voetbalrellen
Deurne bereidt zich voor op de eerste officiële derby in 14 jaar: "We leven tussen vrees en hoop"
Wie Antwerp en Beerschot Wilrijk zegt, denkt ook aan voetbalheethoofden. Nu beide Antwerpse clubs elkaar treffen, houdt Deurne zijn hart vast voor rellen. De ordediensten lopen zich warm.
Het heeft veertien jaar geduurd, maar zondag staan de twee eeuwige voetbalrivalen uit Antwerpen, Antwerp en Beerschot (tegenwoordig Beerschot Wilrijk), opnieuw tegenover elkaar in een competitiematch. Het vernieuwde stadion van Antwerp is volledig uitverkocht, goed voor 15.000 supporters. Een achthonderdtal onder hen is aanhanger van Beerschot Wilrijk.
Volgens de Antwerpse politie is de kans reëel dat beide supportersclans hun rivaliteit niet alleen sportief willen botvieren. Het zou alvast niet de eerste keer zijn dat het tot incidenten komt. In augustus 2017 nog werd een supportersbus van Beerschot Wilrijk aan een verkeerslicht in Mortsel met stenen bekogeld door supporters van Antwerp met doeken voor hun gezicht.
Een jaar eerder, na de verloren titelwedstrijd van Antwerp tegen Eupen, braken er grote rellen uit in de omgeving van het stadion. Twaalf agenten raakten gewond, een politiecombi werd in brand gestoken. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageerde "geschokt en verbolgen".
"We leven tussen hoop en vrees", zegt Tjerk Sekeris (N-VA), districtsburgemeester van Deurne, over de derby van komend weekend. Het Bosuilstadion ligt op zijn grondgebied. "Ik denk dat zowat heel Deurne sympathie heeft voor Antwerp, maar als er weer vernielingen worden aangericht, kan dat snel keren."
Iedereen per bus
De Antwerpse politie houdt zich in elk geval klaar om in te grijpen. Morgenmiddag worden de verschillende diensten gebrieft over hoeveel agenten precies ingezet worden. De aanpak zal sterk lijken op die bij de competitiematch van Antwerp tegen Club Brugge. De federale politie levert versterking met 40 à 50 manschappen, drie waterkanonnen, ruiters en één helikopter.
Nu al staat vast dat Beerschot Wilrijk met veertien supportersbussen vanuit de thuisbasis op het Kiel zal afzakken naar het stadion van Antwerp in Deurne-Noord. De bussen worden begeleid door de politie. "Veertien jaar geleden werd de Antwerpse ring daar tijdelijk voor afgesloten", zegt Francis Regemeutter, veiligheidsverantwoordelijke bij Beerschot Wilrijk. "Maar toen vertrokken er nog 30 bussen. Zondag zullen ze in groepjes van drie rijden."
Bij aankomst aan de Bosuil parkeren de bussen op een afgesloten parking en worden de fans via een sas het stadion in gelaten. Voor en tijdens de wedstrijd zullen beide supportersclans zo ver mogelijk van elkaar gescheiden worden, een standaardprocedure voor een risicowedstrijd. Meer nog: bij alle uitwedstrijden van Antwerp dit seizoen en al die van Beerschot Wilrijk in Play-off 2 moeten de supporters verplicht per bus komen. De reputatie van de supporters van beide clubs snelt hen vooruit.
Tijdens de wedstrijd houden de stewards een oogje in het zeil, in totaal ruim 150. Eveneens aanwezig in de tribunes: politie-inspecteurs in burger. Zij kunnen meteen melden als het uit de hand dreigt te lopen. Na afloop worden de Beerschot Wilrijk-supporters zo snel mogelijk weer naar het Kiel gebracht, per bus.
Camera's
Dankzij die aanpak lijkt de kans klein dat er onrust in of rond het stadion ontstaat. "De mensen zijn verstandiger geworden", zegt Frank Verhulst, veiligheidsverantwoordelijke van Antwerp. "Maar ze weten ook dat ze niet weg geraken met geweld." Het hele stadion hangt vol veiligheidscamera's, net als alle straten in de omgeving. Identificatie is snel gebeurd.
Maar niets weerhoudt de fans ervan om in de uren voor of na de wedstrijd elders amok te maken. Wat als de supporters naar de Groenplaats trekken of naar een afgelegen parking om daar te knokken? De Antwerpse politie zegt ook op dat scenario voorbereid te zijn.
Discretie is daarbij het ordewoord. Het besef is gegroeid: machtsvertoon werkt vaak als een rode lap op een stier bij dat soort evenementen. Waterkanonnen, politie in gevechtskledij en ruiters te paard houden zich dan wel klaar, ze staan weg van de drukte onopvallend opgesteld. Snel ingrijpen kan, maar gebeurt pas als het moet. "Een vermeden conflict is beter dan een gewonnen veldslag", zegt Willem Migom, woordvoerder van de Antwerpse politie.
Zal die aanpak volstaan? Migom wijst erop dat er in het afgelopen seizoen geen voetbalincidenten waren in Antwerpen. Bovendien lijkt de rust enigszins teruggekeerd sinds de aanval op de supportersbus in Mortsel. De politie trad fors op en wist via filmpjes op gsm's veel van de aanvallers te identificeren. Bovendien gaat het om een match in play-off 2, niet meer dan een veredelde oefenwedstrijd.
Iedereen is in elk geval meer dan alert. "Bij de voetbalcel van de politie zal niemand vakantie hebben dit weekend", zegt districtsburgemeester Sekeris. "Laten we hopen dat voetbal dit weekend een feest wordt."