Vrijdag 20/09/2019

Strijd tegen IS

Deze denktank zit achter redding 250 Syriërs

Op een persconferentie wordt de operatie toegelicht. V.l.n.r.: Mark Geleyn, staatssecretaris Theo Francken, minister Didier Reynders en Peter Adriaenssens. Beeld © belga

Een groep van 250 Syrische christenen is mede dankzij ons land gered uit Aleppo. Logia, een weinig bekende christelijke denktank, kon 25 Belgen van allerlei strekkingen overtuigen om bij de regering aan te kloppen. Die ging gretig in op het verzoek.

Bij de 25 Belgen zitten joden, vrijzinnigen en christenen, maar het initiatief blijkt uitsluitend van die laatste groep te komen.

Hans Geybels, voormalig woordvoerder van kardinaal Danneels, geldt als de motor van deze reddingsoperatie, al vindt hij dat zelf veel te veel eer. "Deze hele actie is gegroeid uit verontwaardiging", zegt de theoloog van de KU Leuven. "De christenen zijn in Syrië de meest bedreigde groep. Zij hebben geen militie, ze vallen overal tussenuit. De hele christelijke cultuur dreigt er te worden vernietigd. Vanuit dat besef dachten wij: laten we het erop wagen. Laten we naar de regering trekken met een gefundeerd voorstel."

Tot hun niet geringe verbazing ging de regering-Michel mee in het voorstel om een grote groep christenen uit een volledig omsingelde wijk in Aleppo te redden.

Onderzoek van Jan Callebaut

Geybels vond voor zijn plan gelijkgestemde zielen bij Logia, een denktank die probeert de christelijke waarden meer gewicht te geven in het maatschappelijk debat. Mensen als Mark Geleyn, jarenlang ambassadeur in onder meer Israël, en Paul Quirynen, advocaat, sprongen mee op de kar. Logia ziet zichzelf als een 'christelijk geïnspireerd impulsforum'. Vijf jaar geleden ging de denktank van start na een onderzoek van Jan Callebaut, de bekende marktonderzoeker. Voorzitter van Logia is oud-CD&V-politica Wivina Demeester.

Met de kerk als instituut heeft dit forum overigens niets te maken. "Ik heb niet actief meegewerkt aan deze actie, maar ik sta er wel voor 200 procent achter", zegt Demeester. "Ik ben echt blij dat dit gelukt is." In totaal heeft Logia zo'n 150 leden die regelmatig samenkomen.

Repercussies

Vanuit Logia werden na de eerste stappen allerlei mensen aangezocht uit het middenveld, van opiniemaker Luc Van der Kelen tot kinderpsychiater Peter Adriaenssens. De rest van de lijst verkiest de anonimiteit, niet het minst omdat ze vaak ter plekke meehielpen om de Syriërs te helpen ontsnappen, en er de vrees blijft voor repercussies voor overgebleven familieleden.

De hele actie duurde van mei tot vorig weekend. "Deze 250 personen werden niet geselecteerd omdat het christenen zijn", zegt Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA). "Wel omdat zij de meest kwetsbaren zijn in het hele Syrische conflict."

¿ 3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234