Zaterdag 17/04/2021

Expo top 10

Deze 10 expo's mag u niet missen

Edgard Tytgat, Euphrasie poseert voor de eerste maal (1941), nu te zien in Museum M in Leuven Beeld Dieter Daemen/SABAM Belgium 2017
Edgard Tytgat, Euphrasie poseert voor de eerste maal (1941), nu te zien in Museum M in LeuvenBeeld Dieter Daemen/SABAM Belgium 2017

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. Edgard Tytgat. Herinnering aan een geliefd venster

In Herinnering aan een geliefd venster werpt M - Museum Leuven een aparte blik op het oeuvre van Edgard Tytgat. Niet chronologisch, maar thematisch. Door de ogen van een kunstkenner en een filmmaker. Want Tytgat vertelde verhalen, net als een cineast.

Lees hier ons verslag van de expo.

Tot 8/4 in M - Museum Leuven. mleuven.be

null Beeld Privécollectie/SABAM Belgium 2017
Beeld Privécollectie/SABAM Belgium 2017

2. Franz West

Straks in Centre Pompidou en Tate Modern, maar nu al even in Antwerpen te zien: Franz West, de geestige en compromisloze kunstenaar die wilde dat zijn werk echt gebruikt kon worden. “Zijn invloed zal alleen maar duidelijker worden.”

Lees hier ons verslag van de expo.

Tot 20/1 in Gallery Tim Van Laere, Antwerpen. timvanlaeregallery.com

null Beeld rv Archiv Franz West
Beeld rv Archiv Franz West

3. Celebrations: Let There Be Light

God zei het op de eerste dag, Gallery Sofie Van de Velde zegt het na vijf jaar: let there be light. Om de vijfde verjaardag van de galerie te vieren, cureerde kunstenaar Joris Van de Moortel een expo die draait rond neon, tl-lampen en led-lichtjes.

Lees hier ons verslag van de expo.

Tot 21/1 in Gallery Sofie Van de Velde, Antwerpen. sofievandevelde.be

Patrick Van Caeckenberghs 'Boerepatee', hing eerder al in het SMAK. Beeld Damon De Backer
Patrick Van Caeckenberghs 'Boerepatee', hing eerder al in het SMAK.Beeld Damon De Backer

4. Het Vlot

Zeventig kunstenaars, tweeëntwintig locaties, één stad. Curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos volgen Jan Hoets iconische afscheidstentoonstelling De zee: salut d'honneur op met een ambitieuze expo waarin Oostende een speeltuin voor kunstenaars wordt.

Lees hier onze recensie.

Tot 15/4 op verschillende locaties in Oostende. hetvlot-oostende.be

Uncertain Journey van Chiharu Shiota voor Het Vlot. Beeld Eric de Mildt
Uncertain Journey van Chiharu Shiota voor Het Vlot.Beeld Eric de Mildt

5. Beni Bischof. We Must Go Deep Into the Forest

Bambi en Rambo, een schattig hertje met grote, onschuldige ogen en een indrukwekkende spiermassa in de vorm van Sylvester Stallone. Verschillender kunnen twee figuren bijna niet zijn, maar de Duitse kunstenaar Beni Bischof brengt ze in de PLUS-ONE Gallery samen in één tentoonstelling.

Lees hier ons verslag van de expo.

Tot 20/1 in PLUS-ONE Gallery, Antwerpen. plus-one.be

null Beeld beni bischof
Beeld beni bischof

6. Hello, Robot

R2-D2 is in het land! De droid uit Star Wars is een pronkstuk van Hello, Robot, een ietwat ongemakkelijke tentoonstelling in het Design Museum die toont hoe mens en machine steeds dichter bij elkaar komen door technologie.

Lees hier onze recensie.

Tot 15/4 in Design museum Gent. designmuseumgent.be

Onder grote belangstelling en met veel voorzichtigheid werd R2-D2 afgelopen week uitgepakt in het Design Museum van Gent, voor de tentoonstelling 'Hello Robot'. Beeld James Arthur
Onder grote belangstelling en met veel voorzichtigheid werd R2-D2 afgelopen week uitgepakt in het Design Museum van Gent, voor de tentoonstelling 'Hello Robot'.Beeld James Arthur

7. Ai Weiwei. Mirror

Met 20.000 foto's in het Antwerpse FOMU wil China's beroemdste kunstenaar ons overdonderen, en een spiegel voorhouden. Mirror, zo heet Ai Weiweis allereerste fototentoonstelling in België. Een expo die je kan lezen als een gedicht, en ze loopt nog maar even.

Lees hier ons interview met Ai Weiwei.

Tot 18/1 in FOMU, Antwerpen. fotomuseum.be

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

8. Mata Hari, de mythe en het meisje

Exact 100 jaar na haar executie vertelt Leeuwarden voor het eerst het volledige verhaal van Margaretha Geertruida Zelle. Wereldberoemd geworden als exotische danseres, acuut ten onder gegaan aan een overdosis spionage. Maar was ze echt schuldig?

Lees hier ons verslag van de expo.

Tot 2/4 in Fries Museum, Leeuwarden. friesmuseum.nl

null Beeld rv
Beeld rv

9. Thomas Vandenberghe

Thomas Vandenberghe noemt zichzelf een dagboekfotograaf. Zijn snelle snapshots vertellen intieme verhalen waarvan hij niet zeker is of ze wel voor onze ogen bestemd zijn. “Juridisch ga ik niet over de schreef, emotioneel schuur ik wel tegen de rand.” Deze expo gaat zijn laatste weken in.

Lees hier ons gesprek met Thomas Vandenberghe.

Tot 31/1 in Stieglitz 19, Antwerpen. stieglitz19.be

null Beeld thomas vandenberghe courtesy stieglitz19
Beeld thomas vandenberghe courtesy stieglitz19

10. Kattenliefde. Negen levens in de kunst

Ze krabben, blazen en laten overal een spoor van vernieling en haar achter. Vanwaar dan toch die allesverzengende affectie voor poezen? De expo Kattenliefde zoekt de verklaring in de kunst. Last call!

Lees hier ons verslag van de expo.

Tot 14/1 in de Kunsthal, Rotterdam. kunsthal.nl

His Majesty uit de fotoreeks Majestic van Marie Cecile Thijs
 Beeld Marie Cecile Thijs
His Majesty uit de fotoreeks Majestic van Marie Cecile ThijsBeeld Marie Cecile Thijs
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234