Maandag 27/09/2021

Technologie

Deze 15-jarige is adviseur voor techreus IBM: ‘We moeten niet bang zijn dat computers de wereld zullen overnemen’

Noteer zijn naam: Tanmay Bakshi. Hij ontwikkelde een iPhone-app toen hij acht was, begon een YouTube-kanaal, schreef een boek op zijn tiende en is sinds zijn elfde adviseur voor technologiereus IBM. “We moeten geen schrik hebben voor computers die de wereld zullen overnemen.”

‘Tanmay Teaches’, het YouTube-kanaal van Tanmay Bakshi, telt bijna 300.000 abonnees. En die verzamelde hij niet zoals de gemiddelde YouTuber door games te livestreamen, slijmballen te maken of gadgets uit te testen. Zijn 300.000 abonnees volgen hem om bij te leren over technologie. Op zijn kanaal staan video’s die leken kunnen gebruiken om te leren programmeren, maar ook wie zich wil verdiepen in artificiële intelligentie kan bij ‘Tanmay Teaches’ terecht. Het Belgische onderzoeksinstituut Imec nodigde de nog maar vijftienjarige Bakshi uit als spreker op Future Summits, een jaarlijkse conferentie die een blik op technologie van de toekomst werpt.

Bakshi’s specialiteit is machine learning. Hij werkt onder andere aan een applicatie die mensen kan identificeren aan de hand van hun hartslag. “Biometrische identificatie zoals we die vandaag kennen is niet perfect”, zegt Bakshi. “Vingerafdrukken zijn niet uniek, gezichtsherkenningssoftware maakt te veel fouten en voortdurend je iris laten scannen is vervelend.”

Toen hij een tijdje geleden op een onderzoek van een Russische wetenschapper botste waaruit bleek dat ieders hartslag uniek is, begon de tiener te experimenteren. Zou die unieke hartslag niet kunnen helpen om telefoons te beveiligen en sleutels te vervangen door een sensor die onze hartslag registreert via onze wijsvinger? “Dat soort data is heel gemakkelijk te verzamelen”, zegt Bakshi. Denk maar aan de nieuwste Apple Watch, die het mogelijk maakt om in enkele seconden een elektrocardiogram te maken. “Bovendien is het heel veilig. Je kan de data versleuteld op een smartphone bewaren. Je moet het niet opslaan in de cloud.”

Hoge stem

Welke vraag we ook op de Canadese tiener met Indiase roots afvuren, net als doorgewinterde tech-CEO’s begint Bakshi elk antwoord met ‘That’s a great question’ of ‘Absolutely, but’. Enkel de puistjes in zijn gezicht en zijn nog wat hoge stem herinneren ons eraan dat we niet met een ondernemer uit Silicon Valley te maken hebben, maar met een vijftienjarige. Wanneer we vragen waar hij al zijn kennis vandaan haalt, volgt er een lachje. “Je moet weten: ik ben al sinds mijn vijfde met computers en programmeren bezig. Ik heb al tien jaar ervaring.”

Toen Bakshi acht was, sukkelde hij met de tafels van vermenigvuldiging. Om ervoor te zorgen dat hij toch zou slagen voor de eindtesten, ontwikkelde hij een applicatie om de tafels te oefenen. Hij slaagde voor zijn eindproef en plaatste zijn programma online in de App Store van Apple. Al snel gebruikten tussen de 10.000 en 15.000 leeftijdsgenoten zijn app . “Die was helemaal gratis, ik heb er ook geen reclame in gestopt. Ik vond dat gewoon leuk.”

Op zijn elfde ontdekte Bakshi een fout in de code van een softwareprogramma van IBM. Hij tweette over de lapsus en kwam in contact met de AI-afdeling van de technologiereus. Daar vond hij al snel twee mentoren die onder de indruk waren van zijn kwaliteiten. “Hij absorbeert kennis als een spons en wil zich enorm verdiepen in machine learning” vertelde Rob High aan de Amerikaanse tv-zender CNBC. High is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Watson, de supercomputer van IBM.

Sindsdien schakelt IBM de tiener regelmatig in als spreker op verschillende grote conferenties. In 2017 nam Bakshi het woord tijdens de Interconnect Conference voor een publiek van 25.000 mensen. Of hij dat niet raar vindt, om als kind opgevoerd te worden voor een volwassen publiek? “Neen, ik houd van spreken voor groepen, ik heb het altijd graag gedaan. Het voordeel aan volwassenen is dat ze de juiste terminologie begrijpen.” Bakshi benadrukt dat hij geen werknemer is van IBM en dat hij niet door hen betaald wordt. Hij ziet de samenwerking met het technologiebedrijf als een manier om zijn missie te volbrengen.

Vrees wegnemen

Hij wil zijn passie voor technologie doorgeven aan generatiegenoten en stelde zichzelf een doel: “Ik wil 100.000 mensen aanzetten om te leren coderen of zich in machine learning te verdiepen. Ik zit nu aan ongeveer 12.000 dankzij mijn YouTube-kanaal.” Op die manier wil hij de angst voor artificiële intelligentie en de vrees voor robots die slimmer worden dan de mens wegnemen. “Algemene artificiële intelligentie waarbij computers zullen kunnen denken zoals mensen komt er nooit. Zelfs al zouden we de hele wereld vol zetten met computers, dan kom je nog rekenkracht tekort om een menselijk brein te benaderen.”

Bakshi gelooft als geen ander dat computers en artificiële intelligentie ons als mens zullen aanvullen en versterken. Zo werkt hij samen met IBM aan het project ‘Cognitive Story’. Daarin proberen wetenschappers in samenwerking met IBM een meisje dat totaal verlamd is te leren praten met behulp van algoritmes die op basis van hersengolven achterhalen wat het meisje precies wil. “Ze kan zelfs niet zeggen dat ze dorst heeft”, zegt Bakshi. Dankzij de technologie kan ze ondertussen ‘ja’ en ‘neen’ duidelijk maken.

Toch is de tiener zich ook bewust van de gevaren van de nieuwe technologie. “Kijk maar naar de start-up LikeBird, die op basis van enkele seconden opname van jouw stem je alles kan laten zeggen wat iemand wil.” Maar dat is volgens Bakshi geen reden om het kind met het badwater weg te gooien. “Daar vinden we wel iets op.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234