Zondag 29/01/2023

AchtergrondCryptomunten

Deze Belg is een van de grootste bitcoin-influencers van Europa: ‘Ik wil mensen behoeden voor wanpraktijken’

Quinten François: 'Investeren in een cryptomunt lijkt op het eerste gezicht investeren in niks.' Beeld Wouter Van Vooren
Quinten François: 'Investeren in een cryptomunt lijkt op het eerste gezicht investeren in niks.'Beeld Wouter Van Vooren

De Belg Quinten François is 25. Tienduizenden volgers op YouTube en Twitter luisteren naar zijn financiële en economische analyses over de bitcoin en andere cryptomunten. De nieuwe bitcoin-hausse lokt nog meer mensen naar zijn kanalen. ‘Ik ben al meerdere keren bedreigd.’

Freek Evers

De intro van de YouTube-filmpjes van Quinten François laat niets aan de verbeelding over. Kijkers zien een sympathiek getekende bitcoinmunt groeien tot hij zo groot is dat de munt de traditionele bank kan vertrappelen. Om maar te zeggen: de 25-jarige François schrikt er niet van dat de bekendste digitale munt, de bitcoin, dezer dagen constant in het nieuws is.

De waarde van de bitcoin ligt op moment van schrijven op meer dan 38.000 dollar. Of meer dan 30.000 euro. “Opnieuw een record”, glimlacht François. Hij verwacht dat traditionele media nog regelmatig hetzelfde nieuwsbericht zullen mogen schrijven. Met altijd maar hogere waardes voor de bitcoin.

François is altijd gefascineerd geweest door geld en investeren. En de waarde ervan. Als zestienjarige kreeg hij van zijn ouders enkele honderden euro’s om te beleggen. Om te leren. “Dat deed ik samen met een schoolvriend. We daagden elkaar uit om zoveel mogelijk te weten te komen over de beleggerswereld.” Een groot deel van die eerste euro’s stopte François in aandelen van Zalando. “Dat beleggen beviel me wel. Ik haalde jaarlijks een rendement van om en bij de 30 procent.”

Investeren in niks

Alle kennis haalde François online. Vooral beleggersfora waren een goudmijn aan informatie. Hij leerde zichzelf om fundamentele analyses van aandelen te doen en hield koersschommelingen nauwgezet in de gaten. “Ik deed zoveel mogelijk studentenjobs. Bijna al het geld dat ik daarmee verdiende, gebruikte ik om te investeren.”

Zo nu en dan vroegen gebruikers op de beleggersfora of het een goed idee was om in digitale munten te investeren. Bitcoin werd veel genoemd. Mensen spraken over gekke termen als ethereum, monero of ripple. “Ik was een traditionele belegger. Ik vertrouwde die cryptomunten helemaal niet. Dat was me veel te abstract.”

Wie een aandeel koopt, bezit een deeltje van een bedrijf. De waarde van dat aandeel is afhankelijk van hoe een bedrijf presteert. Maakt het winst? Hoe doet de concurrentie het? Moet het bedrijf investeren in nieuwe technologie? “Investeren in een cryptomunt lijkt op het eerste gezicht investeren in niks”, zegt François.

Maar net zoals vele anderen kon François de hoge rendementen van bitcoin niet negeren. In 2017 domineerde bitcoingekte het nieuws. Eén bitcoin was plots 10.000 dollar waard. Enkele maanden later zelfs 20.000 dollar.

Na enkele weken het internet af te struinen en te studeren over bitcoin en zijn oprichter Satoshi Nakamoto, besloot François op 24 maart 2017 om een paar duizend euro in bitcoin te investeren. “Mijn traditionele aandelenportefeuille was in die tijd al meer dan tienduizend euro waard. Ik nam dus een risico, maar een berekend risico.” Hij was de eigenaar van een halve bitcoin en enkele andere cryptomunten.

Tranen aan tafel

“Het grote probleem met zulke investeringen is dat je alles zelf moet uitzoeken”, zegt François. “Wie belegt via een beleggersplatform zoals Bolero hoeft haast niets zelf te doen. De analyses worden je bij wijze van spreken voorgekauwd.” Dat is helemaal anders in de wereld van het nieuwe digitale geld. “Zelfs voor het openen van een rekening moet je je goed informeren.”

