Donderdag 01/12/2022

Celeval

Deze 12 experten moeten ons naar een normaal leven met het virus leiden

Bovenste rij van links naar rechts: Lieven Annemans, Erika Vlieghe en Marius Gilbert. Onderste rij van links naar rechts: Karine Moykens, Bart Raeymaekers en Sophie Quoilin. Beeld Belga, Photonews
Bovenste rij van links naar rechts: Lieven Annemans, Erika Vlieghe en Marius Gilbert. Onderste rij van links naar rechts: Karine Moykens, Bart Raeymaekers en Sophie Quoilin.Beeld Belga, Photonews

Celeval, het adviesorgaan dat aan de zijde van de Nationale Veiligheidsraad staat, heeft een nieuwe bezetting gekregen. Van ‘geluksprofessor’ Lieven Annemans (56) tot infectioloog Erika Vlieghe (49): dit zijn de 12 experten die ons de komende weken met het nieuwe coronavirus zullen leren leven.

Bieke Cornillie

Tom Auwers

Tom Auwers, topman bij de FOD Volksgezondheid, blijft net als de afgelopen zes maanden voorzitter van adviesgroep Celeval. De 51-jarige psycholoog werkte op de kabinetten van ministers Wivina Demeester (CD&V) en Luc Van den Bossche (sp.a), waarna hij rechterhand werd van Frank Van Massenhove op de FOD Sociale Zekerheid.

Pedro Facon

Pedro Facon (38) is directeur-generaal Gezondheidszorg van de FOD Volksgezondheid. Als secretaris van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid beheerste hij de afgelopen maanden achter de schermen mee de crisis. Dat dat niet altijd even makkelijk liep, gaf hij eerder al toe: “Onze ministers zijn niet van slechte wil, maar ons land zit ingewikkeld in elkaar. We moesten voortdurend zoeken naar wie waarvoor bevoegd was.”

Pedro Facon. Beeld Francis Vanhee
Pedro Facon.Beeld Francis Vanhee

Erika Vlieghe

Erika Vlieghe (49) was eerder voorzitter van de GEES en blijft nu als diensthoofd Infectieziekten van het UZ Antwerpen aan zet in de expertengroep. Vlieghe pareerde vorige week nog de kritiek uit een open brief dat een selecte groep van experts te veel invloed heeft: “Onze onafhankelijkheid wordt in vraag gesteld. Dat is intellectueel niet correct.”

Erika Vlieghe. Beeld BELGA
Erika Vlieghe.Beeld BELGA

Lieven Annemans

Lieven Annemans is hoogleraar gezondheidseconomie aan de faculteit geneeskunde in Gent. De 56-jarige Annemans, vooral bekend als de ‘geluksprofessor’, liet zich vorige week nog kritisch uit over het coronabeleid en ondertekende mee de open brief waarin artsen, advocaten en economen bikkelhard zijn voor het Belgische coronabeleid. “Vandaag obsessief met het virus bezig zijn, gaat ten koste van het maatschappelijk weefsel”, zegt hij. “We moeten leren leven met het virus. Er is een overreactie geweest.”

Lieven Annemans. Beeld BELGA
Lieven Annemans.Beeld BELGA

Frédérique Jacobs

Als Franstalig interfederaal woordvoerster en diensthoofd infectieziekten in het Brusselse Erasmusziekenhuis liet Frédérique Jacobs al blijken er vaak een andere mening op na te houden dan haar collega’s aan Vlaamse kant. Zo ontkende ze dat we in een tweede golf zitten. “Wat we nu zien, is een toename van het aantal mensen dat positief test — geen tweede golf.”

Frédérique Jacobs. Beeld Photo News
Frédérique Jacobs.Beeld Photo News

Marius Gilbert

Marius Gilbert zetelde ook al in de GEES en loodste ons mee uit de lockdown. Hij is hoofdonderzoeker Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek aan de ULB. Wat van Ranst is voor Vlaanderen, is Gilbert aan de andere kant van de taalgrens.

Marius Gilbert. Beeld Capture d'écran RTBF Auvio
Marius Gilbert.Beeld Capture d'écran RTBF Auvio

Sophie Quoilin

Epidemioloog Sophie Quoilin zal Celeval adviseren over de gezondheidscijfers. Ze is diensthoofd van Sciensano en was de afgelopen maanden ook voorzitter van de Risk Assessment Group. Als zij afwezig is, neemt Steven Van Gucht haar plaats in.

Sophie Quoilin. Beeld BELGA
Sophie Quoilin.Beeld BELGA

Christian Wouters

Christian Wouters vertegenwoordigt Binnenlandse Zaken en wordt de verbinding tussen het ministerie en de verschillende afdelingen van de politie.

Ariane Bazan

De hoogleraar klinische psychologie aan de ULB spaarde haar kritiek op de aanpak van de eerste coronagolf niet. Zo vond ze dat het ministerie van Volksgezondheid onvoorbereid was op de epidemie. Nu moet de klinisch psychologe waken over ieders psychologische welzijn.

 Ariane Bazan. Beeld
Ariane Bazan.

Vinciane Morel

Vinciane Morel vertegenwoordigt de evenementensector. Ze lag mee aan de basis van het Covid Event Risk Model, de tool die gebruikt wordt om evenementen veilig te kunnen organiseren.

Vinciane Morel. Beeld BELGA
Vinciane Morel.Beeld BELGA

Bart Raeymaekers

Waken over de nationale veiligheid en de planning en coördinatie van het crisisbeheer en noodplanning zijn taken voor Bart Raeymaekers, directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum.

Bart Raeymaekers. Beeld BELGA
Bart Raeymaekers.Beeld BELGA

Karine Moykens

Vlaams topambtenaar Karine Moykens (56) is de vrouw die de afgelopen weken de contactopsporing op de rails hielp. Ze is voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing. Daarvoor moest ze als crisismanager van de taskforce Zorg de problemen in de rusthuizen onder controle zien te krijgen.

Karine Moykens. Beeld BELGA
Karine Moykens.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234