Maandag 19/04/2021

Dexia maakt Wetstraat nerveus

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders (MR) heeft maandag een afspraak met zijn Franse evenknie François Baroin over Dexia. In ons land hekelen diverse parlementsleden dat de vertegenwoordigers van de overheid onvoldoende informatie laten doorstromen.

De oprichting van een nieuwe Franse bank, met als aandeelhouders Dexia France, CDC en Banque Postale, wordt door Didier Reynders met zoveel woorden bevestigd. Reynders zei gisteren in diverse Franstalige media en op de VRT-radio dat hij met Baroin daarover maandag een onderhoud had "dat moet leiden tot een oplossing". Die nieuwe entiteit moet een antwoord bieden op de structurele problemen rond de financiering van de lokale overheden. Dat dit een impact zal hebben op de huidige Dexia Groep staat vast, maar de concrete invulling maakt momenteel deel uit van de onderhandelingen op het hoogste niveau.

Aan Franse kant zou een opsplitsing van de groep in een Belgische en een Franse tak bijzonder moeilijk liggen. Ook Reynders liet verstaan dat hij geen voorstander is van dergelijk scenario, en een oplossing wil vinden zonder te raken aan de huidige structuur. Aan Vlaamse zijde gaan er meer stemmen op om de bank op te splitsen, zodat er een einde komt aan de schizofrenie waarbij België instaat voor de funding van de Franse kredieten. Een grote drempel die daarbij moet genomen worden is de zogeheten legacy-portefeuille met rommelkredieten, die 100 miljard euro weegt en als een molensteen om de balans van Dexia hangt. Minister Reynders zei gisterenochtend op de VRT-radio "dat er misschien nieuwe waarborgen moeten komen, in het belang van de aandeelhouders en de klanten".

Oppositie eist ontslag

Intussen hekelen een rist parlementsleden in ons land het gebrek aan informatie vanuit Dexia. Ook de doorstroming naar het parlement van het verloop van de onderhandelingen waarbij Reynders betrokken is, is onvoldoende, klinkt het. Eerder was er al de oproep van John Crombez, fractievoorzitter van de sp.a, die wilde dat Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene in het Vlaams Parlement tekst en uitleg kwam verschaffen. Eric Van Rompuy (CD&V), voorzitter van de commissie Financiën, hekelde de manier waarop Crombez zich probeert te profileren in het dossier. "Ik betreur dat men politieke spelletjes speelt, terwijl het hier wel om het spaargeld van de mensen gaat." Inmiddels heeft ook Groen! zich achter Crombez geschaard. Kamerlid Meyrem Almaci vindt dat de politieke bestuurders bij Dexia en de Gemeentelijke Holding mee verantwoordelijk zijn voor "het fiasco" waarin de bank zich nu bevindt en dat mensen als Dehaene en Gemeentelijke Holding-voorzitter Francis Vermeiren best collectief ontslag nemen. Almaci vraagt ook dat de bijzondere bankencommissie samenkomt om het Dexiadossier tegen het licht te houden. Vlaams-minister president Kris Peeters (CD&V) liet intussen weten dat er is afgesproken dat de Vlaamse regering dinsdagnamiddag in het Vlaams Parlement aan de commissie Financiën toelichting zal geven.

Dat de Vlaamse overheid, ondanks de miljardensteun, geen zitje heeft in de raad van bestuur is volgens kringen rond de Vlaamse overheid omdat het Vlaams gewest slechts een aandelenpakket van 2,7 procent vertegenwoordigt in het kapitaal. "Te klein om aanspraak te kunnen maken", zegt een bron.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234