Woensdag 20/01/2021

De slimste mens ter wereld

Deze 34 BV’s dingen mee naar de titel van ‘Slimste mens ter wereld’

Beeld Jan De Meuleneir/Photo News

Op 14 oktober schiet het nieuwe seizoen van De slimste mens ter wereld uit de startblokken. Met naar goede gewoonte ‘het sterkste deelnemersveld ooit’. Erik Van Looy stelt ze alle vierendertig aan u voor.

Sven De RidderBeeld VIER

Sven De Ridder (45)

Acteur

“Ik ken Sven al lang, hij speelde één van de hoofdrollen in mijn allereerste film Ad fundum. Behalve het feit dat we allebei enorme filmliefhebbers zijn, delen wij ook een erg gelijkende en erg Antwerpse tongval. Ik wil hem vragen een serieuze inspanning te leveren om in het AN te kwissen. Ik vrees dat ik anders zelf heel snel zal vervallen in mijn huis-, tuin- en keukendialect.”

Jaak Van AsscheBeeld VIER

Jaak Van Assche (79)

Acteur

“De oudste deelnemer aller tijden. Wat tof is. Ik vind het tegenwoordig altijd leuk als ik niet de oudste ben in de studio. Ook Jaak en ik kennen elkaar al heel lang. Ik heb Jaak op mijn 25ste overtuigd om mee te spelen in mijn eerste kortfilm; Dr. Tritsmans. Hij zou daarin zijn eerste liefdesscène spelen en als ik het goed voorheb was het meteen ook zijn allerlaatste.”

Jörgen RaymannBeeld VIER

Jörgen Raymann (53)

Nederlands-Surinaams cabaretier, zanger, acteur en presentator

“Jörgen is een televisie-icoon in Nederland. Hij stemde meteen in toen ik hem vroeg om deel te nemen. Nederlanders zeggen trouwens sneller ja, heb ik al gemerkt. De Vlaamse Slimste mens is cult geworden bij onze noorderburen. Heel blij dat Jörgen zijn uitgebreide exotische kennis met ons wil delen.”

Frank Vander LindenBeeld VIER

Frank Vander linden (57)

Frontman van De Mens

“’Jeroen Brouwers (schrijft een boek)’ is een van mijn favoriete songs aller tijden. En iemand die daarover zo een goed nummer kan maken behoort voor mij tot de absolute muzikale én culturele top. In een vorig leven was hij ook nog journalist, dus ongetwijfeld een sterke kandidaat. Ik ben bovendien erg blij om hem terug te zien in deze studio. Ik heb namelijk zelf ook nog tegen hem gespeeld in het allereerste seizoen van De slimste mens ter wereld. Dat is dus zestien seizoenen geleden. Frank is geen haar veranderd.”

Bart RaesBeeld VIER

Bart Raes (50)

Voetbalcommentator en presentator

“Zelfs als Antwerp verloren heeft, zie ik Bart graag bezig in Sports Late Night. Hij is een van de meest ervaren sportjournalisten van ons land, maar zijn kennis is nog veel breder. Ik kom hem soms tegen in de gang en ben steeds ons de indruk van de rust en kalmte die hij uitstraalt. Ik ben bovendien erg jaloers op zijn looks. Ik hoop hem met De slimste mens toch zijn eerste rimpel te bezorgen.”

Jelle VossenBeeld VIER

Jelle Vossen (30)

Voetballer Club Brugge

“Ondanks zijn ernstige uitstraling had ik uit goede bron vernomen dat Jelle een fervent grappenmaker is in de kleedkamer van Club Brugge. Dat in combinatie met zijn sportieve geest, want Jelle weet erg veel, maakt van hem een goede aanvaller in de quiz en ongetwijfeld ook een sterke speler.”

Sofie LemaireBeeld VIER

Sofie Lemaire (35)

Radio- en televisiepresentatrice

“Meer vrouw op straat! Daar pleit Sofie voor. Ik zou alvast met plezier willen wonen in de Sofie Lemaire-straat. En misschien wordt dat wel een lange straat, want ik denk dat ze het heel goed kan doen. Volgens mij wordt De slimste mens ter wereld een tijd lang de wereld van Sofie.”

Katja SchuurmanBeeld VIER

Katja Schuurman (44)

Actrice, zangeres en presentatrice

“Katja is binnenkort op VIER te zien in De Battle waarin ze heel straffe uitdagingen zal aangaan. Maar haar eerste grote uitdaging is deelnemen aan De slimste mens. Ik reken op erg boeiende afleveringen, want ze heeft een uitgesproken mening over ongeveer alles. Ze zal de studio doen bruisen van energie en Vlaanderen bedwelmen met haar charme.”

