Dinsdag 29/11/2022

Devoter dan de ‘echte’ moslima’s, maar toch gewiekst als het moet

Over de ondervragingen van de jonge bekeerlinge is nog niets bekend. Deckers’ advocaat Hans Rieder houdt de lippen stijf op elkaar. Volgens gerechtelijke bronnen was haar liefje Mohammed Johri een fanatiek moslim en keek Deckers heel hard naar hem op. Toch toonde ze zich de voorbije drie weken allerminst een naïeve volgelinge.

Lesley Deckers is terug waar ze op 23 juli per helikopter landde: in de Brugse gevangenis. Alleen zit ze deze keer achter tralies. De onderzoeksrechter heeft Deckers gisteren aangehouden wegens de gijzeling van de helikopterpiloot die ze samen met Lahoucine El Haddouchi pleegde, een Mechelse vriend van Ashraf Sekkaki. Die helikopter diende om drie gedetineerden op te pikken in de Brugse strafinrichting.Ook de carjacking is weerhouden tegen Deckers. Net na de landing van de helikopter in Aalter overvielen Sekkaki en zijn kompanen een vrouw die aan een benzinestation stond te tanken. Ze dwongen haar op de passagierszetel plaats te nemen en reden weg met de auto. Pas in Melle werd de vrouw vrijgelaten.Voorlopig is de bekeerlinge uit Hoboken echter niét in verdenking gesteld van de vier bankovervallen die de drie ontsnapte gedetineerden Ashraf Sekkaki, Abdelhaq Melloul-Khayari en Mohammed Johri pleegden tijdens hun vlucht. Daarvoor stelde Deckers haar donkergrijze Peugeot ter beschikking. De auto werd opgemerkt bij één van de overvallen.Latifa Raïss, de 36-jarige vrouw die Lesley Deckers ongeveer een week onderdak verschafte in haar appartement in Beringen, is eveneens aangehouden. Zij wordt verdacht van het verbergen van een persoon die gezocht wordt door het gerecht. Ze riskeert twee jaar cel. Vrijdag verschijnen de vrouwen voor de raadkamer.Hans Rieder, de advocaat die als raadsman werd aangezocht door de familie van Lesley Deckers, wilde het dossier gisteren niet becommentariëren. “Ik hou mijn pleidooi voor de raadkamer.”Volgens Thomas Bailleul, de advocaat van Latifa Raïss, wist zijn cliënte “in al haar naïviteit” eerst niet eens wie ze in huis kreeg. Lesley Deckers was bij Raïss terechtgekomen via een gemeenschappelijke vriendin, die het mogelijk te heet onder haar voeten voelde worden. Wanneer Raïss te weten is gekomen wie haar logé precies was, kon haar raadsman gisteren nog niet kwijt.

‘Roomser dan de paus’

Is Deckers het slachtoffer van de praktijken van haar moslimvriend, voor wie ze van geloof veranderde? Een ingewijde beschrijft de 23-jarige Mohammed Johri als een “bijzonder militante moslim”. Volgens een vriendin van de jonge vrouw is hij een “meester-manipulator”. De pas bekeerde Lesley Deckers zou zich hebben willen bewijzen en voldeed aan al zijn wensen.“Bekeringen zijn een complexe zaak”, waarschuwt islamoloog en politiecommissaris Alain Grignard (ULB). “Het gros van de bekeerlingen wendt zich tot de islam om administratieve, puur conventionele redenen, om problemen met de (schoon)familie te vermijden. Daarnaast heb je de intellectuele bekeerlingen, zij veroorzaken zelden problemen. De derde groep zijn de ‘revolutionaire’ bekeerlingen. Bijna altijd gaat het om mensen die alleen staan in de maatschappij en problemen hebben in het leven. Zij voelen zich aangetrokken tot het groepsaspect dat de islam kenmerkt en zullen altijd hun uiterste best doen om de beste moslim ooit te zijn.”Volgens de Nederlandse islamexpert Abdel Razaq zijn vele bekeerlingen in hun godsdienstuitoefening inderdaad ‘roomser dan de paus’. Ze zijn gedesillusioneerd in de westerse, in hun ogen materialistische maatschappij en op die manier een makkelijke prooi voor manipulators. Grignard: “Zulke bekeerlingen zijn desnoods bereid om criminele daden te plegen om aan de eisen van hun manipulator te voldoen. Zijn ze dan het slachtoffer van hun bekering of van de problemen die aan de basis liggen van hun bekering? Moeilijk te zeggen.”Voor haar eigen eer en glorie moest Lesley Deckers het in elk geval niet doen. Op Marokkaanse forums wordt ‘gangsterliefje’ en ‘neomoslima’ Lesley Deckers met pek en veren besmeurd. Maar haar negentien dagen lange vlucht bewijst dat ze ook geen onderdanig seutje is: bij huiszoekingen in Antwerpen was ze de politie tot twee keer toe te slim af.Volgens een onbevestigde bron zou ze Latifa Raïssa flink betaald hebben om haar een onderduikadres te bieden, maar professor Grignard acht ook het omgekeerde goed mogelijk. “Onderschat de solidariteit binnen de islam niet”, aldus de islamoloog. “De groep is véél belangrijker dan het individu. Voor de groep doet men alles, in naam van Allah. Godsdienst is niet logisch. Het is iets irrationeels, maar het rechtvaardigt veel. Net als de liefde trouwens.”“Hoe het ook zij, als men opkijkt naar iemand die het niet zo nauw neemt met de normen en wetten van de maatschappij, zal men zelf ook minder geneigd zijn om zich aan de regeltjes te houden. Dat geldt zowel voor verliefden als bekeerlingen”, besluit Grignard.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234