Vrijdag 30/07/2021

BoekenRecensies

Deze 5 nieuwe boeken zijn de moeite waard

Dagdagelijks in zijn comfortzone: Sam De Graeve verzamelde woorden die op de schroothoop kunnen. Beeld Karoly Effenberger
Dagdagelijks in zijn comfortzone: Sam De Graeve verzamelde woorden die op de schroothoop kunnen.Beeld Karoly Effenberger

Sam De Graeve (sam.), Weg met het woord, Borgerhoff & Lamberigts, 120 p., 19,99 euro.

Zijn er woorden die in 2020 naar de schroothoop kunnen, omdat ze toch slechts ergernis opwekken? Ja, zo ordonneren de samenstellers van Weg met het woord, ‘een bundel over de veelheid van woorden en de overtolligheid van sommige’. BV’s, schrijvers en mediamensen laten op speelse wijze hun ergernis blijken over woorden als ‘plusmoeder’, ‘toespijs’, ‘dagdagelijks’, ‘out of the box’, ‘comfortzone’ of ‘hilarisch’. Onder meer Serge Simonart, Marnix Peeters, Heleen Debruyne, Christophe Vekeman, Wouter Deprez en Mark Coenen dirigeren een aantal woorden linea recta naar de uitgang in dit luchtige dieetboek voor een afgeslankte taal.

Willem van Zadelhoff, Al mijn kappers, Polis, 78 p., 20 euro.

Vrij snel na zijn goed ontvangen roman Een graf in de wolken komt Willem van Zadelhoff (°1958) nu met een nieuwe dichtbundel. Ook in Al mijn kappers wordt gepoogd om het verleden een plek te geven en te ‘vergeten tegen beter weten in’. De bundel opent met een cyclus over kappers, wat had u gedacht? ‘in zijn vrolijke appartement van ellende / stampte de kapper zijn vloeren tot krakens toe’, luidt het in het gedicht ‘Lange Leemstraat, Antwerpen’. Van Zadelhoff brengt ook hommages aan Wim Brands en Menno Wigman. Zijn poëzie is toegankelijk, soms weemoedig, maar toch ook kordaat.

Tanguy Viel, Artikel 353 of het geweten van de rechter, Wereldbibliotheek, 158 p., 18,99 euro.

De Bretonse visser Martial Kermeur gooit de patserige vastgoedontwikkelaar Antoine Lazenec overboord en laat hem verdrinken in de ijskoude zee. Wat bracht hem tot deze daad? ‘Een banale oplichtingszaak, meneer de rechter, meer niet’, zo bekent Kermeur. Natuurlijk blijkt er veel meer aan de hand. In het door Katrien van den Berghe vertaalde Artikel 353 ontleedt de Franse auteur Tanguy Viel (°1973) op beklijvende wijze de woede en de onmacht van de ontspoorde Kermeur, die zijn motieven toelicht aan een geduldig luisterende rechter. En hoe hij zich liet misleiden door Lazenecs loze plannen om het troosteloze vissersstadje weer leven in te blazen.

Vivian Gornick, Een vrouw apart.  En de stad, Nijgh & Van Ditmar, 208 p., 20 euro.

Flanerend door New York met een homoseksuele vriend, Leonard, filosofeert Vivian Gornick (°1935) er elegant op los. Puntgaaf geformuleerde gedachten over haar turbulente liefdesleven, literatuur en toevallige ontmoetingen serveert ze. In het verlengde van haar eerdere memoir Verstrengeld voel je de vibratie van de stad er voortdurend doorheen. Wandelen blijkt een goede remedie, als het leven te veel begint aan te voelen als ‘een optelsom van gebreken’. Gornick treurt over de teloorgegane romantische liefde, maar geeft zonder pudeur een inkijk in haar eenzaamheid én fel bevochten onafhankelijkheid.

Franco Faggiani, Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween, Signatuur, 226 p., 20,99 euro.

In het kielzog van succesvolle Italiaanse auteurs als Paolo Cognetti is nu ook het werk van Franco Faggiani ontdekt. Na zijn debuut Tussen twee werelden (2019), dat zich ook al in de bergen afspeelt, baseert sportjournalist Faggiani zich voor Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween op het waargebeurde verhaal van het Japanse hardlooptalent Shizo. Uitverkoren om deel te nemen aan de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm, bezwijkt Shiko tijdens de race. Hij loopt de marathon niet uit. Waarna hij zich in de bergen verschanst omdat hij de schande niet aankan om naar huis terug te keren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234