Vrijdag 24/09/2021

Boeken

Deze boeken gaan de strijd aan tegen de dictatuur van het uur

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Verzet tegen de tirannie van de tijd is er al sinds de komst van de zonnewijzer. Twee intrigerende nieuwe boeken buigen zich over tijd, van hoe die te berekenen tot de filosofische vraag of tijd überhaupt wel bestaat.

De activistische Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin (1945) wist het in 1987 zeker: spoedig zou de mens aan tijd ten onder gaan. In een ophefmakend boek, Time Wars, voorspelde hij dat de aanstaande digitale revolutie ons voorgoed zou vervreemden van 'het ritme van de natuur'.

De wereld werd volgens Rifkin al beheersd door 'mechanische apparaten en elektronische impulsen', die ons aan een dictatuur van snelheid en efficiëntie onderwierpen; vroeg of laat zouden we veranderen in kille machines. Computers baarden hem de meeste zorgen, aangezien die met nanoseconden werken, 'een snelheid die het menselijk bewustzijn te boven gaat'.

Rifkin was niet de eerste die zich zorgen maakte, lees je in Why Time Flies - onlangs als Waarom de tijd vliegt in het Nederlands verschenen - van Alan Burdick, als wetenschapsjournalist verbonden aan The New Yorker. De oudst bekende tijdrebel is de Romeinse toneelschrijver Plautus, die in de 2de eeuw voor Christus klaagde over de toenemende populariteit van zonnewijzers, 'die tot mijn grote verdriet de dag in kleine stukken snijden'.

null Beeld rv
Beeld rv

In de middeleeuwen leidde het gebruik van de kaarsklok, waarbij een ijzeren staaf na een bepaalde brandtijd op de vloer kletterde, tot verdeeldheid, al was dat ook omdat die methode een onbekend aantal kloosterbranden tot gevolg had.

In de 19de eeuw, ten tijde van de tweede industriële revolutie, was de discrepantie tussen de circadiane klok - een in ieder wezen ingebouwd levensritme - en de kunstmatig vastgestelde tijd het grootst, blijkt uit het eveneens onlangs verschenen Timekeepers (Tijdwachters in de Nederlandse vertaling) van de Britse journalist Simon Garfield, die een houteriger pen hanteert dan zijn Amerikaanse collega.

De discrepantie ontstond dankzij de ijzerbaan, die steeds meer steden met elkaar verbond; eerst in Groot-Brittannië, daarna in de rest van de wereld. Tot dat moment hield elk oord er zijn eigen tijd op na - ongeveer afgestemd op de hoogste stand van de zon. Zo kon het gebeuren dat de kerkklok van Nottingham tien over drie aangaf, terwijl het in het naburige Derby al bijna half vier was.

Om treinen op tijd te laten vertrekken en botsingen te voorkomen, werd een centrale spoorwegtijd ingevoerd: de Londense tijd, afgeleid van het uurwerk van het Royal Observatory in Greenwich, op dat moment de nauwkeurigste klok ter wereld, die op basis van de bewegingen van hemellichamen vaak werd gecorrigeerd.

Ondraaglijke tirannie

De invoering van die Londense tijd verliep niet vlekkeloos; uit protest voorzagen sommige steden hun klokken van twee grote wijzers, zodat behalve de verplichte nieuwe tijd ook de oorspronkelijke viel af te lezen.

Plaatselijke kranten riepen op tot verzet. "De tijd, ons beste en dierbaarste bezit, loopt gevaar", schreef Chambers's Edinburgh Journal in 1851. "Inwoners van talloze Britse stadjes en dorpen worden verplicht te buigen voor de macht van de stoom (...). Bestond er ooit een monsterachtiger en ondraaglijker tirannie?"

De destijds vermaarde Britse epidemioloog Alfred Haviland leverde een schotschrift af: Hurried to Death, or a Few Words of Advice on the Danger of Hurry and Excitement, Especially Addressed to Railway Travellers (1868), waarin hij in alle ernst waarschuwde voor het langdurig bestuderen van een dienstregeling.

null Beeld rv
Beeld rv

Ook in andere geledingen van de moderniserende maatschappij werd de noodzaak van één exacte tijd prangender. De macht van Greenwich groeide; de nulmeridiaan werd getrokken, en de wereld in tijdzones onderverdeeld, waardoor op lokaal niveau allerlei bizarre situaties ontstonden. Zo kwam men in de VS dankzij Greenwich met tientallen tijdzones opgescheept te zitten, die op last van de Amerikaanse overheid werden teruggebracht tot vier. "Wie in de oostelijke helft van de zone woont", citeert Burdick The New York Herald van november 1883, "leeft als het ware een deel van zijn leven opnieuw, terwijl de mensen in de andere helft de toekomst in worden geslingerd, soms wel een halfuur."

Op 15 februari 1894 ontplofte er een bom in Greenwich Park, op het terrein van het observatorium. De Franse anarchist Martial Bourdin, die het te vroeg ontstoken explosief bij zich droeg, liet daarbij het leven; een gebeurtenis waar Joseph Conrad The Secret Agent (1907) op baseerde. Hoewel Bourdins motieven nooit zijn opgehelderd, wordt aangenomen dat hij de tijd voorgoed tot stilstand had willen brengen.

Greenwich is nu niet meer van belang, de exacte tijdberekening, die onder meer telefoons en laptops wereldwijd van overeenkomstige tijden voorziet, vindt plaats in het Franse Sèvres, waar het internationaal bureau voor maten en gewichten zich bevindt. Van diverse data - afkomstig van nauwkeurige atoomklokken - wordt het gemiddelde berekend dat die ene officiële tijd wereldtijd (UTC) oplevert. "Doordat atoomklokken steeds nauwkeuriger zijn geworden", schrijft Burdick, "kunnen we zien dat de draaisnelheid van de aarde langzaam afneemt, zodat elke dag een héél klein beetje langer wordt." Vandaar dat Sèvres sinds 1972 om de paar jaar een schrikkelseconde toevoegt.

Burdick en Garfield doen pogingen het verschijnsel tijd filosofisch te duiden, maar hun inzichten borduren slechts voort op wat Aristoteles ("Want als er niemand is om te tellen, kan er ook niets zijn om te worden geteld") en kerkvader Augustinus ("In u, mijn geest, meet ik de tijd") al beweerden.

Tot er een betere is gevonden, houden we wat mij betreft de definitie van de Leidse natuurkundige Carlo Beenakker aan. "Tijd is datgene wat ervoor zorgt dat alles niet tegelijkertijd gebeurt", zei hij onlangs.

Alan Burdick, Waarom de tijd vliegt ★★★★✩
Meulenhoff, 384 p., 22,99 euro. Vertaald uit het Engels door Pon Ruiter en Frits van der Waa.

Simon Garfield, Tijdwachters ★★★✩✩
Podium; 352 p., 22,50 euro. Vertaald uit het Engels door Bert Meelker.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234