Zondag 26/06/2022

Dexia en Artesia op zoek naar een alliantie

Veel vragen over "Dexia Banking Corporation"

Eindelijk, na ruim twee jaar, haalt de Belgische financiële sector de tekentafel nog eens boven. Maar het enige wat voorlopig vaststaat over het alliantieproject van Dexia en Artesia Banking Corporation, is dat beide partijen praten. Maar waarover precies?

Brussel

Jan Scheidtweiler

'De groepen Dexia en Arco zijn onderhandelingen begonnen met het oog op een mogelijke alliantie op het vlak van bank- en verzekeringsactiviteiten en de voorwaarden en mogelijkheden onder dewelke die tot stand kunnen komen." Dat was zowat het enige wat Arco, de holding boven Artesia, en Dexia gisteren wilden meedelen na een lek in Le Soir. Volgens de Franstalige krant zouden beide groepen volgende week al een fusieproject aankondigen. Daardoor zou de tweede bankgroep van België ontstaan, na Fortis en voor KBC. De toenadering zou volgens Le Soir een maand of zeven geleden gezocht zijn door Arco-Artesia, dat twijfelde of het wel groot genoeg was om te blijven meespelen in de Europese banksector.

Arco en Dexia ontkenden gisteren dat er al een akkoord is over een alliantie of samenwerking. Ook heel wat bestuurders van beide instellingen bleken niet op de hoogte van de plannen. De raad van bestuur van Dexia Holding zou pas volgende week dinsdag formeel ingelicht worden.

Dat beide partijen met elkaar onderhandelen over een samenwerking, is op zich al erg opmerkelijk. Na de overname van BBL door ING, de fusie tussen ex-Cera en ex-KB en de overname van de Generale Bank door Fortis, leek de Belgische financiële sector zijn herschikking wel gehad te hebben. Door de nieuwe gesprekken ligt die constructie nu opnieuw op de tekentafel.

Maar waarover zouden beide partijen dan wel praten? Over een echte fusie, zoals Le Soir schreef? Of over een wat meer bescheiden operatie, zoals de persmededeling van beide groepen leek aan te geven?

Het samensmelten van de Dexia en Artesia Banking Corporation lijkt niet zo evident, al was het maar omdat Dexia een paar maten groter is dan Artesia. Zo'n fusie zou er eigenlijk op neerkomen dat Dexia Artesia zou overnemen. Daarbij zou Arco - de christelijke coöperatieve beweging die Artesia controleert - aandelen Dexia krijgen in ruil voor zijn huidige aandelen Artesia Banking Corporation. En het lijkt niet meteen de missie van een christelijke coöperatieve om aandeelhouder te zijn van een Frans-Belgische bankengroep. Bovendien zou zo'n fusie heel wat knip- en plakwerk met zich meebrengen. Zo is Artesia aan een - bescheiden - expansie in het buitenland begonnen, met vestigingen in onder meer Frankrijk, Oostenrijk en Zwitsersland. Ook Dexia is de jongste jaren steeds actiever in het buitenland, maar focust zich op overnames die de groep helpen als specialist in de financiering van lokale besturen (zoals FSA in de Verenigde Staten) en in vermogensbeheer (de Nederlandse bank Labouchère). Buitenlandse voorbeelden, zoals dat van het Zwitserse UBS, tonen aan dat de integratie van zo'n geheel vaak meer moeilijkheden dan voordelen oplevert.

Verschillende analisten gingen er daarom gisteren eerder van uit dat het tot een joint venture zal komen waarbij beide partijen samen activa onderbrengen in een pool die ze samen controleren. De meest aangewezen activiteiten lijken daarbij de diensten voor particulieren te zijn (retailbankieren en verzekeren). Zo heeft Dexia, sinds het een partnership met zijn 'natuurlijke bondgenoot' Omob aan zijn neus zag voorbijgaan, langs de verzekeringskant een lacune. Om die lacune te vullen, heeft Dexia in 1999 Elvia verzekeringen overgenomen en omgedoopt tot Dexia Insurance. Maar die stap was al bij al te laat en te klein, heeft Luc Onclin, de vice-voorzitter van Dexia, toegegeven. Sinds de overname heeft Dexia Insurance wel een steile klim ingezet. In het eerste semester van vorig jaar steeg het premie-incasso er met 32 procent tot 406 miljoen euro. Maar dat is al bij al nog bescheiden, geeft Onclin toe. "Ons probleem is geweest dat we al te lang zo braaf geweest zijn om te wachten op een samenwerkingsakkoord met Omob."

"Dexia is nog steeds een kabouter op de Belgische verzekeringsmarkt", zegt Herman van der Loos, een analist van Bank Degroof. "KBC en Fortis zijn daar de reuzen."

Om zijn verzekeringspoot aan te sterken, zou Dexia daarom wat blij zijn als het mocht zakendoen met DVV, de op vier na grootste verzekeraar op de Belgische markt.

Naast die verzekeringsactiviteiten zou ook het samenvoegen van het bancaire netwerk winst kunnen opleveren. Dexia heeft zo'n 950 bankkantoren in België, Artesia heeft 584 bankkantoren in de Benelux. Maar het samenvoegen en uitdunnen van zo'n netwerk is een werk van lange adem, zegt Van der Loos. "Je merkt dat ook bij Fortis en bij KBC. Er worden synergiewinsten vooropgesteld bij het mergen van het kantorennet, maar je merkt dat die winsten pas na drie, vier jaar beginnen te komen. Bovendien zullen ze er ook geen sociaal bloedbad van willen maken, ze zullen heel geleidelijk willen werken." Dexia lijkt daarbij voor Artesia een interessante partij. De groep heeft haar kantorennet - onder Onclin - al teruggebracht van 1.400 tot 950 kantoren. Die worden allemaal beheerd door zelfstandigen, wat het voor de bank een wat soepeler instrument maakt dan bij Artesia, waar de Bacob-personeelsleden allemaal een bediendestatuut hebben.

"Voor Artesia zou het gezamenlijk delen van een kantorennet ook een reële besparing kunnen betekenen", zegt Van der Loos. "Ze zouden veel minder kapitaal moeten inzetten omdat ze de controle erover zouden delen." Ook hij gaat er van uit de alliantie de vorm zal aannemen van een joint venture, waarin beide partijen een participatie aanhouden. Verder ziet van der Loos het voorlopig niet gaan. Al geeft hij wel toe dat de corporate finance-activiteit van Artesia, die de groep overnam toen ze Paribas België kocht, voor Dexia een interessante aanvulling is. "Dat is nu een blinde vlek bij Dexia." De afdeling corporate finance van Artesia begeleidt bedrijven bij hun kapitaaloperaties. Artesia is bijvoorbeeld een van de grootste schuldeisers van Lernout & Hauspie.

Dexia is nog steeds een kabouter op de Belgische verzekeringsmarkt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234