Zondag 24/10/2021

Gezondheid

Deze 12 tips moeten de kans op kanker met 30 procent verminderen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De Stichting tegen Kanker deelt vanaf vandaag verpakkingen van het geneesmiddel Prolongitudine uit. In de verpakking zitten geen pillen, wel een bijsluiter met twaalf tips. Die moeten de kans op kanker met 30 procent verminderen, aldus de Stichting.

De tips komen uit de Europese Code tegen Kanker. Wie ze opvolgt, kan het risico op kanker met meer dan een derde verminderen, volgens de Stichting tegen Kanker.

De Europese Code tegen Kanker is een initiatief van het IARC (International Agency for Research on Cancer), dat deel uitmaakt van de Wereldgezondeidsorganisatie. "Het is een samenvatting van de beste manieren om kanker zo weinig mogelijk kans te geven", zegt de Stichting. "Streefdoel is het aantal kankers én het sterftecijfer naar beneden halen."

Dat kan volgens de Europese Code tegen Kanker op deze manieren:

1. Rook niet

Gebruik geen enkele vorm van tabak. Volgens de meest recente cijfers is roken verantwoordelijk voor 30 procent van de overlijdens door kanker. Roken veroorzaakt aandoeningen aan de luchtwegen en cardiovasculaire aandoeningen.

2. Maak uw woning rookvrij

Een rookvrije omgeving heeft alleen maar voordelen, aldus de Stichting tegen Kanker, die aanraadt huis en auto rookvrij te houden en het rookvrije beleid op het werk te ondersteunen.

"De combinatie van de opstijgende rook van brandende sigaretten en de uitgeademde rookwalm van rokers resulteert in een cocktail van toxische rookgassen", luidt het op de website van de Stichting. Dat schaadt de gezondheid van iedereen: kinderen, volwassenen, zelfs huisdieren hebben er last van. Een rookvrije omgeving vereenvoudigt bovendien het stoppen met roken en maakt de kans op herval een stuk kleiner.

3. Werk aan een gezond lichaamsgewicht

Onderzoek heeft aangetoond dat overgewicht en obesitas risicofactoren zijn voor verschillende soorten kanker, zoals dikkedarmkanker, borstkanker en slokdarmkanker.

Fysieke activiteit en een gezonde voeding helpen overgewicht te voorkomen. "Minder calorierijke voedingsmiddelen zoals vette snacks, gesuikerde dranken en tussendoortjes consumeren, zou een rol spelen om overgewicht te voorkomen", aldus de Stichting tegen Kanker.

4. Zorg voor lichaamsbeweging in uw alledaagse leven

Beperk de tijd die u zittend doorbrengt. Uit studies blijkt dat 60 tot 70 procent van de bevolking onvoldoende fysiek actief is. Dat verhoogt het risico op verscheidene ziektes, waaronder kanker.

Hoeveel moet u bewegen?
• Jongeren van 6 tot 20 jaar: 60 minuten per dag
• Volwassenen van 20 tot 64 jaar: 30 minuten per dag, drie tot vijf keer per week; bijkomende oefeningen: twee tot drie keer per week
• Senioren: lichte tot matige fysieke activiteit in dagelijks levenspatroon, bijkomende oefeningen

Meer details vindt u op de website van de Stichting tegen Kanker.

5. Eet gezond

Geef de voorkeur aan volkorenproducten, peulvruchten, fruit en groenten. Beperk uw consumptie van voedingsmiddelen met veel calorieën, rood vlees en sterk gezouten etenswaren. Vermijd gesuikerde frisdranken en bewerkt vlees.

6. Beperk alcohol

Indien u alcohol drinkt, beperk de hoeveelheid. Geen alcohol drinken is beter om uw risico op kanker te verlagen.

De Stichting tegen Kanker raadt aan maximum één alcoholconsumptie per dag te drinken en geeft op haar website enkele tips mee om de alcoholconsumptie te verminderen.

7. Vermijd te veel blootstelling aan de zon, vooral voor kinderen

Bescherm u tegen de zon. Ga niet naar de zonnebank.

Zonnestralen op de huid kunnen dan wel aangenaam aanvoelen, ze kunnen ook rampzalige gevolgen hebben.

8. Bescherm u tegen kankerverwekkende stoffen op het werk

Volg altijd de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften.

Beroepskankers zijn volgens de Stichting tegen Kanker een onderschatte categorie. In België gaat het om minstens vier procent van alle kwaadaardige gezwellen. In veel gevallen (70 procent) gaat het om een beroepsmatige blootstelling aan asbest.

9. Voorkom straling door hoge radonconcentraties

Ga na of u in uw woning bent blootgesteld aan straling door hoge radonconcentraties. Onderneem actie om hoge radonconcentraties te verlagen.

Radon is een radioactief edelgas dat vrijkomt uit radium. Wanneer het in de longen terechtkomt, verhoogt de kans op het ontstaan van longkanker. Rokers lopen extra risico.

Meer informatie vindt u op de website van het FANC.

10. Borstvoeding geven verlaagt het risico op kanker

Nog voor vrouwen: beperk het gebruik van hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze. Die therapie verhoogt het risico op bepaalde soorten kanker.

Voor borstkanker is in de meeste gevallen geen precieze oorzaak vast te stellen, stelt de Stichting tegen Kanker. Toch zijn er bepaalde risicofactoren, zoals een vroeg gebruik van de pil, geen of pas na je dertigste kinderen krijgen, borstkanker in de familie en een ongezonde levensstijl.

11. Laat uw kinderen vaccineren

Zorg ervoor dat uw kinderen deelnemen aan vaccinatieprogramma's voor hepatitis B voor pasgeborenen en het humaan papillomavirus voor jonge meisjes. Deze virussen zijn betrokken bij de ontwikkeling van bepaalde gezwellen.

12. Neem deel aan screeningprogramma's

De overheid organiseert screeningprogramma's voor darmkanker (m/v), borstkanker (v) en baarmoederhalskanker (v). Een vroege opsporing verhoogt de kans op volledig herstel.

Dit is al de vierde versie van de Europese Code tegen Kanker. "Ze integreert de nieuwste publicaties en wetenschappelijke ontdekkingen", luidt het. "Het is de meest betrouwbare en duidelijke bron van wetenschappelijk bewezen manieren die jouw risico op kanker zo laag mogelijk houden."

De Stichting hoopt de verpakkingen Prolongitudine en de tips zo wijd mogelijk te verspreiden en toe te passen. "Dat is van cruciaal belang", aldus nog de Stichting. De displays met de verpakkingen zullen verschijnen bij apothekers en in wachtzalen van huisartsen. Er komt ook een mediacampagne om het grote publiek te sensibiliseren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234