Woensdag 23/06/2021

Dessel, Mol en Geel verbieden nucleair transport

Dessel

Van onze medewerker

Fabian Lefevere

De burgemeesters van Dessel, Mol en Geel verbieden een transport over hun grondgebied volgende week van nucleair afval van de opwerkingsfabriek in het Franse La Hague naar Dessel. Na een proef met een testtrein enige tijd terug had de minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (PRL) hiervoor het licht op groen gezet.

Met hun verbod gaan de drie burgemeesters in op de twijfels over de veiligheid van het transport (zie De Morgen, 22 maart). "In de krant lezen we dat er een diplomatieke rel dreigt tussen Frankrijk en België omdat België de veiligheid van het transport niet kan garanderen", zegt Kris Van Dijck (VU), burgemeester van Dessel en Vlaams parlementslid. "Binnenlandse Zaken ontkende, maar staatssecretaris voor Energiebeheer Olivier Deleuze (Ecolo) gaf het wel toe. Wij willen nu weten er aan de hand is. Op dit ogenblik achten we ons niet in staat om de veiligheid van het transport te garanderen. Minister Duquesne kan, ondanks ons politiebevel, toch het transport toelaten, maar dat is dan zijn verantwoordelijkheid. En niet de onze."

Vorige week nog leken Duquesne en de burgemeesters de beste vrienden, toen ze voor het eerst rond de tafel gingen zitten. En ook bij Olivier Deleuze (Ecolo) gingen de burgemeesters langs. Duquesne deed tijdens het gesprek de uitdrukkelijke belofte dat er in de toekomst overlegd zou worden over de nucleaire transporten. Een week later voelen de burgemeesters zich bedrogen omdat Duquesne zijn toestemming gaf voor het nucleaire afvaltransport zonder hen in te lichten. "Plots moeten we via de rijkswacht vernemen dat het transport gepland is voor volgende week", zegt Van Dijck.

Naast de perikelen rond de veiligheid is het nucleaire transport uit La Hague ook de inzet van een economische belangenstrijd. "Tijdens de gesprekken met Duquesne zouden we het ook hebben over de financiering voor het wegwerken van het huidige afval. De contracten lopen dit jaar ten einde en de nieuwe zijn nog niet getekend. Wij willen ook economische compensaties, omdat we beseffen dat de nucleaire sector ten dode opgeschreven is. Op dit moment is de sector nog goed voor tweeduizend jobs."

Minister van Binnenlandse Zaken Duquesne wou gisteren niet reageren op de demarche van de burgemeesters. Het kabinet wilde ook niet ingaan op de vraag of het transport toch doorgaat. Het wilde enkel kwijt dat de veiligheid wél gegarandeerd is.

Het Belgische beleid inzake kernenergie lag gisteren ook onder vuur van Greenpeace. Die organisatie stuurde een vordering naar staatssecretaris voor Energie Deleuze en het kerncentrum van Mol om inzicht te krijgen in alle controledata van de Belgische MOX-producent Belgonucleaire (zie De Morgen van vrijdag). Volgens Greenpeace bestaat er een sterk vermoeden dat Belgonucleaire die data manipuleerde. Na de MOX-installaties in het Britse Sellafield en het Franse Cadarache is Belgonucleaire de derde Europese MOX-installatie die in een slecht daglicht komt. Pagina 8

'Duquesne kan toch het transport toelaten, maar dat is dan zijn verantwoordelijk-heid, niet de onze'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234