Lieven ScheireBeeld VIER

Lieven Scheire (38)

Televisiemaker en presentator

“Jammer dat Stephen Hawking nooit heeft kunnen deelnemen, maar we zijn ook heel blij met Lieven, toch een beetje de Vlaamse versie ervan. (lacht) Misschien wel de meest veelzijdige tv-maker van de laatste jaren en daarom een heel grote kanshebber op de eindzege. Benieuwd ook naar welke ongetwijfeld toepasselijke T-shirts hij zal aantrekken.”

Geike ArnaertBeeld VIER

Geike Arnaert (40)

Zangeres

“Geike zie je zelden of nooit naast een podium, maar ik ben erg verheugd dat ze voor ons een uitzondering wilde maken. Haar mysterieuze glimlach maakt haar de Mona Lisa van de Vlaamse rockscene. Ik hoop haar door haar deelname toch wat te doorgronden. Blij dat je hier bent, Geike.”

Sebastien DewaeleBeeld VIER

Sebastien Dewaele (41)

Acteur en muzikant

“Sebastien is een bijzonder sterke acteur die we kennen van absolute topseries zoals De dag, Gent West, Eigen kweek en Bevergem en het nieuwe Grenslanders. En hoewel bij iedereen wel een belletje rinkelt bij het zien van zijn gezicht, zijn er weinigen die hem ook bij naam kennen. Ik heb deze getalenteerde kameleon laten weten dat hij zijn anonimiteit vaarwel mag zeggen, want ik verwacht dat hij een flink aantal afleveringen zal meespelen. Een sterke kandidaat.”

Amelie AlbrechtBeeld VIER

Amelie Albrecht (25)

Stand-upcomedian en winnares van Humo’s Comedy Cup 2018

“Een ex-postbode die beweert zelfs luier te zijn dan haar lui oog. Een van de meest opvallende winnaars van Humo’s Comedy Cup ooit. Zelden iemand zo nonchalant en droog zien meedoen aan onze cafétest.”

Thomas HuygheBeeld VIER

Thomas Huyghe (27)

Televisiemaker en presentator

“Hoe kan ik een man die het programma ’t Is gebeurd presenteert niet uitnodigen? Thomas is bovendien enorm veelzijdig en getalenteerd. Zijn voorzichtige brutaliteit in De ideale wereld in combinatie met zijn ietwat schattige voorkomen intrigeren mij. Hij heeft bovendien ook jarenlang achter de schermen onze afvallers geïnterviewd, dus hij kent het klappen van de zweep.”

Astrid StockmanBeeld VIER

Astrid Stockman (32)

Sopraan

“Over haar beroep is weinig geweten, maar we willen er graag heel veel over bijleren. Ik zing zelf enorm graag, ook in de studio en misschien is het wel tijd voor wat professionele coaching. Slim, een prachtige stem en ongetwijfeld een harde noot om te kraken.”

Flor DecleirBeeld VIER

Flor Decleir (29)

Acteur

Zoon van natuurlijk, maar voor mij ook dé ontdekking van de serie Geub. Wat voor mij heel opmerkelijk is in deze altijd online-tijden is dat hij thuis geen internet, noch een televisie heeft. Hij zal zich dus als enige kandidaat moeten voorbereiden met encyclopedieën allerhande. Wie weet is oldskool wel the new way.

Lauren VersnickBeeld VIER

Lauren Versnick (24)

Actrice, producer en model

“Lauren maakte nog niet zo lang geleden een heel straf debuut in Studio Tarara en ik ben er zeker van dat ze het bij ons ook goed zal doen. Op een zomerse BBQ hebben we met hulp van het gezelschapsspel al eens geoefend op het kwissen en dat ging prima. Bovendien is ze goedlachs en een open boek. Benieuwd wat we over de families Versnick, Wesenbeeck en Dendoncker gaan te weten komen.”

Jeroen MeusBeeld VIER

Jeroen Meus (41)

Kok en televisiepresentator

“Jeroen, dagelijkse kok en kost, heeft de ideale ingrediënten in huis om zijn deelname te kruiden. De opnames van zijn topkwis Twee tot de zesde macht zullen net achter de rug zijn en daardoor zal hij een stevige portie nieuwe kennis verzameld hebben. Een korte vakantie net voor zijn deelname én een sausje van revanche – het is Jeroens tweede deelname – zorgen voor een kandidaat à point.”

