Zondag 04/12/2022

DMens

Deze Brusselse wil komaf maken met de jeugdwerkloosheid

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Afwijzing na afwijzing na afwijzing, de Brusselse Fatimah Al Hilou (23) maakte het mee. Nu wil ze als nieuw lid van de Vlaamse Jeugdraad een einde maken aan jeugdwerkloosheid. "Ik weet hoe het voelt om niet goed genoeg te zijn."

FEMKE VAN GARDEREN

Vierentwintig jongeren werden afgelopen weekend verkozen voor een zitje in de nieuwe Algemene Vergadering van de Vlaamse Jeugdraad. Een van hen is Fatimah Al Hilou. Haar eigen ervaringen op de arbeidsmarkt zetten haar aan om zich kandidaat te stellen.

Twee jaar. Zolang deed Fatimah erover om een studentenjob vast te krijgen. Ofwel had ze niet genoeg ervaring, ofwel de foute naam, ofwel het verkeerde hoofddeksel. "Doe geen moeite", zeiden ze op sommige uitzendkantoren waar ze ging solliciteren. "Zelfs in een callcenter hebben ze me buitengestuurd omdat ik een hoofddoek droeg. Na een tijdje begin je aan jezelf twijfelen. Het schaamtegevoel wordt steeds groter. En de vragen talrijker. Kijken ze naar mijn capaciteiten of naar mijn persoon? Hoe kan ik toch doen wat anderen ook lukt? En wat betekent dit voor mijn toekomst? Hoe ga ik dan in godsnaam een echte job vinden?"

Als lid van de Vlaamse Jeugdraad hoopt Fatimah een punt te zetten achter zulke scenario's.

De aanhouder wint gelooft ze. Dat bleek althans ook vorige zomer. Toen vond ze eindelijk een baantje, bij ticketverkoper Sherpa. En er volgde nog meer goeds. Veel meer mensen bleken in de 23-jarige te geloven. Fatimah werd vrijwilliger bij jeugdorganisatie De Ambrassade en mocht gaan spreken in Rome en Genève. "Ook heb ik met jeugdorganisaties als Ça Marche en Globelink nagedacht over welke oplossingen mogelijk zijn om de jongerenwerkloosheid te verminderen." De jongerengarantie is daar een van, meent ze. Daarbij vergoeden de overheid en de bedrijven stagelopende jongeren samen.

Op de vlucht voor oorlog

Haar engagement heeft Fatimah naar eigen zeggen te danken aan haar verleden. Ze was één jaar toen haar moeder en vader uit de Iraakse stad Basra vluchtten voor de oorlog. "Zij hebben van de ene dag op de andere alles moeten achterlaten: hun huis, hun familie, hun diploma's. Daardoor hebben ze nooit meer de kans gekregen om écht hun stem te laten horen, om écht iets te veranderen."

Fatimah trok met haar ouders en haar twee broertjes jarenlang rond: van Australië over Maleisië tot Iran. "In Nederland hebben we uiteindelijk een verblijfsvergunning gekregen. Negen jaar hebben we in het Zuid-Hollandse stadje Vlaardingen gewoond. In 2005 zijn we naar België verhuisd."

Daar volgde een klap. De grootste in haar jonge leven zelfs. "In dit land ben ik voor het eerst geconfronteerd met discriminatie. Niet door de jonge, maar door de oude generatie. Op school vertelde die me dat een hoofddoek niet kon. Dat ik maar beter voor kapster of bakker studeerde. Dat ik me moest voorbereiden op pesterijen."

Deel van de verandering

Fatimah trok zich er niets van aan, studeerde hard, maakte veel vrienden. Dit schooljaar zette ze haar rechtenstudies stop om in Antwerpen sociaal-economische wetenschappen te volgen. "Ik had het gevoel dat ik daar meer mee zou kunnen. Politiek, economie, recht: die combinatie laat veel meer actie toe dan alleen wetsboeken bekijken. Ik wil deel uitmaken van de verandering."

Die verandering wil ze mee op gang trekken, in Vlaanderen en in België, maar ook verder. "Jongeren hebben helemaal niet zo veel keuzes op dit moment - als er bespaard wordt, dan is het op hen. Ofwel studeren ze verder, ofwel zitten ze thuis, ofwel doen ze een onbetaalde stage. Vooral in de richting van dat laatste worden velen van ons nu gedwongen. En dat zonder resultaat. Ik ken vrienden die meer dan een jaar gratis werk hebben geleverd aan een bedrijf. Om daarna te horen dat ze mochten beschikken. Er was zelfs geen deeltijdse job voor hen."

In februari wil Fatimah een gooi doen naar het voorzitterschap van de Vlaamse Jeugdraad. "Mijn ultieme droom is om bij de VN te gaan werken. Misschien kom ik daar volgend jaar al een stap dichterbij: dan wil ik mijn kandidatuur indienen om er jongerenvertegenwoordiger te worden."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234