Dinsdag 29/11/2022

'Deze betoging gaat niet

Betoging tegen vrijspraak veehandelaren wordt stoet van bekende Vlamingen

over al dan niet vlees eten, hé'

De dierenorganisaties Gaia en Animaux en Péril (AEP) hebben nog nooit op zoveel aanhang kunnen rekenen als nu. Gisteren raakte de lijst namen bekend van de lange stoet bekende Vlamingen die zondag mee opstappen tegen de vrijspraak van zeven veehandelaren die vervolgd werden voor dierenmishandeling op de veemarkt van Anderlecht. Daarmee lijkt de dierenrechtenorganisatie, die door tegenstanders in het verleden werd afgedaan als een marginale groepering, plots uitgegroeid tot een brede maatschappelijke beweging. 'Dit is zeer hoopvol voor de samenleving', aldus Michel Vandenbosch van Gaia.

Brussel

Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier

Het lijstje bekende gezichten is behoorlijk imposant geworden. Hebben hun komst aangekondigd voor zondag na een mobilisatie door Gaia zelf: Rob Vanoudenhove, Phaedra Hoste, Pol Goossen, Jan Schepens, Peter Hoogland, Joyce De Troch, Patrick Janssens, Nic Balthazar, Sabine De Vos, John Terra, Anja Daems, Carl Huybrechts, Martine Jonckheere, Armand Schreurs, Carry Goossens en Chris Dusauchoit. Patrick Riguelle zorgt voor muzikale begeleiding. De Nederlandse zangeres Anouk komt niet maar stuurde 5.000 euro als steunbetuiging op. Ook worden politieke delegaties van Agalev, SP.A en Spirit verwacht. En er komt zelfs een ordedienst die geleid zal worden door ex-Boelwerf-vakbondsman René Stroobant, die lid is geworden van Gaia en de gesprekken voert met de politie.

De betoging is nu al een overweldigend succes.

Michel Vandenbosch: "Zo lijkt het, ja. Ik kan enkel verheugd zijn dat zoveel mensen de actie volmondig steunen. Het blijft natuurlijk nog afwachten wie er zondag ook echt zal opdagen. Het is tenslotte de eerste keer dat we zo'n actie doen. De mobilisatietijd was bijzonder kort. Normaal zijn organisatoren maanden bezig met zulke acties, wij moesten het in drie weken tijd klaren. Na de uitspraak reageerden de mensen verontwaardigd, maar ze wisten niet wat ze konden doen. Nu kan iedereen zijn verontwaardiging op een waardige, vreedzame maar besliste manier vertalen naar een signaal van het hart."

Die publieke steun is voor jullie een stevig hart onder de riem.

(geestdriftig) "Ja, de Nederlandse zangeres Anouk schenkt geld aan de organisatie. En ik hoor net dat Toots Tielemans ook een boodschap wil meegeven, hoewel die in het buitenland zit. Dana Winner ook. Jan Schepens is bezig met Eurosong, maar wil toch een signaal geven. Zoiets geeft moed. Ik heb ook vernomen dat Patrick Janssens er zal zijn, een Agalev-delegatie, mensen van Spirit..."

Waarom slaat het zo aan?

"De mensen willen hun vertrouwen in de rechtsstaat gewettigd zien. Hiermee geven ze een signaal dat het symbool van de rechtspraak niet mag afglijden tot een symbool van kromspraak."

Was u zelf verrast door de massale reacties?

"Ik ben aangenaam verrast, dat wel. Vorige week zijn we nog in een aantal steden geweest. Iedereen wist ervan. Zelfs een winkelier uit een lederwinkel is mij om affiches komen vragen. Het gaat niet over al dan niet vlees eten. Dit gaat over wreedheden, zware overtredingen die jarenlang toegedekt zijn gebleven. De overheid had ertegen moeten optreden, maar heeft het laten gebeuren. We hebben het kunnen onthullen, wat tot een storm van verontwaardiging heeft geleid. Zelfs eurocommissaris David Byrne in Zweden had het gezien. In plaats van maatregelen te nemen, is nu op de boodschapper geschoten en de overtreders blijven buiten schot. Veel mensen beschouwen dat als een aanslag op het elementaire rechtsgevoel."

Steeds meer bekende Vlamingen willen duidelijk diervriendelijk overkomen.

"Met imago heeft dat niets te maken. BV's zijn ook mensen met overtuigingen, idealen en een rechtvaardigheidsgevoel. Ze vertolken gevoelens die leven bij heel veel mensen. Maar er is nog een verschil tussen verontwaardigd zijn en je nek durven uit te steken. Hierdoor geven ze blijk van solidariteit, wat zeker mag worden toegejuicht. Ze hebben tenslotte ook een soort voorbeeldfunctie. Dat zij zich hierbij aansluiten, is zeer hoopvol voor samenleving."

Is dit de eerste keer dat BV's zich zo massaal achter een actie scharen?

"We gaan niet vaak aan de mouw van bekende Vlamingen trekken. Maar in het verleden hebben we ook al vaak veel morele steun gekregen."

Meer informatie op de website: www.gaia.be

Vandenbosch: 'Met imago heeft dat niets te maken. BV's zijn ook mensen met overtuigingen en idealen'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234