Zondag 20/06/2021

Expo Top 10

Deze expo's moet u absoluut gezien hebben

Daughter of Art History ( Theater B), 1990. Te zien in de expo Mémoire et lumière. Beeld rv Yasumasa Morimura. Collection MEP, Paris. Don de la société Dai Nippon Printing Co., Ltd.
Daughter of Art History ( Theater B), 1990. Te zien in de expo Mémoire et lumière.Beeld rv Yasumasa Morimura. Collection MEP, Paris. Don de la société Dai Nippon Printing Co., Ltd.

U loopt constant verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. How Beautiful It Is and How Easily It Can Be Broken

De prijs voor mooiste titel is bij deze alvast gereserveerd door deze expo in het Gentse S.M.A.K. Wim Lambrecht ging daarvoor op zoek naar kwetsbare kunstwerken. "Ze zijn ontsproten aan de koorts van de maker, hopend hun weg te vinden. Maar ze kunnen verdwijnen in de plooien van de anonimiteit." Een fijne verzameling, met werk van Philip Aguirre, Honoré d'O, Lili Dujourie en vele anderen.

Tot 1/10 in S.M.A.K., Gent. smak.be

null Beeld Dirk Pauwels
Beeld Dirk Pauwels

2. De Biënnale van Venetië

Lichtvegen, korrel op het negatief en een beeld van ontblote vrouwenbenen in de lucht. Speels en verleidelijk, zo ziet het Belgisch Paviljoen op de Biënnale van Venetië eruit. Dirk Braeckman tekent voor een sublieme presentatie van nieuw en oud werk. Voor wie deze zomer nog naar Italië trekt of nadenkt over een leuke citytrip.

Lees hier ons verslag over de opening van het Belgisch Paviljoen in Venetië.

Tot 26/11 in Venetië. belgianpavilion.be & labiennale.org

null Beeld rv © Dirk Braeckman / Courtesy of Zeno X Gallery, Antwerp
Beeld rv © Dirk Braeckman / Courtesy of Zeno X Gallery, Antwerp

3. Het afwezige museum

"Waarom zijn musea zo stil?", werpt WIELS-directeur Dirk Snauwaert op. Zijn Brusselse kunsthuis viert zijn tiende verjaardag en wil iedereen wakker schudden. Musea zijn hem te conservatief en te stil. Te afwezig. Daarom smijt WIELS er een eclectische overzichtstentoonstelling tegenaan met liefst 47 artiesten. De tentoonstelling gaat stilaan de laatste dagen in, dus wacht niet te lang!

Lees hier ons interview met Dirk Snauwaert.

Lees hier over de voorbereiding van Het afwezige museum, een titanenwerk.

Tot 13/8 in WIELS, Vorst. wiels.org

null Beeld rv WIELS
Beeld rv WIELS

4. The Still Point of the Turning World

In het Fotomuseum laat kunstenaar David Claerbout een seconde minutenlang standhouden. Deze expo gaat over het snijpunt tussen film en foto en de tijd die verstrijkt, of net niet. Een fijne tentoonstelling met een bijzondere bijrol voor de poëzie van alledag.

Lees hier ons verslag over The Still Point of the Turning World.

Tot 8/10 in FOMU, Antwerpen. fotomuseum.be

Te zien op A Still Point of the Turning World: David Claerbout, The Algiers' Sections of a Happy Moment, 2008.  Beeld VG Bild-Kunst, Bonn, 2017, courtesy de kunstenaar en galeries Esther Schipper, Berlijn en Sean Kelly, New York
Te zien op A Still Point of the Turning World: David Claerbout, The Algiers' Sections of a Happy Moment, 2008.Beeld VG Bild-Kunst, Bonn, 2017, courtesy de kunstenaar en galeries Esther Schipper, Berlijn en Sean Kelly, New York

5. Mémoire et lumière

Een overvloedige expo in het Parijse Maison Européenne de la Photographie toont de highlights van de Japanse fotografie, van 1950 tot 2000. Verwacht veel tederheid en intimiteit maar ook scherpe randjes én een urgent gevoel voor geschiedenis.

Lees hier ons verslag over Mémoire et lumière.

