Donderdag 24/09/2020

Presidentsverkiezingen VS

Deze 25 Democraten willen Trump opvolgen

De 25 Democratische kandidaten.Beeld JS

Ze zijn Democraat en ze willen president van de Verenigde Staten worden. De ene is wat serieuzer te nemen dan de ander. Van Joe Biden tot Mike Gravel trekt een kleurrijke stoet van 25 kandidaten aan het oog van de Amerikaanse kiezer voorbij, om te beginnen woensdag en donderdag in debatten op de televisie.

1. De oude bekende: Joe Biden (76)

Geboren: Scranton, Pennsylvania

Joe Biden. Beeld AP

Vanaf 1973 tot 2009 senator voor Delaware, daarna acht jaar vice­president onder Obama. Probeert voor derde en laatste keer president te worden. Idealiseert een verleden dat voor velen niet ideaal was. Boodschap is simpel: weg met Trump. Hoopt dankzij zijn wortels in een mijnstadje op sympathie van witte arbeiders, maar zal het evengoed moeten hebben van zwarte Amerikanen. Zwakste plek: was met gevangeniswet uit 1994 mede verantwoordelijk voor hun massale opsluiting. Andere zwak plekken: wordt soms wat handtastelijk.

Tien kandidaten per keer in debat

De Amerikaanse kiezers zien woensdag en donderdag voor het eerst de Democratische kandidaten naast elkaar op het podium. De debatten vinden plaats in Miami, de kandidaten zijn verdeeld over tien per avond. Kandidaten moesten als ‘kwalificatie’ één procent in drie peilingen scoren of donaties binnenhalen van ten minste 65.000 mensen in 20 staten. Dezelfde opzet wordt in juli herhaald. Bij de derde debatronde van september wordt wel een strengere selectie toegepast. Het streven is dan een achttal mensen op het podium te hebben.

2. De goeroe: Bernie Sanders (77)

Geboren: Brooklyn, New York

Bernie Sanders. Beeld EPA

Sinds 2007 onafhankelijk senator voor Vermont. Verloor in 2016 strijd om Democratische kandidatuur van Hillary Clinton. Wegbereider van het linkse populisme. Hamert al jaren op een ziekenfonds voor iedereen, gratis hoger onderwijs, een hoger minimumloon en het uitbannen van de macht van de miljardairs in de politiek. Heeft daar de Green New Deal aan toegevoegd, een klimaatbeleid waar de economie baat bij moet hebben.

3. De plannenmaker: Elizabeth Warren (70)

Geboren: Oklahoma City, Oklahoma

Elizabeth Warren. Beeld AFP

Leraar, wetenschapper, professor. Sinds 2013 senator voor Massachusetts. Nieuwe vaandeldrager van de linkse revolte. Wil gezondheidszorg goedkoper maken, studieschulden kwijtschelden, opiatenverslaving aanpakken, en nog twintig andere dingen. Voormalige Republikein die tijdens wetenschappelijk onderzoek naar failliete Amerikanen steeds linkser werd. Grote voorbeeld: Teddy Roosevelt, die begin twintigste eeuw de monopolies van de olie- en spoorwegbaronnen brak. Te links voor strategische stemmers.

4. De aanklager: Kamala Harris (54)

Geboren: Oakland, Californië

Kamala Harris. Beeld AP

Was openbaar aanklager in San Francisco, daarna procureur-generaal van Californië. Sinds 2017 senator voor Californië. Maakte indruk tijdens hoorzittingen in de Senaat met harde ondervragingen van Mark Zuckerberg en Brett Kavanaugh. Haar hardheid is tevens haar zwakke plek: ze zou als procureur te streng zijn geweest. Weigerde onder andere de doodstraf af te schaffen. Profileert zich nu als strafrechthervormer en als immigrantendochter. Probeert de middenklasse voor zich te winnen met belastingverlaging.

5. De consultant: Pete Buttigieg (37)

Geboren: South Bend, Indiana

Pete Buttigieg (r.). Beeld AP

Werd managementadviseur bij McKinsey, ging naar Afghanistan en werd burgemeester van zijn geboortestad. Man die het liefst witte boorden draagt. Maakte zich de afgelopen maanden populair met nuchtere antwoorden op moeilijke vragen over onder meer Trump en de uitspraak van zijn achternaam. Had meer moeite met sociale misstanden. Kwam deze week in problemen nadat een witte agent een zwarte inwoner van zijn stad had doodgeschoten. Zowel zwarte gemeenschap als lokale politiebond had kritiek. O ja, homo.