André HazesBeeld VIER

André Hazes (25)

Nederlandse zanger en presentator

“Leef, alsof het je laatste dag is. Leef, alsof de morgen niet bestaat.” Dat zingt André en dus is het maar logisch dat hij zich laat onderdompelen in het warme bad dat De slimste mens ter wereld toch altijd is. Het bad zal nog warmer, leuker en gezelliger zijn met hem erbij, dat weet ik nu al zeker.”

Philippe GeubelsBeeld VIER

Philippe Geubels (38)

Stand-upcomedian en televisiepresentator

“Philippe is mijn vriend. Ik ben graag in zijn programma’s te gast en omgekeerd is dat ook het geval. Hij stelde zelf voor om dit seizoen als deelnemer aan te treden. Hij was bovendien van plan om stevig te studeren. Of dat ook gebeurd is weet ik niet, maar hij zal in ieder geval al aantreden in de allereerste aflevering, samen met grootheden – letterlijk en figuurlijk dan – Natalia en Ann Wauters. Uiteraard mag hij tussen beide dames zitten. Ik verwacht dus beeldtechnisch alleen al een grappige start.”

ChrostinBeeld VIER

Chrostin (22)

Illustrator en cartoonist

“Chrostin heet eigenlijk Christina De Witte, een enorm gedreven en gepassioneerde cartooniste die op de drempel staat van een grote carrière. Haar cartoons zijn actueel, to the point, maar ook grappig en clever. Ze maakte haar debuut meteen in de Verenigde Staten met het boek The Ultimate Survival Guide to Being a Girl en heeft daar intussen ook een Nederlandstalige versie van uitgebracht. Ik maak er geen geheim van dat ik hier graag nog eens een vrouw zou zien winnen, dus die survival skills kunnen zeker van pas komen.”

Mathieu TerrynBeeld VIER

Mathieu Terryn (25)

Zanger

“Eindelijk is het mij gelukt om de hyperpopulaire zanger in de show te krijgen! Ik kwam hem vaak tegen bij theatervoorstellingen, concerten en voetbalwedstrijden tussen Antwerp en AA Gent en elke keer vroeg ik hem om mee te doen. Na een keer of honderd is het me dan toch gelukt. Als je liever snel naar de hel dan traag naar de hemel gaat, kun je maar beter eens langs De slimste mens passeren.”

NataliaBeeld VIER

Natalia (38)

Zangeres

“Ik ben altijd onder de indruk van Natalia en na het heugelijke babynieuws vorige week nog meer. Ze is heel grappig en ook erg competitief. Ik verwacht een stevige linker en rechter want she only just begun to fight. Of dat met het publiek, de jury of haar medekandidaten is maakt me niet uit, zolang ze mij maar spaart.”

Ann WautersBeeld VIER

Ann Wauters (38)

Basketbalspeelster

“Meervoudig kampioen, nationaal en internationaal, meer dan eens speelster van het jaar en behalve indrukwekkend atletisch ook indrukwekkend sympathiek. Met haar 1,95 meter is ze niet de grootste deelnemer ooit, want dat was Tomas Van Den Spiegel met 2,15 meter. Maar ik heb zo het gevoel dat Ann in onze studio nog zal groeien.”

Bart ScholsBeeld VIER

Bart Schols (45)

Journalist en presentator bij VRT

“Bart is al enkele seizoenen een fonkelende ster bij Canvas. Een steengoede interviewer die uiterst respectvol omgaat met zijn gasten, maar durft te bijten als het moet. Ik hoop wel dat hij bij mij wat milder is als hij het niet eens is met een van mijn vragen. Of antwoorden.”

Alex VizorekBeeld VIER

Alex Vizorek (38)

Stand-upcomedian en radiopresentator

“Alex woont en werkt in Parijs dus het was niet zo gemakkelijk hem te ontmoeten, want daar kom ik nu eenmaal minder dan in Borgerhout. Nieuwe feiten: hij is de populairste comedian van Wallonië en bovendien een echte radioster in Frankrijk. In zijn overvolle agenda heeft hij toch een plekje gevonden om mee te komen spelen.”

