Zondag 21/04/2019

Deze emotionele en ontroerende dierenfoto's van Antwerpse fotograaf gaan de wereld rond

De jonge fotograaf Vincent Lagrange (26) fotografeert dieren die menselijke trekjes hebben. De beelden laten passanten zelden onberoerd. "Ik werk het liefst met dieren", zegt Lagrange. "Het is allemaal begonnen met mijn kat, Dwiezel. Ik studeerde toen nog fotografie en hij was voor mij het perfecte testobject. Toen hij een oogje verloor door een ziekte werd hij eigenlijk nog interessanter om te fotograferen. Dat ben ik uiteindelijk ook blijven doen."

"Ik heb zo'n groot hart voor dieren dat ik ze wil portretteren. Voor mij tonen ze bijna menselijke emoties en die wil ik vastleggen. Ik fotografeer ook mensen maar voor mijn persoonlijk werk verkies ik dieren", zegt Lagrange.

Emoties
De fotograaf wil met zijn foto's nog verder gaan. Met zijn collectie wil hij mensen bewuster maken van de dieren rondom ons. "Ik wil een boek maken rond Human Animals, de mensen raken met hun emoties. Ik hoop door mijn werk mijn liefde voor dieren door te kunnen geven aan mensen die dat voordien nooit voelden. Veel te veel dieren worden nu slechts met een half oog bekeken, nochtans hebben zij ook gevoelens. Ik zie het in hun karakter en hun gedrag. Als er iemand met een hond passeert, zal mijn oog ook altijd sneller naar de hond gaan dan naar de mens ernaast. Mijn liefde voor dieren gaat in die zin wel ver."

"Fotografisch helemaal geen gemakkelijke opdracht. Om ze op hun gemak te stellen, bouw ik een studio in hun eigen leefomgeving. Tijdrovend maar de moeite waard. Ik gebruik ook geen flits en werk enkel met zacht constant licht zodat ze zich niet schrikken of ongemakkelijk voelen. Op die manier probeer ik de dieren heel sober en mysterieus in beeld te brengen. Met de uil is dat goed gelukt, op sommige beelden lijkt hij zelfs meer op een bloem dan op een dier. Ik hou er ook van om de werken uit te vergroten in print zodat mensen zich klein voelen ten opzichte van het dier."

Galerijen
Het gaat hard voor de jongeman momenteel. Van Italië tot Zuid-Korea en alles ertussen: de aanvragen voor interviews en foto's lopen binnen. Verschillende galerijen trekken aan zijn mouw om te exposeren maar hij vaart het liefst zijn eigen koers. "Ik word wel eens gevraagd om een dier te portretteren maar ik doe het eigenlijk enkel als het in mijn werk past. Ik kies het liefst zelf mijn onderwerpen. Ik hoop een groots project op te kunnen zetten en dieren van bekenden te fotograferen, zonder dat die bekenden er mee op staan. Dat lijkt me bijzonder boeiend."

Wie het werk van Vincent wil bewonderen kan 's avonds terecht in Klapdorp 38 Antwerpen of Van Loon Galleries in Vught (NL)  

Instagram @vinnilagrange en www.finni.be (Nina Bernaerts)

Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange
Vincent Lagrange

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.