6. De livestreamer: Beto O’Rourke (46)

Geboren: El Paso, Texas

Beto O’Rourke.Beeld AFP

Jarenlang zoekende, daarna gemeenteraadslid, tussen 2013 en 2019 lid van het Huis van Afgevaardigden. Nu weer zoekende. Was een van de hypes van 2018 door met lef en energie een gooi te doen naar de senaatszetel van Ted Cruz. Reed in pick-uptruck door Texas, sprong op tafels, zei optimistische dingen en zond alles uit via Facebook Live. Vergeleken met Obama, maar verloor nipt en belandde in ogenschijnlijke midlifecrisis, inclusief een live gefilmd tandartsbezoek, eindigend met een baard en een gooi naar het presidentschap.

7. De orator: Cory Booker (50)

Geboren: Washington DC

Cory Booker.Beeld REUTERS

Burgemeester van Newark, sinds 2013 senator voor New Jersey. Maakte voorbeeldig Amerikaans carrière, via topuniversiteiten waar hij niet alleen studeerde maar ook football speelde en de kanslozen aan de verkeerde kant van het spoor een helpende hand bood. Was als senator een van de drijvende krachten achter de hervorming van het strafrechtsysteem. Oreert parmantig. “Ik ben Spartacus”, zei hij tijdens hoorzitting Kavanaugh, waarin hij zich als opstandige slaaf wilde profileren, naar eigen zeggen tegen de regels citerend uit geheime documenten. Bleek alles echter keurig volgens de regels te doen.

8. De surfer: Tulsi Gabbard (38)

Geboren: American Samoa

Tulsi Gabbard.Beeld AP

Sinds 2013 afgevaardigde voor Hawaii. Hindoe. Meest exotische kandidaat, in de niet-racistische en niet-seksistische zin van het woord. Afkomst en godsdienst: twee keer een primeur, voor een Amerikaans Congreslid. Zoekt als fervent surfer eigen weg door golven. Irak-veteraan die geen oorlog meer wil. Ging na Trumps verkiezing als een van de eerste Democraten op bezoek bij de president om vredespijp te roken. Ging een paar maanden later op bezoek bij de Syrische dictator Bashar Al Assad om vredespijp te roken. 

9. Mr. Basisinkomen: Andrew Yang (44)

Geboren: Schenectady,New York

Andrew Yang. Beeld REUTERS

Advocaat, start-up-instapper, filantroop. Wordt vaak beschreven als tech-entrepreneur maar is niet technisch en geen ondernemer. Stapte als advocaat wel slim in bij start-ups. Stapte uit na flinke groei en overname. Probeert sindsdien met de stichting Venture For America talentvolle afgestudeerden over het land te spreiden: door ze te verleiden voor start-ups in het midden van het land te komen werken. Ziet robotisering als bedreiging voor werkgelegenheid en basisinkomen (1.000 dollar) als enige oplossing.

10. De medicijnenvrouw: Amy Klobuchar (59)

Geboren: Plymouth,Minnesota

Amy Klobuchar.Beeld AP

Net als Harris een aanklager, die ook een finest hour had rond de hoorzitting van Kavanaugh, maar tot dusver moeite had zich te onderscheiden als gematigde presidentskandidaat. Rolde daarom vorige week dinsdag 136 beleidsvoorstellen naar buiten, die ze in de eerste honderd dagen van haar presidentschap wil uitvoeren zonder dat ze daar instemming van het Congres voor nodig heeft. Daaronder ook het verbieden van robottelefoontjes en een onderzoek naar oplichting en bedrog van reiswebsites. Speerpunt: de prijs verlagen van medicijnen. Ze wil ze importeren uit Canada.

11. De nieuwe Texaan: Julián Castro (44)

Geboren: San Antonio, Texas

Julián Castro.Beeld AFP

Was daar burgemeester. Ex-minister van volkshuisvesting onder Obama. Kleinzoon van Mexicaanse immigranten. Klom op via Stanford en Harvard. Is een van de trekkers van de Democratische race: hij kwam als eerste met een alomvattend immigratiepakket, sprak als eerste zijn steun uit voor impeachment van Trump, bood als eerste een vakbondslidmaatschap en minimumloon aan zijn campagnemedewerkers. Probeert ook onderdak te bieden aan dakloze dossiers zoals de nog altijd penibele situatie in Puerto Rico.

12. De uitdager: Tim Ryan (45)

Geboren: Niles, Ohio

Tim Ryan. Beeld AP

Congreslid voor Ohio sinds 2003 (hij was toen 29). Afkomstig uit de Rust Belt. Werpt zich op als de beschermheer van de mannen met de overalls uit het Midden-Westen, met trumpiaanse agenda tegen vrijhandel en tegen Chinese wisselkoersmanipulatie. Probeerde Nancy Pelosi in 2016 als oppositieleider in het Huis van Afgevaardigden te wippen – wat mislukte. Schreef een boek over mindfulness: “Als meer burgers zo stress kunnen beperken … zullen ze beter toegerust zijn om de uitdagingen van het dagelijks leven het hoofd te bieden.”

