Vrijdag 18/09/2020

Deze 14 Amerikaanse steden bestaan over 100 jaar misschien niet meer

Beeld PHOTO_NEWS

Enkele steden ondervinden nu al hinder van het stijgende zeeniveau en dat zal onder impuls van de klimaatverandering alleen maar erger worden, zo stellen verschillende wetenschappelijke studies. Deze 14 Amerikaanse steden zouden het de komende eeuw wel eens heel lastig kunnen krijgen.

Beeld AP

South Beach in Miami is een populaire vakantieplaats voor Amerikanen. Maar als het zeeniveau blijft stijgen, zullen ook de stranden hieronder lijden. In het magazine Rolling Stone tekende Jeff Goodell deze zomer een dramatisch toekomstbeeld: "Met een zeeniveau dat een voet hoger ligt dan in het begin van de eeuw is Zuid-Florida nat, kwetsbaar en failliet. Men heeft geprobeerd om muren te bouwen, gebouwen omhoog te liften, maar het was een zinloze onderneming. De kustlijn van Miami is sinds het midden van de jaren 2020 niets meer dan een reeks kalkstenen rotsen, toen de staat de redding van de wereldberoemde stranden had opgegeven, omdat het de 100 miljoen dollar per jaar om vers zand aan te voeren, niet meer kon ophoesten."

Beeld GETTY

Op enkele tientallen kilometers van Miami ligt Fort Lauderdale. Ook daar zou de toekomst er niet goed uitzien. Wetenschappers waarschuwen dat het strand tegen 2060 ingesloten kan geraken. Misschien is het zelfs al te laat, want klimaatwetenschapper Benjamin Strauss vreest dat dit een gebied is dat zeker onder het zeeniveau zal komen te liggen, zelfs als we morgen plots geen broeikasgassen meer zouden uitstoten.

Beeld EPA

Als orkaan Sandy bij hoogwater op Boston had ingebeukt, zou 6,6 procent van de stad overstroomd zijn. Het water zou tot aan de trappen van het stadshuis gestaan hebben, meldde The Atlantic. Over honderd jaar kan dat normaal zijn en zou het water zonder maatregelen twee keer per dag zo hoog staan.

Beeld AP

Sinds vorig jaar is New York één van de minst grote verrassingen in deze lijst. Orkaan Sandy gaf de inwoners van de stad een voorsmaakje van wat ze de komende honderd jaar waarschijnlijk vaker mogen verwachten. Binnen tien jaar zou het zeeniveau voor de kust van New York al met tien tot twintig centimeter kunnen stijgen. De New York Times berekende welke gevolgen dat zou hebben: de luchthaven La Guardia zou onder het zeeniveau komen te liggen, evenals verschillende eilandjes voor de kust en een groot deel van Manhattan.

Beeld EPA

We herinneren ons nog hoe de Republikeinse gouverneur Chris Christie en de Amerikaanse president Barack Obama in volle verkiezingsstrijd plots te beste vriendjes leken te worden. New Jersey werd dan ook niet gespaard door Sandy. De meest schokkende beelden kwamen uit Atlantic City, waar de kust grotendeels verwoest werd. Volgens een studie is het geen toeval dat deze stad het zo zwaar te verduren kreeg.

Beeld EPA

Wetenschappers ontdekten al dat de stijging van het zeeniveau niet overal gelijk zal lopen. De gebieden rond Groenland zullen bijvoorbeeld minder zwaar getroffen worden, terwijl Hawaï zich op het ergste mag voorbereiden. Een stijging van een tweetal centimeter wereldwijd zou voor de sprookjesachtige eilandengroep volgens een studie een stijging van meer dan twee meter kunnen betekenen. Dertig centimeter zou al volstaan om de kustlijn met 30 meter te doen opschuiven. Voor Honolulu kan dit rampzalige gevolgen hebben.

Beeld AP

Nog een stad die niet als een verrassing zal overkomen. Volgens The Lens, een website uit Louisiana, zou de staat met de meest ernstige stijging van het zeeniveau in de hele wereld te maken krijgen. Orkaan Katrina richtte er enkele jaren geleden al een enorme ravage aan.

Beeld AP

Bosbranden zijn een jaarlijks fenomeen in Californië en een stad als Sacramento ligt niet eens aan de kust. En toch is dit gebied niet veilig voor een stijgend zeeniveau. Er stromen namelijk veel rivieren door de staat en de Sacramento River zou zeker buiten haar oevers treden, indien het zeeniveau met anderhalve meter zou stijgen.

Beeld PHOTO_NEWS

Ook voor San Diego ziet het er niet goed uit. Volgens een lokale studie zou het water er met 45 centimeter tot 1,2 meter kunnen stijgen. Kunstenaar Nickolay Lamm, bekend voor zijn schokkende beelden over de klimaatverandering, maakte ook voor San Diego een beangstigend toekomstbeeld.

Beeld GETTY

Het zuiden van Californië dreigt zwaar verlies te lijden door de klimaatverandering. Heel wat van de mooie kustlijnen zullen verdwijnen, waaronder beroemde stranden als Long Beach, Venice en Santa Monica.

Beeld AP

Een krant in Charleston deed exact hetzelfde als Goodell in Miami en schilderde een duister toekomstbeeld voor de stad. In St. Michael's Church zouden al sinds 2053 geen diensten meer gehouden zijn, aangezien de parochianen naar hoger gelegen gebieden zijn moeten vluchten. Gidsen herinneren toeristen aan de grote exodus die de klimaatverandering halverwege de 21ste eeuw heeft doen ontstaan. Bijna een miljard mensen moesten de kustgebieden overal ter wereld verlaten. Miljoenen mensen lieten het leven. Zelfs als enkel het minst ernstige scenario realiteit zou worden, gelooft de krant dat de stranden en prachtige villa's voor de kust van Charleston zullen verdwijnen.

Beeld REUTERS

Virginia Beach is volgens het NOAA na New Orleans het grootste gebied dat door de stijging van het zeeniveau bedreigd wordt. Clay Bernick, milieuhoofd in Virginia Beach, stelt dat er te veel signalen zijn om de wetenschap te negeren. "We hoeven niet bang te zijn, maar al die factoren moeten ons wel de vraag doen stellen wat we hieraan gaan doen", zegt hij in de Washington Post.

Beeld REUTERS

James Rufo Hill, een klimatoloog in Seattle, weet dat zijn stad tegen 2050 in de problemen kan komen. Verschillende wijken zoals Georgetown, South Park en Harbor Island kunnen in de komende decennia bij hoogwater overstromen.

Beeld THINKSTOCK

Tot slot is er nog het mooie Savannah in Georgia. Wat er met deze stad kan gebeuren bij een stijging van het zeeniveau van slechts 90 centimeter, kan u hier zien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234