijkstra in Emergent  Beeld Emergent
Anno Dijkstra in EmergentBeeld Emergent

10. Thomas Struth

Zebra (Equus grevyi) Beeld RV Thomas Struth
Zebra (Equus grevyi)Beeld RV Thomas Struth

Dode mensen kon en wilde de Duitse fotograaf Thomas Struth niet fotograferen. Dode dieren wel, als herinnering aan onze eigen sterfelijkheid. "Ik wilde geen bloody mess tonen. Er is zo al genoeg geweld en bloed te zien."

Lees hier ons verslag van deze expo.

Tot 31/3 in Galerie Greta Meert in Brussel. galeriegretameert.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234