Vrijdag 04/12/2020

Verkiezingen

Deze burgemeester haalt als een van de weinigen een absolute meerderheid met sp.a

Steve Vandenberghe (sp.a).Beeld RV

De laatste der Mohicanen lijkt het wel. Terwijl de sp.a vertwijfeld zoekt naar een nieuw elan, haalt burgemeester Steve Vandenberghe (47) in Bredene een absolute meerderheid.

Sp.a kan opnieuw meer dan de helft van de kiezers in Bredene overtuigen en behaalt 50,18 procent. De partij gaat nog 2 procent vooruit ten opzichte van zes jaar geleden en haalt opnieuw vijftien zetels binnen. Steve Vandenberghe, sinds 2010 burgemeester, doet er nog eens zes jaar bij. Hij is de enige die erin slaagt om een absolute meerderheid te halen, met een zuivere sp.a-lijst.

U gaat tegen de trend van de partij in. Wat is uw geheim?

"Ik zet gewoon de traditie voort die de vroegere burgemeester Willy Vanhooren mij heeft aangeleerd. Hij legde zijn sjerp twee jaar eerder neer, zodat ik kon overnemen tegen de verkiezingen van 2012. Intussen werd ik door hem mee opgeleid. Ik haalde toen 2.332 voorkeurstemmen. Zondag waren dat er ruim 3.600. Verjongen en vernieuwen moet je doen wanneer het goed gaat. Ik ben een product van die vernieuwing."

Dat betekent dat u zelf ook volop bezig bent met die vernieuwing?

"Absoluut. Ik ben nu volop bezig met de verdere verjonging van het schepencollege. Binnen deze legislatuur komen er drie nieuwe jonge mensen in het schepencollege, ter vervanging van oudere collega's. Zo bereiden we een nieuwe ploeg voor, die klaarstaat tegen de volgende verkiezingen. Dat die oudere schepenen een stap opzijzetten voor die verjonging is een voorbeeld van respectvol omgaan met elkaar. Het is een kwestie van vertrouwen. Het individu gaat niet boven het partijbelang."

Sp.a-voorzitter John Crombez heeft de mond vol van versneld verjongen en vernieuwen. Hij kan hier de mosterd komen halen?

"John is een goede vriend van mij, maar ik ben iets genuanceerder in mijn analyse. Ik ben het met hem eens dat die verjonging noodzakelijk is, maar dat moet wel worden gekoppeld aan sterke figuren met een goed beleid en visie. Je moet ook wel enige ervaring hebben. Enkel verjongen om te verjongen is niet het juiste antwoord. We moeten collectief de juiste analyses maken."

Trek dat eens door op nationaal vlak?

"Dan denk ik dat de vernieuwing iets te laat is ingezet. Dat is niet Johns schuld – je lost dat niet in een handomdraai op. Maar je ziet te veel mensen die zich vastklampen aan de macht. Zo werkt het niet. Ik ben een grote fan van Daniël Termont, maar hij heeft zijn opvolging niet goed aangepakt. Vergelijk dat met Louis Tobback in Leuven.

"Je moet ook niet iemand zonder ervaring en achterban piloteren in het parlement. Pas wanneer je lokaal bent verankerd, kan je geloofwaardig zijn. Politiek is geen zaak van de Wetstraat, maar van de dorpsstraat. Daar ben ik van overtuigd. Het lokale niveau is een verplichte en verrijkende leerschool."

U hebt 15 zetels op de 25, maar neemt toch weer uw coalitiepartner CD&V mee.

"Ik had mijn woord gegeven en ik hou mij daaraan. Ik vind het trouwens ook getuigen van transparantie en respect. Ook naar de oppositie overigens. Ik wil hier een positief en menselijk verhaal."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234