Zaterdag 01/10/2022

Dewael geeft zuurstof aan strijd tegen extreem-rechts

De manifeste aanwezigheid van extreem-rechts in ons politieke landschap schaadt het Vlaamse belang. Dat leert Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD) uit een studie naar het imago van Vlaanderen bij buitenlandse opinieleiders. Ook met zijn 11 juli-toespraak wil Dewael nieuwe zuurstof geven aan de strijd tegen extreem-rechts. In een voorpublicatie uit zijn komende boek Dit is een mens in Zeno, verder in deze krant, legt hij uit waarom.

Brussel

Eigen berichtgeving

Eigenlijk heeft Vlaanderen geen imago. Dat blijkt uit de studie 'Vlaanderen in de wereld. Visie op Vlaanderen door opinieleiders' van het bureau Inra, aldus de Vum-kranten. Voor het onderzoek werd een achthonderdtal opiniemakers ondervraagd uit Europa, Australië, Turkije en Zuid-Afrika. De kennis over Vlaanderen bij de ondervraagden blijkt erg miniem te zijn. Meest bekend zijn Brussel en de andere Vlaamse cultuursteden. Opmerkelijk is voorts de lage waardering voor de Vlaamse politiek. Dat blijkt geheel en al te wijten te zijn aan de aanwezigheid van het racistische Vlaams Blok op het politieke veld. Voor veel buitenlandse opiniemakers is Vlaanderen een onverdraagzaam, extreem-rechts staatje.

Die negatieve associatie zit minister-president Dewael niet lekker. Recentelijk probeerde Dewael de strijd tegen extreem-rechts al op te voeren. In de afloop van de zaak-Sauwens wreef hij Blokker Philip Dewinter een fascistische lichaamstaal aan. Dewael wil ook werk maken van de uitbouw van een Vlaams holocaustmuseum in Mechelen en steunt de verzoeningspogingen tussen collaborateurs en verzetslui uit de Tweede Wereldoorlog.

Ook in zijn boek Dit is een mens, dat in het najaar verschijnt, komt Dewael uitgebreid terug op zijn bezorgdheid over het oprukkende extreem-rechts. "Het regime dat begon met het verbranden van boeken en eindigde met het verbranden van mensen ligt straks zestig jaar achter ons", schrijft Dewael. "Uit boeken en getuigenissen zoals die van (Primo) Levi en (Jean) Améry blijkt dat het niet geheel onmogelijk is dat zulke regimes opnieuw aan de macht komen."

Het beste wapen tegen de terugkeer van ondemocratische regimes is de herinnering, vervolgt de Vlaamse regeringsleider: "Meer kennis en meer begrip voor de omstandigheden en de motivaties van wie zich niet in het kamp van de grijze mussen bevond, kan wél leiden tot meer wederzijds respect en tot verzoening." (BE)

Een voorpublicatie uit Dit is een mens leest u in Zeno.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234