De twintiger besloot zijn gesukkel met technologie, zijn zoektocht naar waardevolle projecten om in te investeren en praktische tips te verzamelen op een YouTube-kanaal. Nog geen maand na zijn doop in de cryptowereld startte François ‘Young and Investing’. Vanaf de eerste aflevering, waarin hij munten als bitcoin, ethereum en ripple aanprijsde, lokte François enkele duizenden kijkers. “Ik had een gat in de markt gevonden.”

Maar toen gebeurde waar veel financiële experts voor hadden gewaarschuwd: in december 2017 barstte de bitcoinbubbel. Hij trok alle andere digitale munten in zijn neergang mee. De munt, op zijn hoogste punt bijna 20.000 dollar waard, was in februari 2018 slechts 8.000 dollar meer waard. Uiteindelijk zou de waarde nog tot nauwelijks 3.150 dollar zakken.

“Ik heb in die periode 90 procent van mijn investeringen in rook zien opgaan”, kijkt François nu terug. Ook zijn inkomsten via YouTube droogden op. Eind 2018 wilde bijna niemand meer naar zijn video’s kijken. Gelukkig had hij een spaarpotje aangelegd en woonde hij nog bij zijn mama. Mentaal zat hij erdoor. “Ik herinner me nog hoe ik met tranen aan tafel zat bij mijn moeder. Ik zag het allemaal niet meer zitten. Ik was afgegleden naar het randje van depressie.”

“Mijn moeder was diegene die me zei dat ik kon leren uit mijn fouten.” Ze daagde haar zoon uit om een boek te schrijven over zijn ervaringen. Dat zou helpen om zijn gedachten te ordenen. “Ik prijs mezelf gelukkig dat ik mensen rond me heb zoals mijn mama en mijn vriendin. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik verder ben blijven doen.”

Tienduizenden euro’s aangeboden

Samen met de waarde van bitcoin kroop François in 2020 beetje bij beetje uit het dal. Dankzij de research die hij deed voor zijn boek De bitcoinrevolutie begreep hij steeds beter wat er de afgelopen jaren gebeurd was. Kennis en ervaring die hij aan de hand van vier of vijf YouTube-video’s van een kleine twintig minuten per week met zijn volgers deelt. Elke week abonneren zo’n 1.500 nieuwe mensen zich op zijn kanaal.

Hij deelt hoe zijn cryptoportefeuille eruitziet, bespreekt alle nieuws uit het wereldje en waarschuwt zijn kijkers voor scams – oplichting. “Want hoe je het draait of keert: heel veel mensen willen misbruik maken van het succes van cryptomunten. Het is nog steeds het Wilde Westen. Ik wil mensen behoeden voor wanpraktijken.”

François werd al meer dan een keer bedreigd. Zowel online als fysiek. “Wanneer ik een bepaald project ontmasker als oplichting zal ik dat aan mijn volgers vertellen. En dat hebben die mensen natuurlijk niet graag. Maar ik vind het mijn maatschappelijke plicht.”

En dat is niet altijd even gemakkelijk. “Ik krijg soms tienduizenden euro’s aangeboden om een bepaalde munt aan te prijzen in mijn video’s, maar dat doe ik niet. Ik verdien voldoende met mijn YouTube-kanaal. Grotere kanalen zoals Ivan on Tech en Bitboy staan er in de community om bekend dat ze alles doen voor het geld.” Dat zulke YouTube-accounts ook kwalijk zijn voor zijn reputatie neemt François erbij. “De rendementen doen iedereen watertanden. Ik zou niet willen dat iemand al zijn geld verspeeld door mij.”

Quinten François ergert zich hoe traditionele media enkel aandacht hebben voor cryptomunten wanneer de bitcoin spectaculair in waarde stijgt of daalt. Beeld Wouter Van Vooren
Quinten François ergert zich hoe traditionele media enkel aandacht hebben voor cryptomunten wanneer de bitcoin spectaculair in waarde stijgt of daalt.Beeld Wouter Van Vooren

Beursgenoteerde interesse

Ondertussen bevindt de bitcoin zich opnieuw in een enorme stierenmarkt. Tegen de tijd dat u deze paragraaf bereikt hebt, is de munt mogelijk weer enkele honderden euro’s in waarde gestegen of gezakt. François ergert zich hoe traditionele media enkel aandacht hebben voor cryptomunten wanneer de bitcoin spectaculair in waarde stijgt of daalt. “De enige manier hoe de sector in het nieuws kwam, was bij ransomware-aanvallen, omdat hackers bedrijven dwingen om losgeld in cryptomunten te betalen.”