Catherine Van EylenBeeld VIER

Catherine Van Eylen (48)

Journaliste en sportanker bij VRT

“Ik heb gehoord dat Catherine er enorm naar uitkijkt en niet het minst omdat ze voor een keer met haar volledige outfit in beeld komt. Ze draagt vaak prachtige kleren, maar die zijn altijd voor een groot deel verstopt achter haar nieuwsdesk in het journaal. Een bijzonder goede reden dus om haar uit te nodigen, maar ook omdat ze uiterst charmant, grappig en vooral heel slim is natuurlijk. Benieuwd of ze beter doet dan Wouter Vandenhaute, haar echtgenoot, die vorig jaar zelfs de finaleweken haalde.”

Zouzou Ben ChikhaBeeld VIER

Zouzou Ben Chikha (48)

Acteur, muzikant en theatermaker

“Hij schitterde in De dag en Bevergem, twee van de beste reeksen van de laatste jaren. In een ver verleden speelde zijn broer Chokri ook al mee met De slimste mens, maar hij hield het jammer genoeg maar één aflevering vol. Het familierecord verbreken moet dus een haalbare kaart zijn. Hij speelt binnenkort een van de juryleden in De twaalf, een nieuwe televisieserie over een assisenproces. Maar deze keer zal hij echter wel het oordeel van onze jury moeten ondergaan.”

Laura GovaertsBeeld VIER

Laura Govaerts (25)

Radio-dj bij MNM

“De winnaar van vorig jaar Peter Van De Veire zet ongetwijfeld al zijn geld in op zijn MNM-collega, dus ze heeft meteen grote schoenen te vullen. Dat zou met haar 1,87 meter geen probleem mogen zijn al is ze daarmee net niet de grootste vrouw ter wereld, want ook Ann – 1,95 meter – Wauters speelt mee. Ze is bovendien psychologe van opleiding, dus ik ga wel moeten opletten met mijn gekende non-verbale tips in het programma. Ze heeft die ongetwijfeld veel te snel door.”

Julie CafmeyerBeeld VIER

Julie Cafmeyer (31)

Regisseur, actrice , theatermaakster en columniste

“Julie is ongeloofelijk ad rem, heeft het hart op de tong en ze gaat ook steeds meer over de tongen. Ze durft over alles praten en kan zelfspot en ernst feilloos combineren. En dat zijn toevallig geen slechte eigenschappen voor een deelnemer aan deze kwis. Geen familie van Maaike Cafmeyer overigens, alvast een antwoord op de vraag die iedereen zich bij aanvang zal stellen.”

Oliver NaesenBeeld VIER

Oliver Naesen (29)

Wielrenner

“Oliver kampeert in de top 10 van de wereld en ook bij ons verwacht ik goeie benen. Ik ben in het mooie Berlare heel gastvrij ontvangen door hem en zijn vriendin Dorien en met haar heeft hij de beste coach ter wereld in huis. Ik denk dat hij zich nog beter gaat voorbereiden dan op een koers. Hij kent in ieder geval zijn klassiekers.”

Erhan DemirciBeeld VIER

Erhan Demirci (36)

Stand-upcomedian

“Deze Genkse comedian met Turkse roots woont momenteel in het Brusselse. Een culturele duizendpoot die het met zijn brede achtergrond alleen maar goed kan doen bij ons. Hij kan naar eigen zeggen niet kiezen tussen friet en kebab. Dat hebben we dan alvast gemeen!”

Lotte VanwezemaelBeeld VIER

Lotte Vanwezemael (27)

Seksuologe

“Je kent haar misschien als Seksuolotte, de huisseksuologe van MNM. Ik ben nooit te oud om bij te leren natuurlijk en naar die prachtige Limburgse tongval kan ik ontelbare afleveringen blijven luisteren. Ze brengt in het najaar een boek uit: Doe ik het goed? We zullen zien!”

Tinne OltmansBeeld VIER

Tinne Oltmans (26)

Actrice en zangeres

“Tinne is actrice en zangeres en ik ben er zeker van dat ze in beide disciplines heel groot gaat worden. Dankzij Ghostrockers is ze ook enorm populair bij een jonger publiek, maar ik ben ervan overtuigd dat ze ook snel de harten en pacemakers zal winnen van mijn leeftijdsgenoten.”

Bart HollandersBeeld VIER

Bart Hollanders (35)

Acteur en theatermaker

“Jan Eelen, Rik Verheye en ikzelf hebben alles uit de kast gehaald om deze Callboy te overtuigen en het is ons uiteindelijk met vereende krachten gelukt! Als de kennis van Bart even indrukwekkend is als het werkmateriaal van Randy Paret weten we nu al wie de slimste mens wordt!”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234