Maandag 06/12/2021

Dewinter tekent opnieuw VB-partijlijn uit in boek

Brussel l Met het oog op de verkiezingen verandert het VB het geweer van schouder. De partij wil niet langer coalities aangaan om uit het cordon te breken. In zijn nieuwe boek Zeggen wat u denkt predikt Philip Dewinter de revolutie. Hij wacht op de big bang van de traditionele partijen. 'We zijn slechts één crisis van de macht verwijderd.'

'Liever wolf in het bos, dan vette hond met de keten om de hals.' De versregel van Wies Moens moet volgens Dewinter meer dan ooit het leidmotief van het VB worden. Het anti-establishmentkarakter is de absolute troef van de partij en dat moet duidelijker in de verf worden gezet. Wie daaraan twijfelt, ook binnen de partij, heeft het bij het verkeerde eind. "Het handhaven van het cordon sanitaire doet sommigen soms twijfelen aan de strategie en de tactiek van het Vlaams Belang. Moet er niet nog meer water in de wijn worden gedaan? Moeten we niet salonfähig worden?", schrijft Dewinter. Hij geeft zelf het antwoord. In de plaats van discussie over die vragen moet er opnieuw eenheid komen. "Eenheid in denken, leiding en handelen heeft de partij groot gemaakt. Die succesformule moeten we overeind houden."

Een terugkeer naar het rauwe VB hoeft dat voor Dewinter niet te betekenen. Ook achter het afdrukken van een aantal oude speeches in het boek - met onder meer pleidooien voor een blank Europa en het zeventigpuntenplan - hoeft geen betekenis gezocht te worden. "Ik sta achter alles wat ik heb gezegd, alleen is de tijdsgeest veranderd, dus ook de uitgangspunten en ons programma."

Na de 'overwinningsnederlaag' van 8 oktober in Antwerpen leek de voorman van het VB in de touwen te hangen, maar zijn nieuwe boek moet duidelijk maken dat de echte patron van het VB terug is van weggeweest. Zijn boek weerspiegelt niet enkel zíjn visie, maar "dé visie op de toekomst van de partij".

Over de 'rel-Morel' veegt hij genereus de spons. "Ik begrijp dat jonge veulens staan te trappelen. Vanzelfsprekend ben ik geïrriteerd als ik persoonlijk word aangevallen, maar dat is vergeten. Mensen als Marie-Rose Morel, Jurgen Verstrepen en Bruno Valkeniers zullen in de toekomst zeker een belangrijkere rol kunnen spelen, alleen moet men niet willen lopen voor men kan stappen."

Anders dan voorzitter Frank Vanhecke blijft Dewinter wel een groot voorstander van een forza flandria. "Er komt zeker geen kartel met Jean-Marie Dedecker voor 10 juni, maar na de verkiezingen, als versplinterd rechts zijn fouten vaststelt, kan er opnieuw gepraat worden. Nu dreigen de stemmen verdeeld te raken. Ook al haalt Dedecker straks maar 2 procent, als dat 1 procent verlies betekent voor het VB, is dat een probleem." Indiscreties leren intussen dat de peiling van VRT-De Standaard, die morgen vrijgegeven wordt, de Lijst Dedecker maar 2 procent zou geven. Dedecker verwacht dat de druk vanuit de media om in kartel te gaan met het VB zal toenemen, maar herhaalde nogmaals dat een overstap of kartel met het VB 100 procent uitgesloten is en blijft. (ToC)

Het cordon heeft sommigen doen twijfelen over onze strategie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234