Zaterdag 23/01/2021

'Deze begroting doorstaat kwaliteitstest niet'

CD&V kondigde hardere oppositie aan in het federale parlement en lijkt die belofte te willen waarmaken. Het onderwerp van kritiek was gisteren, onvermijdelijk, de begroting. Volgens Hendrik Bogaert is er namelijk geen structureel evenwicht in de begroting. En die uitspraak zorgde voor een onzachte confrontatie met begrotingsminister Van den Bossche.

Door Fabian Lefevere

Brussel l Kritiek kwam er ook van buiten het parlement. Geert Noels bijvoorbeeld, de hoofdeconoom van beurshuis Petercam, hekelt vooral het gebrek aan transparantie van de begroting. 'Je kunt maar moeilijk volgen wat er gebeurt. De kwaliteit van de begroting is veel slechter geworden onder paars.'

Nu de verkiezingen naderen en, bovenal, nu die lijken uit te draaien op een tweestrijd tussen Yves Leterme en Guy Verhofstadt, steken de christendemocraten een oppositietandje bij.

Dat de zenuwen in het parlement gespannen staan, mocht gisterochtend al meteen blijken bij de discussie over de pensioenfondsen. Toen de regering niet wilde onthullen met welke bedrijven ze praat over de overname van hun pensioenfondsen, verkreeg CD&V de schorsing en staken de fractieleiders de koppen bijeen. Veel bracht het allemaal niet op: de regering blijft weigeren omdat de onderhandelingen met een aantal firma's nog volop bezig zijn. Ook aan een tweede vraag van CD&V, in de namiddag, werd niet voldaan.

Diezelfde spanning tussen de meerderheid en de christendemocratische uitdager kleurde het debat over de begroting. Ditmaal was het niet fractieleider Pieter De Crem maar begrotingsexpert Hendrik Bogaert die de aanval lanceerde. Hij goochelde met cijfers over de economische groei en de werkloosheid.

Volgens Bogaert ontkent Verhofstadt een aantal problemen. Zoals daar zijn: de hoogte van het aantal faillissementen, de dalende buitenlandse investeringen en de stijging van de werkloosheid. "Verhofstadt stond niet op de eerste rij toen het schaamtegevoel werd uitgedeeld." Bogaert ging ook zo ver te beweren dat er geen sprake kan zijn van een overschot op de begroting. Dat leert hij uit een simpele rekensom: de eenmalige maatregelen werden begroot op 0,38 procent van het bnp, meer dus dan de 0,3 procent overschot.

De VLD noemde het betoog van Bogaert, bij monde van fractieleider Fons Borginon, hypocriet, want gebaseerd op een vals goochelen met cijfers. Eén voorbeeldje: ondanks de stijgende werkloosheid belandden wel 91.000 nieuwe mensen in het arbeidscircuit. Ook Freya Van den Bossche was niet mals. De opvallendste passus: volgens haar zijn de voorspellingen van de voedselfederatie verkeerd. Die liet gisteren weten dat de taks op verpakkingen een gezin tot 200 euro per jaar zal kosten.

Bogaert kreeg wel steun van buiten het parlement. Van Geert Noels van beurshuis Petercam bijvoorbeeld. Die heeft grote problemen met het gebrek aan transparantie, waardoor een kat haar jongen niet zou vinden in de begroting. "De kwaliteit is zo achteruitgegaan dat deze begroting de test van de correctheid niet doorstaat. In het bedrijfsleven zou dit niet kunnen."

Noels heeft ook grote problemen met de one shots, de eenmalige inkomsten uit de verkoop van eigendommen. Die worden wel geboekt als inkomsten, maar de uitgaven in de toekomst niet. En die zijn er, bijvoorbeeld bij sale-and-lease-backoperaties. Weerom: "In een bedrijf overleef je niet op deze manier. Alleen de inkomsten van nu tellen, en niet de uitgaven van later. Dat is geen duurzaam beheer. Kennelijk komt de term 'toekomst' niet voor in de boekhoudregels van de overheid.'

Geert Noels

(beurshuis Petercam):

Alleen de inkomsten van nu tellen en niet de uitgaven van later. Dat is geen duurzaam beheer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234