Vrijdag 05/06/2020

'Detective van Gent volgde mij'

Opgegroeid in het Jules Ottenstadion, kind aan huis in de Ghelamco Arena. Maar zo prominent AA Gent in zijn leven aanwezig was, zo lelijk was het afscheid. Nu hij in Luik weer opfleurt, blikt Benito Raman (21) openhartig terug. 'Ik werd geviseerd.'

Was het omdat ik van Gent ben? Omdat ze me wilden beschermen? Ik snap het nog steeds niet. Ik mocht niets doen of er liet wel iemand de club weten wat ik aan het uitspoken was. (mijmert) Op de Gentse Feesten zat ik eens in een klein hoekje. En toch wist Francky Vandendriessche (keeperstrainer bij AA Gent, NP) met wie ik daar zat, wat ik aan het drinken was en wanneer ik naar huis was gegaan. 'Het is niet goed voor uw voorbereiding', zei hij. Terwijl het pakweg 22 uur was en andere spelers tot 6 uur op stap waren geweest. Maar daar werd niets op gezegd. Misschien omdat zij moeilijker te vervangen waren?

"Op den duur was ik het beu. Kijk, het is allemaal begonnen met het snookerincident (Raman werd vorig jaar daags voor de wedstrijd tegen Westerlo na middernacht gespot in een snookerzaak, NP). Dat verhaal is pas vier dagen later uitgelekt. Met welke bedoeling? Nadien gingen een pak leugens de ronde. Zo zat ik volgens Louwagie na Lyon om 5 uur in de Overpoort en daags nadien om 6 uur. Terwijl ik er niet eens geweest was! (zucht) Als ik nu terugkijk op die periode, heb ik het gevoel dat ik geviseerd werd. Gent zocht me. En vonden ze iets, dan had de club een reden om me niet te laten spelen of weg te sturen."

Spelplezier is terug

"Weet je dat Gent zelfs een professionele detective heeft ingehuurd om me te volgen? Hij wist dat ik daags na de bekermatch tegen Zulte Waregem, toen ik een paar uur voor de match ziek was geworden, om twaalf uur 's nachts met mijn hond James was gaan wandelen. En dat ik nog een dag later om vier uur 's ochtends was thuisgekomen. Maar we waren die dag vrij. En het is toch niet omdat je iets verkeerds eet, dat je twee dagen later niet kunt genezen zijn?

"Ik ben blij dat die periode nu definitief achter me ligt. Want na mijn uitleenbeurten hoorde je toch altijd: 'Hoelang zal het nu duren?' Of: 'Er zal wel weer iets gebeuren.' Standard is voor mij een nieuwe start. Ik kijk niet langer op mijn uurwerk met de gedachte dat ik over twee uur terug naar huis mag. Ik vind hier het plezier terug dat ik vroeger beleefde. En dankzij de coach haal ik opnieuw mijn niveau. (enthousiast) Ik had me geen betere opvolger voor Yannick Ferrera, met wie ik ook een goed contact had, kunnen wensen. Jankovic is niet alleen tactisch sterk, hij kan ons ook zó opfokken. Dat is het grootste verschil met Hein (Vanhaezebrouck, de trainer van AA Gent, NP). Ik kan nu ook mezelf zijn. Hein zei wel dat zijn deur altijd openstond, maar ik denk niet dat er veel naar zijn bureau gaan om over hun leven te praten.

Weg voor 800.000 euro

"Nee, ik heb hem niet meer gehoord sinds mijn transfer. Hein heeft me teleurgesteld, want we kenden samen een goed jaar bij KV Kortrijk, waarna we de titel wonnen met AA Gent. Ik had ook van andere mensen een berichtje verwacht, maar nu weet ik hoe bepaalden echt in elkaar zitten. Ze moeten niet verwachten dat ik nog poeslief ga doen tegen hen. De enige van de staf en het bestuur van AA Gent die me na mijn transfer gebeld heeft, is Peter Balette (assistent-coach, NP). Ik kijk ernaar uit om hem terug te zien.

"Ook de echte fans die me blijven steunen zijn, ga ik nooit vergeten. Welke ontvangst ik verwacht? Ik denk dat de meeste supporters zullen applaudisseren. En hét liedje (doelt op 'Alle boeren zijn homo', NP) zal ook wel te horen zijn, vermoed ik. Want het is niet omdat ik ben weggestuurd, dat het liedje verdwenen is uit het voetbal. Stel dat ze me toch uitfluiten, dan ga ik ontgoocheld zijn. Al die jaren heb ik de fans met respect behandeld. Als ik geblesseerd was, stond ik tussen hen. Om dan terug te keren en uitgejouwd te worden... Dan is AA Gent voor mij echt een afgesloten hoofdstuk. Dan moeten ze niet verrast zijn dat ik ga juichen als ik scoor.

"Het stoort me dat ik AA Gent niet door de grote poort heb verlaten. Ik had op mijn 15de voor het geld kunnen kiezen. Aston Villa, Lille en Inter Milaan wilden me. Maar ik wilde bij AA Gent doorbreken. Alles liep goed, tot die titel. Om dan een seizoen later, na veertien jaar AA Gent, langs een achterdeur te moeten vertrekken, dat steekt. Alsof ik een floptransfer was die er slechts zes maanden speelde. (zucht) Ik werd behandeld als iemand die op overschot was. Ik heb niet eens afscheid kunnen nemen van de spelers, de club, de stad. Daar heb ik het lastig mee gehad.

"En zeggen dat ik voor dit seizoen nog een goed gesprek had met het bestuur. Gent rekende weer op me na die uitleenbeurt aan STVV. Maar tijdens de voorbereiding moest ik plots als rechtsachter spelen. Het ging niet meer gebeuren, klonk het. (grijnst) De volgende match stond ik... linksachter. Ik had het gevoel dat Gent me buiten wilde. Ik kreeg nooit de kans om me opnieuw te bewijzen.

"Lokeren belde. Georges Leekens wilde me er graag bij, maar een paar dagen later kwam Standard. Dan is de keuze snel gemaakt. Ik ben als het ware voor niets vertrokken. In januari wilde Standard nog 1,5 miljoen euro voor me geven - Gent vroeg toen 4 miljoen - en uiteindelijk betaalde het slechts 800.000 euro.

"Standard is een speciale ploeg. Hier gebeurt af en toe iets opmerkelijks. En ik ben een speciale kerel die soms eens gek doet. (lacht) Wij passen gewoon bij elkaar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234