Woensdag 23/10/2019

dEUS en Luc Tuymans organiseren festival tegen extreem rechts

Op 1 oktober haalt Tom Barman zijn gitaar boven in de strijd tegen onverdraagzaamheid. Op het Sint-Jansplein treedt zijn groep op om te tonen dat Antwerpen meer is dan racisme. Naast Luc Tuymans schaart ook Tom Lanoye zich achter de actie: 'Prachtig dat een nieuwe generatie rock-'n-rollers zich voor zijn stad engageert.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

Een aantal van Vlaanderens bekendste artiesten bundelt de krachten voor een groot en eenmalig festival dat een week voor de gemeenteraadsverkiezingen een vuist wil maken tegen onverdraagzaamheid en extreem rechts. Initiatiefnemer is Tom Barman, de frontman van rockgroep dEUS die vorig jaar al luidop droomde van "een groot feest tegen het Vlaams Belang". Barmans droom wordt zeer binnenkort realiteit, zo vernam De Morgen. Het festival tegen extreem rechts zal plaatsvinden op zondag 1 oktober op het Sint-Jansplein in Antwerpen.

Over de precieze artistieke invulling is voorlopig nog niet veel bekend. Het staat wel al vast dat Barman en dEUS die dag voor het eerst sinds lang in hun thuisbasis Antwerpen zullen concerteren. Daar zal het echter niet bij blijven. Barman vroeg en kreeg onder meer al de steun van de befaamde beeldende kunstenaar Luc Tuymans, eveneens een Antwerpenaar. Op welke manier Tuymans aan het project zal meewerken, is nog onduidelijk. "Het project wordt nog volop besproken", zegt Tuymans in een gesprek met deze krant. "Ik heb me tot nu toe alleen geëngageerd om iets te doen. Maar op dit ogenblik weet ik nog niet precies wat. Een tentoonstelling wordt het zeker niet. Dat zou een beetje belachelijk zijn."

De stad Antwerpen bereidt zich intussen al volop voor op het evenement. Volgens Kiki Vervloessem, woordvoerster van burgemeester Patrick Janssens, wordt het festival "een van de grote Antwerpse evenementen van dit jaar". De stad is zijdelings bij het project betrokken. "Wij gaan het uiteraard niet financieren", zegt Vervloessem. "Maar gezien de grootte en de waarschijnlijke impact van het evenement zijn we verplicht om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Uiteraard zijn er ook al gesprekken geweest met de Lijn."

Initiatiefnemer Tom Barman sprak een tijd geleden ook met schrijver Tom Lanoye over zijn project. Lanoye, twaalf jaar geleden de bezieler van een min of meer gelijkaardig initiatief, Arm in arm, benadrukte gisteren dat hij alleen maar vanuit de achtergrond bij het nieuwe project betrokken is. Het maakt de schrijver daarom niet minder enthousiast. "Tom Barman en ik hebben er al een tijd geleden met elkaar over gesproken", aldus Lanoye. "Uiteraard sta ik er volledig achter. Maar ik wil dit project absoluut niet naar me toetrekken. Ik vind het vooral prachtig om te zien hoe een nieuwe, jonge generatie rock-'n-rollers zich expliciet over politiek wil uitspreken en zich voor zijn stad wil engageren."

De gedachte dat zo'n initiatief wel eens contraproductief zou kunnen werken, schrikt Lanoye niet af. "Niets doen is ook niet productief. Ik juich het toe dat Tom Barman zich niet door dat soort gedachtes laat tegenhouden en onze beste rockgroep van het moment zich zo uitgesproken politiek opstelt. Bovendien ben ik een groot voorstander van preken voor de eigen parochie."

Tom Barman zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Eerder liet hij al optekenen dat hij droomde van een festival dat "een ander gezicht van Antwerpen laat zien: een verdraagzaam Antwerpen, dat duidelijk maakt hoe het denkt over het Vlaams Belang". Barman vertelde toen ook dat hij niet de man is van de grote meningen. "Maar wat het Vlaams Belang betreft, is de tijd gekomen om een teken te geven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234