13. De consensuszoeker: Michael Bennet (54)

Geboren: New Delhi, opgegroeid in Washington DC

Michael Bennet. Beeld AP

Sinds 2009 senator voor Colorado. Diplomatenzoon die graag samenwerkt met Republikeinen. Een van de Gang of Eight uit 2013, vier Republikeinen en vier Democraten, die dachten een pad naar legalisering van illegale immigranten te hebben gevonden. Wetsvoorstel werd met ruime meerderheid goedgekeurd in de Senaat, maar niet door Huis van Afgevaardigden opgepikt. Wil economie moderniseren met financiële injecties in infrastructuur en kunstmatige intelligentie.

14. De klimaatman: Jay Inslee (68)

Geboren: Seattle, Washington

Jay Inslee. Beeld AP

Sinds 2013 gouverneur van (de staat) Washington, daarvoor Congreslid. Enige kandidaat met een single issue: het klimaat. “De allesbepalende kwestie van onze tijd”, aldus Inslee. Probeerde in zijn thuisstaat een CO2-belasting in te voeren, maar zelfs zijn eigen partijgenoten waren in meerderheid tegen. Probeert het nu een stapje hogerop. Programma draait om investeringen in hernieuwbare energie.

15. De brouwer: John Hickenlooper (67)

Geboren: Narberth,Pennsylvania

John Hickenlooper. Beeld AP

Van 2011 tot 2019 gouverneur van Colorado. Daarvoor burgemeester van Denver. Eind jaren 80, net als geoloog ontslagen bij een kleine oliemaatschappij, oprichter van een van de eerste microbierbrouwerijen van het land. Stond daarmee aan de wieg van de verhipping van Denver. Succesvolle burgemeester en gouverneur, met apolitieke neigingen. Breidde gezondheidszorg uit, bestreed rampen en reguleerde vuurwapens. Lijkt ook zijn nationale visie.

16. De feministe: Kirsten Gillibrand (52)

Geboren:Albany,New York

Kirsten Gillibrand.Beeld AFP

Sinds 2009 senator voor New York. Daarvoor volksvertegenwoordiger uit plattelandsdistrict. Voert campagne met vrouwenrechten als kern.

17. De pragmaticus: John Delaney (56)

Geboren: Wood-Ridge, New Jersey

John Delaney. Beeld AP

Was tussen 2013 en 2019 Congreslid voor Maryland. Verder vooral ondernemer. Noemt zich een pragmatische idealist.

18. De marinier: Seth Moulton (40)

Geboren: Salem, Massachusetts

Seth Moulton. Beeld AP

Sinds 2015 Congreslid voor Massachusetts. Daarvoor marinier (vier tours of duty in Irak). Wilde vorig jaar Nancy Pelosi weg hebben.

19. De spirituele adviseur: Marianne Williamson (67)

Geboren: Houston, Texas

Marianne Williamson. Beeld AP

Schreef dertien spirituele boeken, waarvan drie miljoen exemplaren zijn verkocht. Staat vooral ook bekend als activiste.

20. De parttimer: Bill de Blasio (58)

Geboren: Manhattan, New York

Bill de Blasio. Beeld AFP

Sinds 2014 burgemeester van zijn geboortestad. Probeerde de ongelijkheid te bestrijden. Begon met gratis peuterschool voor iedereen.

21. De pacifist: Mike Gravel (89)

Geboren: Springfield, Massachusetts

Mike Gravel. Beeld AFP

Oud-senator uit Alaska. Laat drie tieners via sociale media campagne voeren. Probeerde tijdens Vietnam-oorlog de dienstplicht af te schaffen.

22. De cowboy: Steve Bullock (53)

Geboren: Missoula, Montana

Sinds 2013 gouverneur van Montana. Daarvoor procureur-generaal. Democraat in een conservatieve staat. Is dus voor klimaatbeleid en voor steenkool.

23. Het tv-hoofd: Eric Swalwell (38)

Geboren: Sac City, Iowa

Eric Swalwell. Beeld AP

Jurist en openbaar aanklager. Sinds 2013 Congreslid voor Californië. Schuift vaak aan bij CNN, MSNBC en Fox News. Daarbuiten onbekend.

24. De footballer: Wayne Messam (45)

Geboren: South Bay, Florida

Wayne Messam. Beeld AP

Sinds 2015 burgemeester van Miramar. Werd als wide receiver in 1993 met de Florida Seminoles universiteitskampioen in American football.

25. De admiraal: Joe Sestak (67)

Geboren: Secane, Pennsylvania

Joe Sestak. Beeld AP

De hoogste militair (vice-admiraal met drie sterren) onder de kandidaten. Meldde zich maandag. Heeft dochter met een hersentumor.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234