Donderdag 12/12/2019

Deurwaarders jagen zwakke consument steeds vaker op kosten

Een groeiende groep deurwaarders intimideert slechte betalers en rekent bij de inning van achterstallige facturen onnodig hoge kosten aan, zegt een verenigd front van schuldbemiddelaars, armoede- en consumentenorganisaties. De grootste dupe van die wanpraktijken is de zwakke consument.

door Emmanuel Vanbrussel

BRUSSEL l In deurwaarderskringen spreekt men van een 'georkestreerde campagne' tegen hen, maar zelfs bij hen is te horen dat 'een minderheid van deurwaarders fout bezig is'.

Omdat het probleem almaar grotere proporties aanneemt, trekken organisaties als het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling, Welzijnszorg en OIVO samen aan de alarmbel. Ook de politici Magda De Meyer (sp.a) en Tom Dehaene (CD&V) klagen de wanpraktijken aan.

Alles draait om de minnelijke invordering van achterstallige facturen van bedrijven als Electrabel, Belgacom of De Lijn of de onbetaalde rekeningen bij een ziekenhuis of een waterbedrijf. Vroeger was de minnelijke invordering - de procedure waarbij het gerecht nog niet tussenbeide komt - het bijna exclusieve actieterrein van incassobureaus als Intrum Justitia, maar door een gat in de wet worden die nu weggedrongen door een tiental grote deurwaarderskantoren.

De incassobureaus mogen van de zogenoemde incassowet geen invorderingskosten aanrekenen aan de consument. De deurwaarders vallen niet onder die wet en kunnen daardoor wel inningsrechten aanrekenen. Ze hebben bovendien vrij spel over welke bijkomende kosten ze factureren. De Economische Inspectie, die de incassobureaus controleert, heeft geen bevoegdheid over hen. Gevolg: de consument moet vaak tientallen euro's extra ophoesten wanneer een deurwaarder achter hem aanzit, zo zeggen schuldbemiddelingsorganisaties.

Bovendien maken de deurwaarders misbruik van hun statuut als ministerieel ambtenaar die verlengstuk is van het gerecht, zo beweert het gemeenschappelijk front. Er wordt bijvoorbeeld meteen met een dagvaarding gedreigd. "Het gaat om pure intimidatie. Ik ken een deurwaarder die bij een minnelijke invordering 'Pro Justitia' op de enveloppe zet. Ongehoord", zegt Magda De Meyer. Zij pleit voor strengere controles en hoopt dat de kwestie in het volgende regeerakkoord wordt geregeld.

Een tiental grote deurwaarderskantoren hebben van de minnelijke invordering een grootschalige commerciële activiteit gemaakt, tot ergernis van de incassobureaus, die met lede ogen zien hoe deurwaarders topklanten als grote energie- of telecombedrijven afsnoepen. De spanning tussen de bewuste groep deurwaarders en de grote incassobureaus loopt hoog op. De inning van achterstallige facturen van bedrijven als pakweg Telenet of Mobistar is immers 'big business', waar tientallen miljoenen euro's in rondgaan.

In deurwaarderskringen wordt bevestigd dat er "een aantal rotte appels" zijn, die echter beperkt blijven tot een kleine minderheid. "De incassobureaus zijn met hun corporatistische motieven erin geslaagd om de politiek voor hun kar te laten spannen", klinkt het. "Deurwaarders hebben van oudsher aan minnelijke vordering gedaan. Als de incassobureaus echt goedkoper zijn voor de eindconsument, waarom was er dan een wet nodig om hen te reglementeren? En intimidatie? Het is maar hoe je het bekijkt. Wij worden tenminste serieus genomen. Kijk maar eens op de schouw van een huiskamer. De brieven van de deurwaarders liggen apart."

De kernvraag is hoe ver een deurwaarder mag gaan in een commerciële activiteit. Een officieel standpunt van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders viel er gisteren niet te rapen. Volgens een hooggeplaatste ingewijde zijn de deurwaarders onderling verdeeld. De Kamer debatteerde gisteren urenlang over de kwestie, maar wil pas vandaag reageren op de kritiek van de welzijnsorganisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234