Donderdag 09/12/2021

Coronacrisis

Deur van woon-zorgcentra blijft dicht voor bezoekers: ‘Hoe zouden we dat veilig moeten laten verlopen?’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad dat er voortaan weer bezoek toegelaten is in woon-zorgcentra, wordt op onbegrip en ongeloof onthaald. Heel wat woon-zorgcentra lieten al weten de richtlijn niét te zullen volgen. ‘Het is een risico’, geeft ook viroloog Marc Van Ranst toe.

Het is niét zo dat bezoek, dat reeds van bij het begin van de coronamaatregelen verboden werd, nu plots onbeperkt wordt toegelaten in de rusthuizen. Er zijn wel degelijk voorwaarden aan verbonden. Inwoners van woon-zorgcentra - en ook van centra voor personen met een handicap, instellingen van de bijzondere jeugdzorg of psychiatrische instellingen - mogen maar van één persoon bezoek krijgen. Het moet steeds om dezelfde persoon gaan en die mag de laatste twee weken geen symptomen van COVID-19 gehad hebben. Bovendien moet de bezoeker ook de afstandsmaatregelen in acht nemen.

Maar het blijft natuurlijk een opmerkelijke beslissing van de Veiligheidsraad, want onze rusthuizen zijn op dit moment broeihaarden waar er de laatste tijd meer mensen overlijden aan het coronavirus dan in onze ziekenhuizen. “Het is inderdaad niet zonder risico”, zegt ook Marc Van Ranst. “Vandaar dat het steeds om dezelfde persoon moet gaan. Zo verlaag je het risico. Het is aan de rusthuizen om erop toe te zien dat de bezoeker steeds dezelfde is maar ook de familieleden moeten hun verantwoordelijkheid nemen. De bezoekers zullen zeker een mondmasker moeten dragen, dat spreekt vanzelf. Of ook de bewoner symptoomvrij moet zijn om bezoek te mogen ontvangen, daarover is niets afgesproken. Maar mensen bezoeken die symptomen hebben, is sowieso geen goed idee.”

‘Mensen voelen zich door iedereen verlaten’

Van Ranst wijst erop dat niet iederéén even vlot met moderne communicatiemiddelen als Skype overweg kan: “Ook die mensen krijgen al meer dan een maand geen bezoek meer en voelen zich nu door iedereen verlaten.” In de rusthuizen zelf is er veel minder begrip voor de maatregel. “Wij gaan onze woon-zorgcentra adviseren de richtlijn om één bezoeker per bewoner toe te laten, niet te volgen”, zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van koepel Zorgnet-Icuro. “Die richtlijn is er niét gekomen op vraag van de woonzorgcentra. We waren niet betrokken in enig overleg hierover.”

“Dit is absoluut geen goede beslissing. Dit zal de meest kwetsbaren nog kwetsbaarder maken. De woon-zorgcentra zijn op slot gegaan om te vermijden dat bewoners besmet zouden raken via familie en kennissen. Ondanks de lockdown ontstonden in de afgelopen weken in steeds meer woon-zorgcentra besmettingshaarden. Het virus blijkt veel besmettelijker dan gedacht en komt binnen via het personeel. Intussen is 20 procent van de bewoners en 16 procent van het personeel besmet.”

“En nu blijkt plots dat er opnieuw bezoek zal worden toegelaten. Voor de directies van de woon-zorgcentra voelt het als een kaakslag. Wij vragen ons sterk af hoe het al zwaar overbelaste personeel dat in de praktijk in goede banen zal kunnen leiden. Hoe zullen de nodige beschermingsmaatregelen kunnen toegepast worden? Wij vinden dat deze maatregel véél te vroeg komt. Uiteraard begrijpen wij dat bewoners al weken geïsoleerd zitten en snakken naar contact. Maar de deuren letterlijk openzetten betekent ook de deuren wagenwijd openzetten voor het virus. Het betekent meer besmettingen én meer kwetsbare ouderen die hieraan zullen sterven”, meent Cloet.

Spoedvergadering in Gent

Ook Rudy Coddens, de schepen die in Gent bevoegd is voor zorg, denkt dat het voor de rusthuisdirecteurs “even slikken zal zijn”. “De druk is voor hen al enorm hoog en deze richtlijn brengt extra druk met zich mee. Het is nu al zwaar voor het personeel van de rusthuizen en dit maakt het er niet makkelijker op. Iedereen die in een WZC binnenkomt, kan een risico zijn. Anderzijds voel je wel dat ouderen nood hebben aan contact. Morgen is er een spoedvergadering voorzien en ik zal proberen om alle rusthuizen in Gent op dezelfde lijn te krijgen. Het is alvast niet zo dat bezoek vanaf morgen zal kunnen. Dat moet op een verantwoorde en veilige manier georganiseerd worden. Niet iedereen zal op hetzelfde moment binnen mogen. Misschien moeten we werken met shiften? En de vraag is ook of we de bezoekers toelaten op de afdeling of of we de bewoners bijvoorbeeld naar de living brengen.”

In Gent zal de richtlijn dus in ieder geval bestudeerd worden, maar in heel wat andere woon-zorgcentra blijft de deur - net als bij Zorgnet-Icuro - onherroepelijk dicht. Zo blijft het bezoekverbod in de vier woon- en leefbuurten van Triamant van kracht tot minstens 3 mei. “Nu bezoekers toelaten is alle inspanningen teniet doen”, zegt CEO Jo Robrechts die als een van de eersten opriep om ouderen massaal te testen. “Hoe zouden we de bezoeken eigenlijk veilig kunnen laten verlopen? Er is nu al een tekort aan beschermingsmateriaal. En moet dat dan ook op anderhalve meter? Dat zal bijzonder hard zijn. Niet alle bewoners zullen dat snappen en willen graag, begrijpelijk, een warme knuffel.”

Na alle kritiek verduidelijkte de woordvoerder van premier Wilmès vanavond dat bezoek toelaten in woonzorgcentra “een mogelijkheid is en geen verplichting”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234