Maandag 26/07/2021

Politiek

Dewinter en Van dermeersch leggen zich niet neer bij sanctie van partijtop Vlaams Belang

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Filip Dewinter, Anke Van dermeersch, Jan Penris en Frank Creyelman, de vier Vlaams Belangers die vorige week een bezoek brachten aan het Griekse Gouden Dageraad, leggen zich niet neer bij het besluit van het partijbestuur van het VB. Dat besliste gisteren om de eerste drie terecht te wijzen en om Van der meersch te schrappen als bestuurslid en te vervangen als gemeenschapssenator. In een brief vragen ze aan de partijraad - het hoogste partijorgaan - om over de zaak gehoord te worden. "En die is statutair verplicht daarop in te gaan", zegt Dewinter.

Tijdens een extra partijbestuur werden Dewinter en co gesanctioneerd voor het feit dat ze "de indruk hebben gewekt dat het Vlaams Belang zich zou associëren met (...) Gouden Dageraad". Van dermeersch houdt vol dat de reis bedoeld was om de vluchtelingencrisis met eigen ogen te aanschouwen en dat zij, Dewinter, Penris en Creyelman contact hadden met verschillende organisaties en verschillende politieke partijen. Gouden Dageraad was daar een van, maar ook de communisten. "En daar struikelt niemand over", aldus Van dermeersch.

Dat de vier in beroep zouden gaan tegen de beslissing van het partijbestuur, klopt niet, zegt Van dermeersch. "Er is niet eens een procedure geweest om tegen in beroep te gaan." Wat ze wel zullen doen, is de partijraad per brief vragen om gehoord te worden. Filip Dewinter: "Statutair is die verplicht daarop in te gaan. Wij zijn op geen enkel moment uitgenodigd".

Normaal had de hele kwestie tijdens het partijbestuur van maandag aan bod moeten komen, maar "in een hysterische bui" - dixit Van dermeersch - besliste te VB-top zondag al om maatregelen te treffen. Op de vergadering van maandag is Van dermeersch naar eigen zeggen dan ook niet meer welkom.

Windhaan

Er werd ook beslist Van dermeersch te vervangen als gemeenschapssenator, maar zelf ziet ze "geen reden om ontslag te nemen". Vraag is wie precies het laatste woord heeft over het Senaatszitje van Van dermeersch. Zij of de partij? De juridische diensten van de Senaat en het Vlaams Parlement spreken elkaar voorlopig tegen. "Senator Van dermeersch blijft senator zolang ze niet zelf ontslag genomen heeft", klinkt het bij de eerste. Maar volgens de diensten van het Vlaams Parlement staat het de VB-fractie vrij om per brief een nieuwe deelstaatsenator voor te dragen.

Filip Dewinter toont zich intussen niet onder de indruk en is niet bereid water bij de wijn te doen omdat zijn stijl de huidige partijtop niet zou bevallen. "Ik doe al dertig jaar aan politiek en dat op een manier die toch redelijk succesvol is", zegt hij. "Op mijn 54 jaar ga ik niet meer veranderen van stijl. Ik ben geen windhaan, ik ben wie ik ben."

Terwijl het partijbestuur vandaag vergadert, voeren Dewinter en Van dermeersch actie tegen de geplande inplanting van een moskee in de Antwerpse wijk Luchtbal. "Dat is veel nuttiger dan het monddood maken van parlementsleden", aldus Dewinter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234