Maandag 21/06/2021

Global warming

Deze 10 toeristische plaatsen staan op het punt te verdwijnen

Venetië. Beeld Thinkstock
Venetië.Beeld Thinkstock

De zeespiegel kan bijna twee keer zo snel stijgen als eerder verwacht, zo blijkt uit een recente studie. Het oprukkende water kan het einde betekenen voor kleine eilanden of steden op zeeniveau. Intussen gaan overal ter wereld koraalriffen verloren door de stijging van de oceaantemperaturen. En smeltende gletsjers veranderen het landschap aanzienlijk. De opwarming van de aarde verandert het uitzicht van onze planeet in sneltempo. Dit zijn 10 plekken om te koesteren, voordat ze voorgoed verdwijnen.

Venetië

Venetië is een van de populairste toeristische bestemmingen in Europa. Het zijn de vele kanalen, met hun romantische bruggetjes en gondels, die de Italiaanse stad zo aantrekkelijk maken. Maar al dat water vormt een probleem.

Acqua alta is de term die Venetianen gebruiken om de hooggetijden te beschrijven die de stad doen onderlopen. De voorbije eeuw is de frequentie van acqua alta toegenomen van minder dan tien tot meer dan zestig keer per jaar. De vraag is niet of, maar wanneer Venetië voorgoed onder water verdwijnt.

Het stijgende zeewater is niet het enige probleem waarmee Venetië geconfronteerd wordt. Door het overmatig oppompen van grondwater zinkt de stad zo'n twee millimeter per jaar.

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef, voor de noordoostelijke kust van Australië, spreekt tot de verbeelding. Tenminste nu nog.

Outside Magazine publiceerde recent een overlijdensbericht dat het Great Barrier Reef op 25 miljoenjarige leeftijd dood verklaarde. Zover is het echter nog niet. De stijgende watertemperaturen, vervuiling, verzuring en cyclonen takelen het koraalrif continu toe en hebben geleid tot massale verblekingen. Het is in grote problemen, maar is voorlopig nog in leven.

Wilt u het 344.400 vierkante kilometer grote koraalrif nog bezoeken, dan stelt u dat wel best niet te lang uit. Want na die miljoenen jaren zou het Great Barrier Reef wel eens snel kunnen verdwijnen.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De Malediven

De republiek van de Malediven is het laagst gelegen land ter wereld, met een gemiddelde hoogte van 1,5 meter boven het zeeniveau. Het land, dat uit 1.190 eilanden in de Indische Oceaan bestaat, verwacht tegen 2100 een stijging van het zeepeil met 45 centimeter en een verlies van 77 procent van het land.

In een pessimistischer scenario, waarbij het zeepeil 85 centimeter stijgt, zouden de eilanden met hun witte zandstranden tegen het einde van deze eeuw kunnen verdrinken in de oceaan, zo zegt de Union of Concerned Scientists.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De Alpen

Niet alleen laaggelegen gebieden voelen de hete adem van de klimaatverandering; ook de Alpen zijn bedreigd. Het gebergte, dat zich uitstrekt over delen van Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Slovenië, Liechtenstein en Monaco, is lager dan andere bergketens. Daardoor zijn de gletsjers en ski-oorden vatbaarder voor de gevolgen van de opwarming van de aarde.

De befaamde gletsjers van de Alpen zullen volgens voorspellingen tegen 2050 verdwijnen. Gemiddeld gaat elk jaar zo'n drie procent van het ijs verloren. Volgens National Geographic zou dat verlies leiden tot meer vallende rotsen, een problematische toevoer van water en het einde van de Europese ski-industrie.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De Sahara

De Sahara is de grootste zandwoestijn ter wereld. Met 9 miljoen vierkante kilometer beslaat ze zo'n 8 procent van de landmassa op aarde. Dat is ongeveer even groot als de Verenigde Staten, en net iets kleiner dan Europa. En de woestijn blijft groeien. Volgens sommige schattingen deint de Sahara ongeveer anderhalve kilometer per maand uit. Aan dat tempo kan de woestijn tegen het einde van de eeuw heel Noord-Afrika opslokken.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Patagonië

Vandaag is Patagonië, dat zich uitstrekt over Chili en Argentinië, een plek van ongerepte schoonheid. Maar het landschap kan dramatisch veranderen door de klimaatverandering. Veel van de 50 gletsjers in het gebied trekken zich vastberaden terug door de stijgende temperaturen en de verminderde neerslag. Het voorspelt weinig goeds voor mens en dier, omdat het Zuidelijke Patagonische IJsveld het derde grootste zoetwaterreservoir ter wereld is.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Bangladesh

In de laaggelegen Ganges-Brahmaputradelta bevindt Bangladesh zich in een perfecte storm van klimatologische omstandigheden. Ongeveer vijftig procent van het gebied zou onder water lopen als het zeepeil met een meter stijgt. Bangladesh ligt ook in het hart van de moessongordel. Natuurrampen, zoals overstromingen, tropische cyclonen en tornado's komen hier bijna elk jaar voor.

De meestal arme bewoners van een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde staan voor een zwaar probleem. Tegen 2050 zal het stijgende zeepeil 17 procent van het land doen onderlopen en ongeveer 18 miljoen mensen op de vlucht jagen, aldus The New York Times.

Net als Venetië is Bangladesh aan het zinken. Het land is voor drinkwater bijna volledig afhankelijk van grondwater omdat de rivieren zo vervuild zijn. Dus terwijl het zeeniveau stijgt, zijn de steden van Bangladesh aan het zakken.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Glacier National Park

Iets meer dan honderd jaar geleden telde het Glacier National Park in de Amerikaanse staat Montana 150 gletsjers. In 2010 waren er nog maar 25 over, en ook die gletsjers zullen naar verwachting tegen 2030 verdwijnen.

Veel van de planten- en diersoorten in het park hebben nood aan koud water. Sommige van de ooit talrijke vissoorten, zoals de stierforel, zijn al sterk in aantal verminderd. Rivieren die gevoed worden door smeltende sneeuw, bereiken steeds vroeger hun zomerdieptepunt, waardoor landbouwers minder water hebben om hun zomergewassen te besproeien. En enkele kleinere skigebieden hebben de deuren dichtgedaan, wegens te weinig sneeuw.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De toendra van Alaska

De klimaatverandering warmt de Noordpool twee keer zo snel op als de rest van de wereld. Dat betekent dat de noordelijke toendra van Alaska volledig kan verdwijnen als de temperaturen blijven stijgen. Zodra de permafrost smelt, verandert dat niet alleen het ecosysteem maar komt er ook extra koolstof vrij, wat de opwarming van de aarde nog meer versnelt.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Zuid-Australië

Net als de Sahara in Afrika, wordt het zuiden van Australië bedreigd door woestijnvorming. Australië is een van de twaalf meest biodiverse landen ter wereld, en een van de droogste continenten. Watervoorraden drogen er snel op. Intussen vergroot het dorre landschap de kans op bosbranden, bedreigt het de landbouw, dieren en honderden Australische woningen.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234