Donderdag 25/02/2021

RecensiesIn een notendop

Deze 5 nieuwe boeken zijn de moeite waard

De belangrijkste speeches van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zijn nu gebundeld. Beeld Michael Kappeler/dpa
De belangrijkste speeches van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zijn nu gebundeld.Beeld Michael Kappeler/dpa

Dirk Leyman werpt een blik op de stapel binnengekomen boeken, pikt er vijf uit en proeft ze voor.

‘Ik kom uit Zweden en ik wil dat jullie in paniek raken. Ik wil dat jullie in actie komen alsof jullie huis in brand staat’, zo begint Greta Thunberg haar speech in het Europees Parlement op 16 april 2019. In het door Nico Groen vertaalde miniboekje Niemand is te klein om het verschil te maken zijn de recente toespraken van de onverstoorbare Zweedse klimaatactiviste gebundeld. Ze beitelt haar boodschap in de hoofden van wereldleiders en politici. En in haar befaamde emotionele VN-speech ‘Hoe durven jullie’ waarschuwt ze: ‘We laten jullie hier niet mee wegkomen. Hier, op dit moment, trekken we de grens.’

Greta Thunberg, Niemand is te klein om het verschil te maken, De Bezige Bij, 78 p., 4,99 euro. 

Halfjaarlijks vergast Stripgids de fans van de Vlaamse en internationale strip op een uitbundig gestoffeerd nummer op ro­yaal formaat. Het bookazine zoekt altijd opmerkelijke invals­hoeken en vraagt zich nu bijvoorbeeld af waarom kinderen tot hun twaalfde strips verorberen maar daarna afhaken. Verder wordt ingezoomd op de geschiedenis van het stripfestival in Angoulême, de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, ‘ouderen’ in de strip, 60 jaar Rode Ridder en strips op Instagram. Let ook op het flamboyante dossier over stripgrootmacht Italië, de – nietsverhullende) – prenten van Ulli Lust en het ABC van ‘grafisch huurling’ Serge Baeken.

Stripgids #6 (halfjaarlijks magazine), Strip Turnhout, 180 p., 19,99 euro. 

In 2016 ingehaald als ‘Jonge Dichter des Vaderlands’ werd de Leuvense doctoraatsonderzoeker Jens Meijen (°1996) meteen herkend als een onstuimig poëtisch talent, na publicaties in DW B-magazine. Uitgevers dongen naar zijn hand, De Bezige Bij charterde hem. Nu debuteert hij er met Xenomorf, waarin hij zijn bewondering voor Peter Verhelst niet verstopt. Het is veellagige, referentiële poëzie van weidse gebaren. Meijen zet zich af tegen het productiviteits- en rendementsdenken en de verschrompeling van ons taalgevoel. En ziet een geteisterde aarde met een gebarricadeerde toekomst: ‘Er is nu waarheid nodig. Sprookjes, verhalen / mythes voor gezonken zielen.’

Jens Meijen, Xenomorf, De Bezige Bij,80 p., 19,99 euro.

Esther Kinsky (°1956) maakt de laatste jaren een onstuitbare op­mars in de Duitse letteren, waar ze ook lauweren oogstte als vertaalster van onder meer Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk. In het door Josephine Rijnaarts vertaalde Kreupelhout volgen we een rouwende vrouw: ‘Voor de nabestaanden wordt de wereld bepaald door afwezigheid.’ Na de dood van haar man zoekt ze soelaas in Italië, een reis die ze oorspronkelijk met hem zou maken. Met uiterste precisie registreert ze landschappen, kerkhoven, straten en vergeten steden en lijkt daar een milde troost uit te putten, terwijl (jeugd)herinneringen de kop opsteken. Kinsky’s ingehouden toon doet precies wat hij moet.

Esther Kinsky, Kreupelhout, Pluim, 287 p., 22,99 euro.

Hij heeft het vaker gecultiveerd, homo provocatus A.H.J. Dautzenberg, het imago van ‘gevaarlijke schrijver’, lustig fabulerend en iedereen in de maling nemend. Maar dat Dautzenberg bulkt van het talent bewijst hij opnieuw in het ontregelende Geestman, waarin het experiment welig tiert en we zelfs op grafische ‘natuurgedichten’ stuiten. Is dit een roman over een huwelijkscrisis of over een man die existentiële tuimelingen maakt en in verzonnen werelden verzeilt? Je laten meevoeren is het beste leesdevies voor deze ongrijpbare roman waarin de schrijver alweer vernuftig haasje-over speelt met zijn autobiografie. En natuurlijk zijn er scabreuze passages.

A.H.J. Dautzenberg, Geestman, Atlas/Contact, 194 p., 19,99 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234