Tot 24/8 in Maison Européenne de la Photographie. mep-fr.org

Eikoh Hosoe, Man and woman #20, 1960
 Beeld rv Eikoh Hosoe. Collection MEP, Paris. Don de la société Dai Nippon Printing Co., Ltd.
Eikoh Hosoe, Man and woman #20, 1960Beeld rv Eikoh Hosoe. Collection MEP, Paris. Don de la société Dai Nippon Printing Co., Ltd.

6. Dubbelverhalen

Kent u de blokkendoos van Friedrich Fröbel? Met kubussen, bollen en cilinders wil deze Duitse onderwijspionier kinderen stimuleren. Het was Fröbels levenswerk, en net dat vindt Aurélien Froment interessant. De kunstenaar grijpt levenswerken vast - van Fröbels iconische blokkendoos over de utopische architectuur van Paolo Soleri tot een Bollywoodschool in Dakar - en zet ze op zijn eigen manier opnieuw in de kijker. Dit is de eerste Belgische overzichtstentoonstelling van de Franse kunstenaar.

Tot 5/11 in Museum M, Leuven. mleuven.be

Non alignés (Hema Malini-Sy/Daouda Ndao) van Aurélien Froment. Te zien in Museum M.   Beeld Courtesy of the artist and Marcelle Alix, Paris
Non alignés (Hema Malini-Sy/Daouda Ndao) van Aurélien Froment. Te zien in Museum M.Beeld Courtesy of the artist and Marcelle Alix, Paris

7. Een tijdelijk toekomsteninstituut

Hoe ziet de wereld er uit binnen pakweg vijftig jaar? Het pas verbouwde M KHA nodigt futurologen en kunstenaars uit om allerlei scenario's te bedenken. Is de totale instorting wel zo erg als het klinkt? En is een gedisciplineerde levensstijl een oplossing? Deze kleurrijke expositie neemt u even mee naar de toekomst.

Lees hier ons verslag.

Tot 17/9 in het M HKA, Antwerpen. muhka.be

Opgeleid als wetenschapper en ingenieur probeert de Congolees Jean Katambayi Mukendi een wereld op te roepen van machineachtige objecten, die hij uitvoert in karton en gekleurd papier. Beeld Joris Casaer
Opgeleid als wetenschapper en ingenieur probeert de Congolees Jean Katambayi Mukendi een wereld op te roepen van machineachtige objecten, die hij uitvoert in karton en gekleurd papier.Beeld Joris Casaer

8. YO. Brussels Hip-Hop Generations

Wat hebben een drummachines, een salopette, Benny B, een docu van RTL over graffiti en Starflam met elkaar gemeen? Ze vertellen samen het verhaal van de Brusselse hiphop, van de pioniersdagen tot nu. Oh, yeah!

Lees hier over ons bezoek aan YO. Brussels Hip-Hop Generations met Lefto.

Tot 17/9 in Bozar, Brussel. bozar.be

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

9. The Artist/Knight

Wat betekent de figuur van de ridder vandaag nog? In het Kasteel van Gaasbeek - de ideale setting voor bespiegelingen over Lancelot, Don Quichot en Parsifal - onderzoeken hedendaagse kunstenaars als Jan Fabre, Damien Hirst, Marina Abramovic en Tracey Emin voor welke idealen de ridders van vandaag vechten, en welke legendarische ridders ze in zichzelf herkennen.

Lees hier ons verslag over The Artist/Knight.

Tot 5/11 in Kasteel van Gaasbeek. kasteelvangaasbeek.be

'Knight Chest' van de Antwerpse kunstenaar Andy Wauman. Te zien op de expo 'The Artist/Knight' in het Kasteel van Gaasbeek. Beeld RV Andy Wauman
'Knight Chest' van de Antwerpse kunstenaar Andy Wauman. Te zien op de expo 'The Artist/Knight' in het Kasteel van Gaasbeek.Beeld RV Andy Wauman

10. .tiff

Wie dezer dagen naar het Antwerpse Rivierenhof trekt, kan daar de oogst van vijf jaar .tiff bewonderen, het magazine voor jong Belgisch fototalent. Vijf jaargangen met telkens 10 jonge fotografen barstensvol talent, dat is goed voor 50 foto's op de openluchttentoonstelling in het park.

Lees hier ons verslag over .tiff.

Tot 8/10 in Rivierenhof Antwerpen. fotomuseum.be

Sister’s Blood, 2010 Beeld Lara Gasparotto
Sister’s Blood, 2010Beeld Lara Gasparotto
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234