De hausse die we vandaag zien was volgens François nochtans te voorspellen. Er zijn in 2020 volgens hem drie zaken gebeurd die een belangrijke rol hebben gespeeld in de enorme waardestijging van de bitcoin.

“Ten eerste zijn er de plannen van Paypal”, zegt François. De Amerikaanse betaaldienst kondigde in oktober aan dat Amerikaanse gebruikers cryptovaluta kunnen kopen op het platform. “Dat gaat om miljoenen klanten die bij webshops cryptomunten kunnen gebruiken om te betalen. Dat is een enorme stap.”

Ten tweede lijkt de oude financiële wereld die nieuwe wereld stilaan te omarmen. “Een beursgenoteerd bedrijf als MicroStrategy heeft in 2020 voor meer dan 1,1 miljard dollar aan bitcoin ingekocht. En ook de traditionele topinvesteerder Paul Tudor Jones liet optekenen dat hij voor het eerst in bitcoin investeerde. Hij noemde de bitcoin goud op steroïden.”

Ten derde is er het virus waar niemand aan kon ontsnappen. Dat heeft ervoor gezorgd dat centrale banken aan de lopende band geld hebben bijgedrukt. “Heel wat ervaren investeerders zijn ervan overtuigd dat die strategie tot inflatie zal leiden”, zegt François. “Zij zien nu in de bitcoin een manier om hun geld op te potten.”

Beter dan goud

François vergelijkt de functie van de bitcoin met die van goud. Bij een crisis zijn mensen bang dat hun geld aan waarde zal verliezen. Daarom kopen ze goud. “Goud heeft het voordeel van schaarste. Daardoor zal het zijn waarde nooit snel verliezen”, zegt François. Wanneer veel mensen tegelijkertijd vrezen dat hun geld minder waard zal worden – pakweg tijdens een pandemie – stijgen de investeringen in goud en stijgt ook de prijs van het edelmetaal.

Dat beperkte aanbod zit ook in de bitcoin geprogrammeerd. Tegen 2140 zal er 21 miljoen bitcoin in omloop zijn. Niet meer, niet minder. Nieuwe bitcoin komen in roulatie door ingewikkelde rekenopdrachten die door krachtige computers worden uitgevoerd. “Het grote voordeel van de bitcoin is dat de inflatie van de digitale munt nog kleiner is dan bij goud. Ook dat weten we omdat die zaken in het hele systeem geprogrammeerd werden”, zegt François.

Zo werd een systeem uitgedacht waardoor de inflatie van de bitcoin elke vier jaar gehalveerd wordt. Momenteel is die gelijk aan 1,8 procent per jaar. In 2024 zal die dalen naar 0,9 procent per jaar. “Dat zal de bitcoin in de toekomst nog aantrekkelijker maken.”

Hoelang de bitcoin nog in waarde zal stijgen, wil François niet voorspellen. Al citeert hij graag studies die ervan uitgaan dat 1 bitcoin op termijn minstens 100.000 dollar kan vertegenwoordigen. En dat zijn de conservatieve schattingen.

“Zulke voorspellingen lijken aanlokkelijk voor Jan met de pet”, zegt François. “Spaarboekjes leveren niks op. Het probleem is dat de man in de straat geen enkele controle heeft over de evolutie van de bitcoin. Als een aantal grote spelers beslissen om hun geld uit het systeem te halen, zullen leken daar als laatste van op de hoogte zijn. En dan volgt een nieuwe crash. De meest kwetsbare mensen zullen daar het meest van afzien.”

Dat vooruitzicht neemt niet weg dat François overtuigd is van de toekomst van de bitcoin. “Als alles goed loopt, evolueert de munt op lange termijn naar de allereerste wereldmunt zonder centraal gezag.” De technologie om in fractie van bitcoin, of satoshi’s, te rekenen bestaat al. “Nu wordt het onder andere een kwestie om de transactiesnelheid op te drijven.” Op dit moment kan het systeem vijf transacties per seconde aan. Kredietkaartbedrijf Visa verwerkt honderdduizenden transacties per seconde. “Ook de impact van het klimaat zal een uitdaging worden. Op dit moment verbruikt het hele bitcoinsysteem meer energie dan heel Tsjechië.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234