Zaterdag 15/05/2021

Video

Deurwaarder laat bevel tot betalen 20.000 euro achter bij Francken

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Een gerechtsdeurwaarder is rond 16.30 uur aangekomen aan het kabinet van Theo Francken, met een bevel tot het betalen van 20.000 euro aan dwangsommen en ongeveer 5.000 euro aan gerechtskosten. De eis komt er nadat de staatssecretaris het Syrische gezin uit Aleppo geen visum wilde geven. Na een kwartier vertrok de man zonder een verklaring af te leggen.

Francken gaf eerder vandaag nog te kennen dat hij niet begrijpt waarom de familie niet naar buurland Libanon wil. Volgens de staatssecretaris is het in Libanon veilig en heeft de regering met succes gesprekken gevoerd met de regering van het land. De advocate van het Syrische gezin wijst het voorstel echter resoluut af: "Libanon is totaal niet veilig voor Syrische vluchtelingen."

Michel: "We zullen alle juridische middelen gebruiken"

Tijdens een minidebat in de Kamercommissie Justitie verklaarde Charles Michel vandaag nog dat de federale regering onderzoekt of ze de dwangsommen kan laten blokkeren. De premier herhaalde dat de regering de rechtsstaat volledig zal respecteren. "Maar wij zullen onze juridische middelen gebruiken, zoals elke burger kan."

Michel kreeg van verschillende fracties vragen voorgeschoteld over de visumrel. Zoals bekend besliste het Brusselse hof van beroep vorige week dat Francken een humanitair visum moet uitreiken aan het gezin uit Aleppo, op straffe van een dwangsom van 4.000 euro per dag vertraging.

De regering stelt dat het een bevoegdheid van de staatssecretaris is om humanitaire visa toe te kennen en niet van de rechters. Ook meent de regering dat humanitaire visa niet kunnen worden aangevraagd buiten de Europese Unie, in tegenstelling tot wat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) had geargumenteerd.

Premier Michel benadrukte dat het Belgische standpunt in heel Europa wordt gedeeld. Bovendien heeft de RVV intussen in een gelijkaardige zaak een andere lezing toegepast dan in het dossier van het Syrische gezin.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Doe hier niet onnozel over"

Vanuit de oppositie kreeg premier Michel het verwijt dat de regering de rechtsstaat met de voeten treedt. "Ofwel betaalt u 4.000 euro per dag, ofwel geeft u een humanitair visum", stelde Monica De Coninck (sp.a). "Doe hier niet onnozel over. Het is niet zo dat wanneer u een visum geeft, de rest van de wereld naar hier komt."

"Ik betwist dat er geen mogelijkheid meer is in de procedure om ons standpunt te verdedigen", antwoordde de premier. "Er is nog ruimte om onze juridische mening te verdedigen. Hij merkte daarbij op dat de Raad van State de procedure van staatssecretaris Francken tegen de RVV-uitspraak ontvankelijk heeft verklaard.

De eerste minister vindt ook dat de Syrische familie het voorstel van een humanitair visum in Libanon in overweging zou moeten nemen. Een logica daarachter is dat vluchtelingen niet moeten aangemoedigd worden om veel geld te betalen aan smokkelaars om de riskante oversteek naar Europa te wagen. Michel verbaasde er zich ook over dat de familie naar Libanon is geweest om daar een
humanitair visum voor België te vragen, zonder dat parallel ook voor Libanon te doen.

Hij benadrukte ook dat ons land zich bijzonder solidair heeft getoond in de vluchtelingencrisis. De opvangcapaciteit werd zowat verdubbeld en België heeft meer dan 800 humanitaire visa uitgereikt, waarvan 500 aan Syrische families.

Kristof Calvo (Groen) laakte dat N-VA met belastinggeld campagne voert op de kap van oorlogsvluchtelingen. "Elke euro die deze campagne kost, moet de N-VA zelf ophoesten", stelde Calvo.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234